Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

13 kysymystä ja vastausta parjatuista lisäaineista

Lisäaineita on sekä parjattu myrkyiksi että kehuttu tieteen riemuvoitoksi. Selvitimme, mitä lisäaineista tiedetään.

Hyvinvointi
 
Julia Weckman HS
Kuva: Julia Weckman HS

Natriumnitraatti, emulgointiaine E472e, kaliumsorbaatti, pektiini.

Tuoteselosteita lukiessa voivat kohota muidenkin kuin lisäaineiden välttelijöiden kulmakarvat. Takaavatko nämä kemialliset termit varmasti terveellisen ruuan?

Lisäaineita on kehuttu ihmiskunnan parhaiksi keksinnöiksi, koska ne parantavat ruuan säilyvyyttä. Toisaalta lisäaineissa on myös paljon turhalta tuntuvaa. Miksi jogurtista pitää tehdä paksumpaa tai karkista vihreää?

Ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen Helsingin yliopistosta ja elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia Turun yliopistosta vastaavat kysymyksiin lisäaineista.

1. Mitä lisäaineet ovat?
Suuri osa yleisimmin käytetyistä lisäaineista ovat samoja aineita, joita syömme muutoinkin, kuten kasvisten väriaineet, hedelmien ja marjojen orgaaniset hapot eli säilöntäaineet tai sakeuttamisaineina käytetyt kasvikuidut, kuten pektiini ja kananmunasta saatava lesitiini.

Myös eräät ravintoaineet, kuten C- ja E-vitamiini, ovat lisäainekäytössä hapettumisenestoaineina. Ruuan proteiinista ja rasvasta muodostuu elimistössä samoja aineita kuin arominvahvenne glutamaatti (E621) ja rasvahappoja sisältävä emulgointiaine (E471).

Harvoin enää käytetään luonnosta eristettyjä aineita, mutta synteettisesti valmistettu aine on kemiallisesti sama aine kuin luonnossa esiintyvä.

Täysin keinotekoisia lisäaineita, joita luonnossa ei esiinny, ovat esimerkiksi atsoväriaineet.

2. Miksi lisäaineita käytetään?
Lisäaineiden käytöllä pitää olla teknologinen tarve, jolla tarkoitetaan elintarvikkeen säilyvyyden, rakenteen, värin tai maun parantamista.

3. Miten lisäaineet voi jaotella niiden käyttötarkoituksen perusteella?
Lisäaineet on jaettu ryhmiin. Elintarvikkeen ainesosaluettelossa voidaan kertoa tuotteen sisältävän väriä, säilöntäaineita, hapettumisenesto- ja happamuudensäätöaineita, sakeuttamis-, stabilointi- ja emulgointiaineita, paakkuuntumisenestoaineita tai arominvahventeita.

4. Ovatko toiset lisäaineet tarpeellisempia kuin toiset?
Lain mukaan lisäaineelle pitää olla tarve, mutta kukaan ei määrittele, mikä tarve on suurempi kuin toinen. Säilöntäaineet, jotka estävät terveydelle haitallisten home- ja bakteerimyrkkyjen synnyn, ovat tarpeen. Ruuan säilymiseen turvallisena vaikuttavat myös hapettumisenestoaineet ja happamuudensäätöaineet.

Esimerkiksi jogurteissa, salaatinkastikkeissa ja levitteissä käytetään sakeuttamisaineita rasvan sijasta. Ne ovat tarpeen, jotta voidaan välttää ylipaino ja sen mukanaan tuomat sairaudet. Juomissa makeutusaineet vähentävät sokerin käyttöä.

5. Milloin lisäaine on riski?
Lisäaine on riski silloin, kun sen päivittäinen saanti ylittää hyväksyttävän päivittäisen annoksen eli ADI-arvon, mutta se ei ole kovin todennäköistä. Suomalaiset lapset saavat säilöntäaineista liikaa nitriittiä ja bentsoehappoa. Nitriitin saantia voi vähentää syömällä harvemmin makkaraa ja lihaleikkeitä.

Bentsoehappoa taas on luonnostaan esimerkiksi puolukkamehussa. Bentsoehapon suoloja, kuten natriumbentsoaattia, saa lisätä esimerkiksi mehuihin, hilloihin ja jälkiruokiin. Se on tavallinen aine myös kotisäilönnässä.

6. Miten lisäaineiden turvallisuutta tutkitaan?
Vain turvalliseksi osoitettuja lisäaineita saa käyttää. Turvallisuuden arvioinnista vastaa Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA. Yhteisesti sovittujen tieteellisten periaatteiden mukaan arvioidaan lisäaineen kemiallinen, teknologinen, mikrobiologinen, ravitsemuksellinen ja toksikologinen turvallisuus. Myös sitä tutkitaan, miten lisäaine muuntuu elimistössä.

Turvallisuusarvioita tarkistetaan säännöllisesti ja myös aina silloin kun uusia poikkeuksellisia tutkimustuloksia julkaistaan. Esimerkiksi makeutusaine aspartaamin turvallisuus on arvioitu uudelleen jo neljä kertaa, mutta uudet tutkimukset eivät ole antaneet syytä muuttaa ADI-arvoja.

Euroopassa lisäaineiden turvallisuuden arvioivat asiantuntijat, jotka on valittu EFSA:n tiedepaneeliin. Heidän mahdolliset teollisuuskytkentänsä on seulottu. Jokaisen asiantuntijan ansioluettelo ja selvitys mahdollisista kytkennöistä löytyy internetistä.

