Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halun säilyminen parisuhteessa on tahtokysymys – näin seksielämä pysyy tyydyttävänä eri elämänvaiheissa

Hyvinvointi
 
Anna Tommola
FrÈdÈric Cirou
Kuva: FrÈdÈric Cirou

Useimmat ihmiset kaipaavat seksiä muodossa tai toisessa, elivät sitten yksin tai yhdessä. Hyvä seksi tukee niin henkistä kuin fyysistäkin terveyttä.

Millainen sitten on terve seksielämä ja miten siitä voi huolehtia?

Maailman terveysjärjestön WHO:n määritelmän mukaan seksuaalisuus ei ole yhtä kuin yhdyntä tai kyky saada orgasmeja. Se on keskeinen osa ihmisen persoonallisuutta, tapaa tuntea ja koskettaa. Hyvä seksi on nauttimista erilaisista virikkeistä ja aistimuksista itselle sopivalla tavalla, itseään tai muita vahingoittamatta.

Onkin mahdoton yleispätevästi rajata sopivaa tai riittävää määrää halua tai seksuaalisia tekoja.

"Voidaan puhua yleisemmin terveestä seksuaalisuudesta, joka tuottaa itselle ja toiselle iloa ja nautintoa", sanoo seksuaaliterapeutti Miguel Reyes Väestöliitosta.

Seksin harrastamisella on lukuisia tieteellisesti todistettuja terveysvaikutuksia.

Kymmenen vuoden seurantatutkimuksen mukaan kaksi orgasmia viikossa pienentää miesten kuolleisuutta. Orgasmissa vapautuvan hormonin on todettu vähentävän keski-ikäisten miesten sydäntautiriskiä.

Viisi siemensyöksyä viikossa saavien miesten riski sairastua eturauhassyöpään on viidenneksen pienempi kuin niillä, jotka ejakuloivat harvemmin kuin kahdesti viikossa.

Seksin harrastaminen ainakin kerran, pari viikossa on yhteydessä myös vahvempaan vastustuskykyyn.

Naisilla tutkijat ovat todenneet seksuaalisen pidättyvyyden liittyvän suurempaan riskiin saada sydänkohtaus. Orgasmi rentouttaa, helpottaa kuukautiskipuja ja migreeniä sekä nostaa yleisemminkin kipukynnystä.

Säännöllinen seksi vahvistaa lantionpohjan lihaksia ja toisin päin: näiden lihasten jumppaaminen tekee seksistä nautinnollisempaa.

Seksi myös tehostaa verenkiertoa alapäässä, mikä parantaa vaginan elastisuutta.

Kosketus ja kiihotus lisäävät oksitosiinin ja endorfiinien, kehon mielihyvähormonien, erittymistä. Oksitosiini vähentää stressiä ja voimistaa myös kiintymystä ja sitoutumista toiseen.

Laukeamisen jälkeen erittyvä prolaktiini puolestaan rauhoittaa ja voi auttaa nukahtamaan.

Se, paljonko oksitosiiniryöppyjä ihminen tarvitsee kokeakseen voivansa hyvin, vaihtelee huomattavasti.

Seksuaaliseen tyytyväisyyteen vaikuttavat sekä seksin määrä että laatu, osoittavat suomalaiset pitkittäistutkimukset.

Jos seksiä on merkittävästi vähemmän kuin itse toivoisi, sukupuolielämää ei koeta tyydyttäväksi, vaikka yksittäiset yhdynnät olisivat mukavia.

Suomalaisista hieman yli 70 prosenttia pitää sukupuolielämäänsä ainakin melko tyydyttävänä ja 13 prosenttia epätyydyttävänä, Finsex-tutkimus kertoo. Sen tuoreimmat julkaistut tiedot on kerätty vuonna 2007.

Tyytyväisyys on laskenut 1970-luvulta lähtien. Laskua selittävät sekä yhdyntöjen yleinen väheneminen että erityisesti nuorilla naisilla orgasmin saamisen vaikeus.

Nykypäivän seksielämään sisältyy siis tutkimusten mukaan ristiriita: Seksuaalisuutta ja sen monimuotoisuutta ymmärretään yhä paremmin ja siitä puhutaan avoimemmin.

Samalla kuitenkin ihmisten välinen yhteinen seksi vähenee. Itsetyydytys sen sijaan lisääntyy. Kehityksessä voi nähdä myönteisiäkin puolia. Seksin siirtyminen omiin käsiin ja virtuaalimaailmaan säästää aikataulujen yhteensovittelulta, suorituspaineilta ja pettymyksiltä. Hyvää tekevä ihokontakti ja intiimi läheisyys jäävät kuitenkin kokematta.

