Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Baletti, jääkiekko, ratsastus – näin palaat lapsuuden liikuntalajin pariin aikuisena

Moni lapsena opittu liikuntataito säilyy "selkärangassa". Usein aikuisharrastajan edistymisen iso este on oma nolostelu.

Hyvinvointi
 
Katarina Sällylä HS
Helsingin Tanssiopiston tunneilla käyvä Kirsi Nevalainen on harrastanut balettia 25 vuotta.
Helsingin Tanssiopiston tunneilla käyvä Kirsi Nevalainen on harrastanut balettia 25 vuotta. Kuva: Katarina Sällylä HS

Mitä tehdä, kun lapsuuden rakas liikuntaharrastus houkuttaa aikuisena, mutta taidot ovat läpeensä ruosteessa?

Usein aikuisen oma itsekriittisyys ja perfektionismi hankaloittavat lajin pariin palaamista.

"Tee itsellesi tavoiteanalyysi ja pohdi, mitä harrastukselta haluat", Jyväskylän yliopiston liikuntapedagogiikan professori Mirja Hirvensalo sanoo.

"Jos menneisyydestä on jäänyt päällimmäiseksi mieleen huono harrastuskokemus, sen voi yrittää puhua lävitse ystävän kanssa ja kertoa, miltä harrastaminen viimeksi tuntui."

Jos rakas liikuntaharrastus on jäänyt tauolle useaksi vuodeksi, sen muistelu vaatii harjoitusta siinä missä uudenkin lajin aloitus.

Vanhat opit muistuvat kuitenkin nopeasti mieleen, koska motorinen oppiminen säilyy muistijälkinä aivoissa.

"Vanhan lajin uudelleen aloittaminen voi herättää myös epäonnistumisen tunteita: miksi en enää osaakaan tehdä tätä juttua? Silloin kannattaa vain hyväksyä, että asiat eivät mene automaattisesti samoin kuin aiemmin", Hirvensalo sanoo.

Kokonaan uutta liikuntaharrastusta kannattaa etsiä tekemällä analyysi siitä, minkälaisesta liikunnasta pitää: liikkuuko mieluiten yksin vai ryhmässä, haluaako lajin jatkuvan mahdollisimman pitkään ja terveyden pysyvän.

Hirvensalo neuvoo ripustamaan jääkaapin oveen liikuntakalenterin tai asettamalla sohvan viereen kuntopiiriohjelman.

Usein ensimmäiselle tunnille lähdetään intoa puhkuen, mutta sieltä saatetaan palata inhonsekaisin tuntein. Moni aikuinen jättää uuden lajin nopeasti kesken kun kokee, ettei opi tarpeeksi nopeasti. Tärkeintä olisikin antaa aikaa itselleen.

Aikuinen oppii liikuntalajeja siinä missä lapsikin. Fyysisten rajoitteiden, kuten heikomman liikkuvuuden, vuoksi oppiminen tapahtuu kuitenkin hitaammin.

"Korostan onnistumisen varmistamista: ihmisten on itse tehtävä ja päätettävä, että opettelen uuden lajin ja jatkan sen harrastamista säännöllisesti", Hirvensalo sanoo.

"On turhaa vain odotella lapsen harrastuskentän laidalla, ja miettiä, kunpa minäkin voisin oppia. Lapsen harrastus on vanhemmallekin hyvä mahdollisuus varata itselleen säännöllistä liikkumisaikaa."

 

Ikä tuo jääkiekkoilijalle sekä varmuutta että kankeutta

Kysymyksiin vastaa jääkiekkovalmentaja Jesse Ihalainen.


Miten aikuisen ja lapsen harjoittelu eroavat?
Jos harrastuksen aikoo aloittaa uudelleen, kannattaa käydä ulkojäällä muistelemassa, miten luistelu luontuu. Itse luistelua ei unohda, mutta kun ikää ja painoa tulee lisää, se ei välttämättä tunnu enää yhtä helpolta.

Aikuisella alkulämmittelyn merkitys kasvaa. Luistelussa koko vartalo kuormittuu, etupäässä jalat ja nivuset. Nopeat jarrutukset ja käännökset hankaloituvat, kun oma vartalo ei toimi enää yhtä nopeasti eikä ole yhtä elastisessa kunnossa kuin lapsena.

Itse pelihän ei muutu mihinkään, vaikka takana olisi pidempikin tauko. Uudelleenaloittaja osaa jo säännöt, ja tietää, mitä milloinkin on tulossa.

Ikä tuo mukanaan kankeutta nopeisiin liikkeisiin mutta toisaalta myös varmuutta. Siinä missä lapsi menee vain kiekon perässä jäällä, aikuinen osaa ottaa muut huomioon paremmin kentällä ja välttää pahimmat kontaktitilanteet.

