Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin vaalit halua parisuhteessa

Hyvinvointi
 
Helsingin Sanomat

Monelle toimiva seksielämä tarkoittaa nimenomaan säännöllistä seksiä.

"Suurin osa ihmisistä kaipaa kumppania vierelleen, seksuaaliseen suuntaukseen katsomatta. Hyvä seksi taas turvaa parisuhdetta ja antaa siihen lisää voimaa", sanoo lääkäri ja kliininen seksologi Mia Venhola.

Parisuhteessakin käsitykset sopivasta seksin määrästä vaihtelevat laidasta laitaan. On pareja, joilla on seksiä vain kerran vuodessa, ja he ovat silti tyytyväisiä. Ratkaisevaa on, miten lähellä tai kaukana toisistaan osapuolten halut ja mieltymykset ovat. Selvä eriparisuus yleensä hiertää.

Useimmiten seksin määrä vähenee, kun rakastumiseen liittyvä hormonimyrsky vaimenee ja halut tasoittuvat. Huuman hälveneminen on haastava hetki. Jo tilanteen ymmärtäminen normaaliksi voi helpottaa oloa.

Tavallista on, että halut ovat väliaikaisesti poissa, kun perheessä on pieniä lapsia. Tutkimusten mukaan miesten halut palaavat ennalleen synnytyksen jälkeen 3–6 kuukaudessa, kun naisilla se vie keskimäärin 9 kuukaudesta puoleentoista vuoteen.

Miehen halut voi viedä myös testosteronivaje tai piilevä masennus, jota ei aina ole helppo myöntää. Naisen haluttomuuden takaa paljastuu usein väsymystä tai arjen pieniä asioita, jotka eivät toimi. Seksielämän tasapaino heteroliitoissa ei silti tyhjene siihen stereotypiaan, että kun mies imuroi, nainen haluaa seksiä.

"Tottakai sillä on arjen toimivuuden kannalta merkitystä, miten jaetaan kotityöt. Se on sopimustekninen asia. On eri juttu, onko sillä mitään tekemistä seksuaalisen halukkuuden kanssa", Miguel Reyes sanoo. "Halu syntyy yleensä ennen kaikkea siitä, miten esimerkiksi kosketaan ja sanotaanko toisesta hyviä asioita."

Seikkaile yhdessä – säilytä erillisyys. Joillekin pareille sopii jatkuva yhdessäolo, mutta moni tarvitsee myös tiettyä etäisyyttä säilyttääkseen vetovoiman.

Ei vain riitely vaan myös ikävystyminen ja "ylituttuus" voi siis sammuttaa kipinän – tuoreiden tutkimusten mukaan myös naisilla, jotka usein ymmärretään miehiä turvallisuushakuisemmiksi.

Erään yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan myös uusien ja jännittävien kokemusten hakeminen yhdessä makuuhuoneen ulkopuolella voi lisätä yhteenkuuluvuutta ja parisuhdeonnea.

Anna aikaa. Jotta voisi haluta, täytyy saada rauhassa kiihottua. Seksi tarvitsee aikaa ja läsnäoloa. Eniten siitä saa irti, kun on avoin, käyttää kaikkia aistejaan, kuuntelee omaa ja toisen kehoa. Kiihottuminen syntyy ajatuksista, mutta nautinto usein siitä, kun tietoinen kontrolli hellittää. Joillakin väljähtynyttä yhteyttä virkistävät roolileikit ja seksilelut, mutta yleispäteviä kikkoja ei ole. Se, mikä sytyttää halun, on aina yksilöllinen yhdistelmä mielikuvia, tunteita, seksuaaliviettiä, alitajuntaa, aivokemiaa, hormoneja ja kulttuurisesti opittuja ajatusmalleja.

Tahdo ja näe vaivaa. Jos kemiaa on jäljellä, tahto ratkaisee paljon. Kanadalaistutkimuksen mukaan seksihalut säilyivät parhaiten niillä pariskunnilla, joilla oli vahva motivaatio tyydyttää kumppanin tarpeet. Suomalaistutkimusten perusteella haluttomuus on usein yhteydessä orgasmitta jäämiseen ja yhdyntöjen kokemiseen epätyydyttäviksi. Seksikertojen laatuun kannattaa panostaa. Se tuottaa positiivisen kehän, jossa hyvä kokemus saa haluamaan pian lisää.

Puhu, kysy ja hae apua. Haluttomuudesta kärsivillä pareilla on usein vaikeuksia puhua seksistä. Usein yhteinen sanastokin puuttuu.

"Kun uskaltaa puhua, voi luoda yhteisen seksin sellaiseksi, että molemmat nauttivat", Mia Venhola sanoo.

Isoihin kriiseihin kannattaa hakea ammattiapua. Joskus haluttomuus voi toki olla luonnollinen reaktio siihen, ettei suhde kerta kaikkiaan enää toimi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!