Seksuaalisuutta voi herätellä monin tavoin sekä parisuhteessa että yksin. Se on myös muuttuva asia: eri kumppanien tai elämäntilanteiden myötä voi oppia uutta itsestä ja muista.

Suomalaisten seksiä pitkään tutkinut Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula kirjoittaa kirjassa Halu & intohimo, että pyrkimys tehdä orgasmeista tai erektioista parempia on "kuin kehittäisi keittotaitoaan".

Seksuaalisuudesta voi löytää alati uutta ja kiinnostavaa, kun tutustuu omaan haluunsa. 

Seksielämää haastavat monet elämäntilanteet, kuten pikkulapsiaika, ikääntyminen tai ero. Näin seksielämää voi vaalia eri vaiheissa elämää – parisuhteessa tai sinkkuna.

1. Näin vaalit halua parisuhteessa

Monelle toimiva seksielämä tarkoittaa nimenomaan säännöllistä seksiä.

"Suurin osa ihmisistä kaipaa kumppania vierelleen, seksuaaliseen suuntaukseen katsomatta. Hyvä seksi taas turvaa parisuhdetta ja antaa siihen lisää voimaa", sanoo lääkäri ja kliininen seksologi Mia Venhola.

Parisuhteessakin käsitykset sopivasta seksin määrästä vaihtelevat laidasta laitaan. On pareja, joilla on seksiä vain kerran vuodessa, ja he ovat silti tyytyväisiä. Ratkaisevaa on, miten lähellä tai kaukana toisistaan osapuolten halut ja mieltymykset ovat. Selvä eriparisuus yleensä hiertää.

Useimmiten seksin määrä vähenee, kun rakastumiseen liittyvä hormonimyrsky vaimenee ja halut tasoittuvat. Huuman hälveneminen on haastava hetki. Jo tilanteen ymmärtäminen normaaliksi voi helpottaa oloa.

Tavallista on, että halut ovat väliaikaisesti poissa, kun perheessä on pieniä lapsia. Tutkimusten mukaan miesten halut palaavat ennalleen synnytyksen jälkeen 3–6 kuukaudessa, kun naisilla se vie keskimäärin 9 kuukaudesta puoleentoista vuoteen.

Miehen halut voi viedä myös testosteronivaje tai piilevä masennus, jota ei aina ole helppo myöntää. Naisen haluttomuuden takaa paljastuu usein väsymystä tai arjen pieniä asioita, jotka eivät toimi. Seksielämän tasapaino heteroliitoissa ei silti tyhjene siihen stereotypiaan, että kun mies imuroi, nainen haluaa seksiä.

"Tottakai sillä on arjen toimivuuden kannalta merkitystä, miten jaetaan kotityöt. Se on sopimustekninen asia. On eri juttu, onko sillä mitään tekemistä seksuaalisen halukkuuden kanssa", Miguel Reyes sanoo. "Halu syntyy yleensä ennen kaikkea siitä, miten esimerkiksi kosketaan ja sanotaanko toisesta hyviä asioita."

Seikkaile yhdessä – säilytä erillisyys. Joillekin pareille sopii jatkuva yhdessäolo, mutta moni tarvitsee myös tiettyä etäisyyttä säilyttääkseen vetovoiman.

Ei vain riitely vaan myös ikävystyminen ja "ylituttuus" voi siis sammuttaa kipinän – tuoreiden tutkimusten mukaan myös naisilla, jotka usein ymmärretään miehiä turvallisuushakuisemmiksi.

Erään yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan myös uusien ja jännittävien kokemusten hakeminen yhdessä makuuhuoneen ulkopuolella voi lisätä yhteenkuuluvuutta ja parisuhdeonnea.

Anna aikaa. Jotta voisi haluta, täytyy saada rauhassa kiihottua. Seksi tarvitsee aikaa ja läsnäoloa. Eniten siitä saa irti, kun on avoin, käyttää kaikkia aistejaan, kuuntelee omaa ja toisen kehoa. Kiihottuminen syntyy ajatuksista, mutta nautinto usein siitä, kun tietoinen kontrolli hellittää. Joillakin väljähtynyttä yhteyttä virkistävät roolileikit ja seksilelut, mutta yleispäteviä kikkoja ei ole. Se, mikä sytyttää halun, on aina yksilöllinen yhdistelmä mielikuvia, tunteita, seksuaaliviettiä, alitajuntaa, aivokemiaa, hormoneja ja kulttuurisesti opittuja ajatusmalleja.