Kuinka lähelle lapsuuden taitoja aikuinen voi päästä?
Jos lajin aloittaa uudelleen nollasta, on varmaa, ettei keho ole yhtä notkea kuin lapsena. Aikuisella on kuitenkin ihan eri tavalla voimaa vartalossaan kuin lapsella, jolloin kiekon käsittely helpottuu. Paljon on kiinni siitä, mitä on tehnyt sen jälkeen, kun laji on jäänyt tauolle – jos on vain maannut sohvan pohjalla, omaa kuntoa on vaikea lähteä kohottamaan uudelleen samalle tasolle.

Vinkkinä kerron myös sen, että parina ensimmäisenä kertana luistimet tuntuvat painavan valtavasti – sitä ei kuitenkaan pidä pelästyä, sillä jalat tottuvat nopeasti luistimiin.

Miten päästä yli epäonnistumisen ja häpeän pelosta?
Joukkueurheilussa ei katsota, miten yksilö toimii – joukkue menee aina ryhmänä eteenpäin. Uudet pelaajat otetaan huomioon kannustamalla pienistäkin onnistumisista. Lähdemme pienillä askelilla eteenpäin: koitan saada aloittelevan pelaajan tekemään hyvän yksittäisen syötön tai vaihdon. Maalit ovat sitten ekstrapalkintoja muun ohella.

Jotkut pelaajat pelkäävät epäonnistumisia, kuten väärässä kohtaa kaatumista tai syötön antamista vastustajalle. Hyvässä joukkueessa ei kuitenkaan puututa epävarmuuksiin vaan kannustetaan uusiin yrityksiin.

Suosittelen lähtemään liikkeelle rennolla asenteella. Välillä näkee harrastajia, jotka asettavat tavoitteet liian korkealle, ja silloin jäällä sorrutaan kiukutteluun.

Sen sijaan voi asettaa tavoitteeksi, ettei tule reväyttäneeksi tai loukanneeksi itseään, ja lähteä siten rakentamaan omaa osaamista. Jos harrastuksen aloittaa aikuisiällä, huipulle on vaikeaa päästä – siksi onkin suotavaa keskittyä harrasteurheiluun, jossa elämänlaatu paranee uuden harrastuksen myötä.

Lisätietoja: http://www.finhockey.fi/harraste/
 

Aikuinen ratsastaja on kärsivällinen

Kysymyksiin vastaa ratsastuksenopettaja Sanna Ylänne.

Miten aikuisen ja lapsen harjoittelu eroavat?
Aikuisen keho on monesti tottunut tietynlaisiin liikeratoihin ja asentoihin, joten aikuisratsastaja joutuu opettelemaan erityisesti kehon käyttöä. Niillä, joilla on jo liikuntataustaa, kehonhallinta on parempi.

Aikuisten itsesuojeluvaisto ja pelkotilat voivat olla voimakkaammat kuin lapsilla. Siinä missä lapset ovat rämäpäisempiä ja pitävät vauhdista, aikuiset jännittävät varsinkin silloin kun kokevat, etteivät hallitse hevosta.

Aikuiset ovat monesti lapsia kärsivällisempiä pienien asioiden opettelussa ja kokonaisvaltaisesti kiinnostuneempia siitä, kuinka oma keho ja hevonen toimivat.

Aikuiset myös ymmärtävät, että hevonen on eläin, jonka kanssa pitää olla rauhallinen ja määrätietoinen. Toisaalta ymmärryksen mukana tulee myös jännitys: jos aikuinen ei osaa lukea hevosta tai arvioida sen käyttäytymistä, hän tulee helposti epävarmaksi eläimen käsittelystä ennen kuin kokemusta kertyy.

Kuinka lähelle lapsuuden taitoja aikuinen voi päästä?
Lapsuuden taitojen tasolle pääseminen riippuu pitkälti siitä, millä tasolla on lapsena harrastanut. Ratsastamista voi verrata pyörällä ajamiseen: monet, jotka ovat ratsastaneet viimeksi kymmenen vuotta sitten, osaavat automaattisesti keventää ravissa kun kokeilevat sitä pitkän tauon jälkeen.

Pitkän tauon lajista pitäneet aikuiset osaavat monesti teoriassa hirvittävästi, mutta kehon hallinta on muuttunut lapsuusiästä. Monesti juuri se turhauttaakin kovasti alussa – pää tietää paljon, mutta keho ei toimi. Jos kehonhallinta on hyvä ja harrastaa muutakin liikuntaa, aloittelijakin voi edistyä nopeasti.

Lapsena harrastaneen on helpointa varata yksityistunti, jolla pystyy etenemään oman kehon ja taidon mukaan. Näin opettajakin voi tehdä arvion siitä, millä tasolla menee.