7. Poistetaanko haitallisiksi havaittuja lisäaineita käytöstä?
Lisäaineita poistetaan käytöstä melko harvoin, joitakin tapauksia kuitenkin on.

Tutkijat havaitsvat, että punainen väriaine E128, joka oli sallittu vain aamiaismakkaroissa, muuttuu elimistössä syöpää aiheuttavaksi aniliiniksi. Tämän lisäaineen käyttö kiellettiin vuonna 2007.

Yleisempää on muuttaa elintarvikkeen ADI-arvoa. Sitä alennettiin esimerkiksi E150c-karamelliväristä, koska yhden värin ainesosan immunologisia vaikutuksia ei tunnettu täysin.

Jos lisäaine aiheuttaisi sairauksia, sen käyttö ei olisi sallittua. Erilaisia epäilyjä on aikojen kuluessa ollut etenkin koskien makeutusaineita ja syövän riskiä, mutta yksittäisiä tutkimustuloksia ei esimerkiksi ole toistettu, jolloin tieteellinen näyttö ei riitä. On myös paljon tutkimuksia, joissa koeasetelma ei noudata yhteisesti hyväksyttyjä testausolosuhteita, minkä vuoksi tulos ei ole luotettava.

8. Onko lisäaineiden yhteisvaikutuksia tutkittu?
Yhteisvaikutuksia on vaikea tutkia, koska lisäaineita, kuten värejä, sakeuttamis-, säilöntä- ja hapettumisenestoaineita, syödään myös osana lisäaineetonta ruokaa. Toisaalta moni lisäaine muuntuu elimistössä tavanomaiseksi aineeksi. Myös lisäaineettomalla ruualla on monenlaisia yhteisvaikutuksia elimistössä. Esimerkiksi raparperin oksaalihappo heikentää maidon kalsiumin imeytymistä.

9. Kannattaisiko joihinkin lisäaineisiin suhtautua asiantuntijoidenkin mukaan kriittisesti?
Ei ole syytä yleisesti välttää lisäaineita. Aineet ovat kovin erilaisia ominaisuuksiltaan, ja suuri osa lisäaineina käytetyistä aineista on läsnä ruuassamme jo luonnostaan.

Yksittäisten lisäaineiden välttämiselle on syytä esimerkiksi silloin, jos henkilö on yliherkkä jollekin aineelle, kuten sorbaateille ja bentsoaateille, tai jos eettisestä syystä ei halua käyttää mahdollisia eläinperäisiä lisäaineita, kuten lesitiiniä.

10. Eivätkö lisäaineet ole luotu vain siksi, että teollisuus voisi tuottaa suurempia voittoja?
Totta kai teollisuus tarvitsee lisäaineita, koska logistiikka on pitkä ketju. Kotona tehdyllä ruualla ei ole sitä ongelmaa.

Elämme maailmassa, jossa ruokaa tuotetaan suuria määriä kerrallaan. Ihmisiä on niin paljon, että ihan äkkiä tätä systeemiä ei voi muuttaa. Siinä mielessä lisäaineet ovat kuitenkin myös ihmisiä varten, että ne takaavat turvallisesti ja laadukkaasti tuotetun ruuan tässä maailmassa, missä nyt elämme. Tärkeintä on, että ihmiset voivat valita. Lisäaineettomat vaihtoehdot ovat olemassa niille, jotka niitä haluavat.

11. Voiko lisäaineille olla allerginen?
Jotta jokin aine voi aiheuttaa allergiaa, sen täytyy aiheuttaa immuunireaktio. Immuunireaktio tarkoittaa, että keho tuottaa vasta-aineita, joita voidaan mitata verestä. Tällaisia lisäaineita ovat aspartaami, glutamaatti ja muut proteiinin ainesosat. Näistäkään ei kuitenkaan ole saatu pitävää näyttöä, että ne aiheuttaisivat allergioita.

Sen sijaan pitäisi puhua yliherkkyydestä. Esimerkiksi astmaatikot voivat saada hengitystieoireita säilöntäaine sorbaatista. Myös keltainen atsoväri tartratsiini voi aiheuttaa yliherkkyysoireita.

On ihmisiä, jotka ovat yliherkkiä esimerkiksi aromivahvenne glutamaatille ja saavat oireita sekä aromivahventeesta että elintarvikkeissa olevasta glutamaatista. Glutamaattia on esimerkiksi parmesaanijuustossa, parsakaalissa ja tomaatissa.

Varsinaisia allergiaoireita voi aiheuttaa pieni määrä munaa tai soijaa, josta lisäaine, kuten lesitiini, on eristetty.

12. Aiheuttavatko lisäaineet ylivilkkautta lapsissa?
Lasten ylivilkkauteen liittyvä tulos saatiin yhdessä tutkimuksessa, jossa atsoväriaineita ja säilöntäaine bentsoaattia tarjoiltiin lapsille cocktailina. Koska oireiden syytä ei voitu tarkasti osoittaa, näitä lisäaineita ei voitu sillä perusteella lähteä kieltämään.

Päädyttiin siihen, että atsoväriaineita sisältävien tuotteiden pakkauksessa kerrotaan, että ne voivat aiheuttaa ylivilkkausoireita.

13. Ilmaistaanko tuoteselosteissa yhä useammin lisäaineet muuna kuin e-koodina, koska e-koodit ovat joutuneet huonoon maineeseen?
Kyllä. Kuluttajan näkökulmasta olisi kuitenkin reilua käyttää lisäainenumeroa tuoteselosteessa. Silloin kuluttaja tunnistaa, että kyseessä on lisäaine ja lisäaineita karttavat voivat tehdä valintansa nopeammin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!