Tahdo ja näe vaivaa. Jos kemiaa on jäljellä, tahto ratkaisee paljon. Kanadalaistutkimuksen mukaan seksihalut säilyivät parhaiten niillä pariskunnilla, joilla oli vahva motivaatio tyydyttää kumppanin tarpeet. Suomalaistutkimusten perusteella haluttomuus on usein yhteydessä orgasmitta jäämiseen ja yhdyntöjen kokemiseen epätyydyttäviksi. Seksikertojen laatuun kannattaa panostaa. Se tuottaa positiivisen kehän, jossa hyvä kokemus saa haluamaan pian lisää.

Puhu, kysy ja hae apua. Haluttomuudesta kärsivillä pareilla on usein vaikeuksia puhua seksistä. Usein yhteinen sanastokin puuttuu.

"Kun uskaltaa puhua, voi luoda yhteisen seksin sellaiseksi, että molemmat nauttivat", Mia Venhola sanoo.

Isoihin kriiseihin kannattaa hakea ammattiapua. Joskus haluttomuus voi toki olla luonnollinen reaktio siihen, ettei suhde kerta kaikkiaan enää toimi.

2. Osa laukeaa paremmin itsekseen

Ilman vakituista kumppania elävän seksielämä voi olla mitä tahansa selibaatista seikkailuun. Suurin osa sinkuistakin toivoo parisuhdetta, mutta eivät kaikki.

On niitäkin, jotka elävät tyytyväisinä pitkiä aikoja ilman kumppania tai seksiä.

Osa yksin elävistä haluaa harrastaa säännöllisesti seksiä toisen ihmisen – tutun tai tuntemattoman – kanssa. Osalle riittää masturbointi. Sekin tuottaa endorfiineja, ja jotkut saavat jopa parempia orgasmeja itsekseen.

Hyvään seksiin liittyy se, että olo on turvallinen ja hyväksytty. Tutun kumppanin kanssa siihen on usein parempi mahdollisuus.

Finsex-tutkimuksen mukaan parisuhteessa elävät olivat kokeneet viimeisimmän yhdyntänsä useammin miellyttäväksi kuin sinkut.

Pikasuhteessa seksuaalisten tarpeiden kohtaaminen on enemmän sattumankauppaa, mutta hyvän kontaktin löytyminen on silti mahdollista. Myös satunnainen seksi voi olla hyvin nautinnollista.

Yksin elävien määrä kasvaa Suomessa, ja moni heistä on keski-iässä tai sen ylittäneitä. Seuran etsintä saattaa vaatia uskallusta ja seksuaalisen itsetunnon kokoamista uudelleen.

3. Kun tulee ikää ja sairauksia

Fyysiset muutokset ja sairaudet voivat vaikuttaa sekä seksin sujumiseen että halukkuuteen. Joka neljäs 60-vuotias mies ja lähes puolet 70-vuotiaista kärsii vähintään keskivaikeasta erektiohäiriöstä. Yleistä on myös naisten vaikeus kostua.

Erektiohäiriöihin kannattaa hakea apua, sillä erektiot itsessään ovat tärkeitä erektiokyvyn säilymiselle: ne pitävät peniksen verenkierron ja kudokset kunnossa. Naisen limakalvojen kuivuutta voi hoitaa lääkkeillä tai kosteuttavilla itsehoitovalmisteilla. Liukasteetkin tekevät seksistä helpompaa ja mukavampaa.

Vakavan sairauden tai vammautumisen vuoksi seksi saattaa tilapäisesti tai pysyvästikin väistyä tai muuttua totutusta. Aivohalvaus voi viedä halut ja esimerkiksi eturauhassyöpä miehen erektiokyvyn. Vaikeaan masennukseen liittyy useimmiten seksiongelmia. Ne lievittyvät, kun masennus hoidetaan. Toisaalta myös psyykelääkkeet saattavat lamata halut ja rauhoittavat lääkkeet estää orgasmin.

"Seksi voi olla monenlaista, ei pelkkiä yhdyntöjä. Kehossa on muitakin osia, joiden koskettaminen voi olla nautinnollista", Miguel Reyes sanoo. Vanheneminen voi tuoda seksielämään myös paljon hyvää. Läheisyydelle on enemmän aikaa kuin ruuhkavuosina, eikä raskauden ehkäisystä tarvitse huolehtia. Iän myötä moni myös vapautuu estoistaan ja nauttii seksistä entistä rennommin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!