Myös "paluu satulaan" -tyyppiset kurssit ovat hyviä, sillä silloin on samassa junassa muiden kanssa: kaikilla on ollut taukoa enemmän tai vähemmän.

Miten päästä yli epäonnistumisen ja häpeän pelosta?
Tärkeintä on ymmärtää, että täydellisiin suorituksiin on vaikea päästä. Jokaisessa ratsastuskerrassa on onnistumisia, ei kannata takertua liiaksi epäonnistumisiin ja haasteisiin. Ratsastus on haastava laji – onhan siinä kaksi elävää olentoa, joiden tulisi tehdä yhteistyötä. Omia taitoja ei kannata verrata muihin ratsastajiin, sillä jokaisella on omanlainen keho, psyyke ja oppimistapa.

Toiset ovat lähtökohtaisesti hyvin tavoitteellisia, toiset haluavat vain päästä irti arjesta. Edistyminen on kuitenkin mielekkäämpää, kun on jokin tavoite. Sen ei tarvitse olla iso: esimerkiksi käsien oikean asento.

Tuomarinkylän ratsastuskoulussa yksityistunti 80 e, irtotunti 50 e.
 

Taitoluistelussa elämänkokemus on hyödyksi

Vastaajana taitoluisteluohjaaja Kristiina Suurkuukka.

Miten aikuisen ja lapsen harjoittelu eroavat?
Luistelutaito vaatii koordinaatiota ja liikkuvuutta, joten esimerkiksi aiempi tanssiharrastus helpottaa huomattavasti taitoluistelun aloittamisessa. Vaikka olisi ollut useamman vuoden pois jäältä, taidot säilyvät selkärangassa. Toki aikuinen ei ehkä enää uskalla luistella niin kovalla vauhdilla ja hypätä yhtä korkealle, mutta perusosaaminen ja tieto lajiin löytyvät. Aikuiset kaatuvat korkeammalta kuin lapset, joten tapaturmat voivat olla kivuliaampia.

Luistelu on kuitenkin siitä kiva laji, että se sopii kaikenikäisille ja -tasoisille. Harjoituksia pystyy muokkaamaan kullekin sopivaksi.

Elämänkokemus näkyy lajin tulkinnassa. Aikuiset ovat lapsia kärsivällisempiä: siinä missä lapset haluavat siirtyä nopeasti yhdestä liikkeestä seuraavaan, aikuiset jaksavat jatkaa saman liikkeen harjoittelua loputtomiin.

Kuinka lähelle lapsuuden taitoja aikuinen voi päästä?
Lapsuuden herkkyyskaudet auttavat harjoittelemisessa, kun taas aikuisena joutuu tekemään enemmän töitä esimerkiksi hypyissä. Myös vaativimpia liukuasentoja on helpompaa harjoitella lapsena kuin aikuisena, joskin venyttely ja kehonhuolto helpottavat liikkeiden harjoittelussa. Alkeistunneilla harjoitellaan esimerkiksi peruspotkuja, jarruttamista, liikkeelle lähtemistä ja taaksepäin luistelua. Hyppimisenkin opettelu lähtee kahden jalan tasahypystä.

On aikuisia, jotka asettavat harjoittelulleen selkeät tavoitteet, esimerkiksi jonkun luisteluliikkeen oppimisen kauden aikana tai pääsyn kilpailevaan aikuisten muodostelmajoukkueeseen.

Miten päästä yli epäonnistumisen ja häpeän pelosta?
Pyrin omalla esimerkilläni ja asenteellani luomaan hyvän ilmapiirin tunnille. Ensimmäisellä tunnilla kaikki lähtevät yhtä lailla harjoittelemaan turvallista kaatumista liukumalla jäälle pyllylleen. Siinä sitten kaikki käyvät könyämässä jäällä ja naureskelemme tilanteelle yhdessä.

Jokainen saa harjoitella juuri sellaisena kuin on.

Helsingin taitoluisteluklubin syyskausi 170 euroa (yksi viikkotunti) + 20 euron jäsenmaksu.
 

Baletissa lihasvoima palautuu vähitellen

Kysymyksiin vastaa baletinopettaja Emma Monto.

Miten aikuisen ja lapsen harjoittelu eroavat?
Koska lapsen luusto kasvaa, jalkojen asentoja ja aukikiertoa voidaan vielä muokata. Aikuisella luukasvu on kuitenkin pysähtynyt, joten hänen tulee hyväksyä omat rajoitteensa. Jalkojen aukeamiseen voi tosin vaikuttaa jonkin verran lihastyöllä. Aikuisopetuksessa otetaankin enemmän yksilö huomioon: kaikilta ei voi vaatia samaa, sillä jokaisen lähtökohdat ovat erilaiset.

Liikkuvuus riippuu myös siitä, miten paljon siihen jaksaa itse satsata. Baletissa muutokset tapahtuvat hirvittävän hitaasti – varsinkin, jos tunneilla käy vain kerran viikossa. Edistystä tapahtuu kuitenkin jatkuvasti. Jos esimerkiksi haluaa saavuttaa spagaatin, se on täysin mahdollista oikeanlaisilla harjoituksilla.

Kuinka lähelle lapsuuden taitoja aikuinen voi päästä?
Lapsena harrastaneet tuntevat ranskankielisen balettisanaston ja liikemateriaali sekä harjoituskulttuuri on ennestään tuttua.

Fyysinen puoli alkaa kuitenkin täysin alusta. Vaikka opittu taito säilyy aivoissa, lihaksilla menee aikaa päästä samalle tasolle. Jos esimerkiksi pitää vuoden paussin, kestää 2–3 vuotta päästä samalle tasolle kuin lopettaessa. Liikkuvuus pysyy kohtuullisen hyvin: jos on ollut joustava lapsena, on myös joustava aikuisena.

Vuoden treenillä pääsee jo hyvin alkuun. Kärkitossuilla tanssi vaatii vähintään puolen vuoden harjoittelun ylemmän tason tunnilla ennen kuin lihaskunto palautuu.

Miten päästä yli epäonnistumisen ja häpeän pelosta?
Yritän keventää tunnelmaa tunneilla kertomalla, että meillä ei ole pääsykokeita: kenenkään ei tarvitse olla tietyn mallinen tai kokoinen. Monet ujostelevat tiukkoja vaatteita, mutta on oppilaan etu, että opettaja näkee mahdollisimman tarkasti selkärangan, polvien ja lantion asennot, jotta hän voi tehdä asentoihin korjauksia. Kuka tahansa voi tulla tunneille, nekin, jotka eivät esimerkiksi pysty hyppimään – hyppyosuudessa voitehdä vaihtoehtoisia liikkeitä.

Helsingin tanssiopiston tunnin alkeistunti kerran viikossa maksaa 49 euroa kuussa.
 

Jalkapallon käsittely muistuu nopeasti mieleen

Kysymyksiin vastaa jalkapallovalmentaja Janne Tiukkanen.

Miten aikuisen ja lapsen harjoittelu eroavat?
Omassa aikuisryhmässäni on ihmisiä kuntotasoltaan laidasta laitaan. Jos kuntopohjaa ei ole taustalla jo ennestään, aikuisen kannattaa palautella kuntoa. Ottelutilanteissa tehdään nopeasti liikkeitä eri suuntiin, jolloin vartalon lämmitteleminen on olennaista, jotta loukkaantumisia ei sattuisi.

Jos on pelannut aiemmin, esimerkiksi pallon käsittely muistuu nopeasti mieleen. Toki myös erikoistilanteet, niihin menemiset ja laukaukset sujuvat aivan eri tavalla sellaiselta, joka on harrastanut lajia aiemmin. Jo muutaman harjoituskerran jälkeen voi nähdä hienoja suorituksia.

Monesti aikuisharrastajat saavat oivalluksia siitä, miten paljon juniorit harjoittelevat ja tekevät töitä lajin eteen. Esimerkiksi tietyn potkutekniikan oivaltaminen vaatii aina oman aikansa. Perusharjoitteissa tulee jonkin verran juoksua, sykettä nostavia intervalleja ja syöttöharjoituksia.

Kuinka lähelle lapsuuden taitoja aikuinen voi päästä?
On selkeää, että ikä vaikuttaa oppimiseen. Koska meidän joukkueemme harjoittelee ainoastaan kerran viikossa, emme tule pääsemään lapsuuden taitojen tasolle – kunhan pystymme pistämään vastustajalle kampoihin. Mutta riittävällä harjoittelumäärällä kaikki on mahdollista. Riskinä tulevat kuitenkin loukkaantumiset.

Omassa aikuisryhmässäni päätavoite on hauskanpito ja kunnon kohottaminen. Toki ottelemme toisten joukkueiden kanssa pelejä ja osallistumme turnauksiin – valmentajan näkökulmasta olisi mukavaa myös voittaa pelejä.

Miten päästä yli epäonnistumisen ja häpeän pelosta?
Epäonnistumisen ja häpeän tunteet ovat oikeastaan jokaisen omassa mielessä: sitä vain itse kuvittelee pilanneensa oman harrastuksensa tai tehneensä jotakin väärin. Mutta harjoituksethan ovat juuri sitä varten, että opettelemme asioita. Lähtökohta on aina se, että jos jossakin epäonnistuu, sen jälkeen kannustetaan ja ohjeistetaan. Valmentajana pystyn ohjailemaan harrastajien mieltä vain kannustamalla.

Naisten harrasteseuroja pääkaupunkiseudulla ovat muun muassa FC-Kontu, Puotinkylän Valtti, FC Espoo ja Olarin Tarmo.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!