Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija Riikka Ala-Harja: Ihmettelen, miksi joidenkin koti pysyy järjestyksessä ja omani ei

Riikka Ala-Harjan mukaan hänen paras ominaisuutensa on se, ettei aamulla mikään ota päähän.

Hyvinvointi
 
Milka Alanen
Riikka Ala-Harjan, 48, seitsemäs romaani Kevyt liha ilmestyi elokuussa. Häneltä on ilmestynyt tänä vuonna myös Elina Brotheruksen kanssa tehty kirja 12 vuotta myöhemmin ja Serlachius-museon kanssa tehty Malli ja hullu kuvailija. Hän asuu 10-vuotiaan tyttärensä kanssa Helsingissä.
Riikka Ala-Harjan, 48, seitsemäs romaani Kevyt liha ilmestyi elokuussa. Häneltä on ilmestynyt tänä vuonna myös Elina Brotheruksen kanssa tehty kirja 12 vuotta myöhemmin ja Serlachius-museon kanssa tehty Malli ja hullu kuvailija. Hän asuu 10-vuotiaan tyttärensä kanssa Helsingissä. Kuva: Milka Alanen

Hautausmaalla leikin aina lapsena. Asuimme hautausmaan viereisessä pappilassa. Yritin etsiä kuolleiden lapsien hautoja, ja niitä kyllä löytyikin.

Yritän kaikin keinoin välttää palavereja. Tärkeitä olisi saada tehdä töitä rauhassa ja poistua paikalta silloin kun huvittaa. Palaverissa istutaan persuksilla ja juodaan kahvia. En kestä sitä.

Kun aamulla avaan silmäni, nousen välittömästi ylös kuin tikku eikä mikään ota päähän. Se on ehkä paras ominaisuuteni ikinä.

Salainen paikkani on pimeänä talviaamuna meidän pihan leikkitelineet, joissa roikun joka aamu sen jälkeen kun olen saattanut tyttären kouluun. Sitten vasta alan töihin.

Treenitavoitteeni on saada lonkat irtonaisemmiksi, ne jumittuvat istumatyössä. Olen tosin tehnyt nyt puolitoista vuotta töitä seisaaltaan. Viritän aina viikolla olohuoneen pöydälle tuolin, jonka päällä on taidekirjoja ja sitten tietokone. Edessä on vanha puinen säilytyslaatikko, jossa on näppäimistö ja hiiri.

Ihmettelen, miksi joidenkin koti pysyy järjestyksessä ja minun ei. Nostelen koko ajan tavaroita paikoilleen ja raahaan vinttiin kamaa, mutta silti on aina kaaos: ympäriinsä laukkuja ja reppuja, joka paikassa teemukeja, lehtiä ja kirjoja, lakanoita kuivumassa ovenkarmeilla.

Koulussa en osannut käsitöitä. Ensimmäisestä lapasestani tuli valtava. Annoin sen äidilleni joululahjaksi ja liitin pakettiin runon: "Tässä sulle lapanen, siitä tuli nyrkkeilyhanskan tapainen." Ei ollut runon rimmauskaan silloin oikein hanskassa.

Lempikirosananani? Koululaiset kysyvät minulta joskus meilitse kirjailijaesitelmää varten, että kiroilenko paljon, koska kirjoissani kiroillaan. Joskus suusta pääsee se naisen sukuelin, mutta en ole siitä ylpeä.

Äitienpäiväkortissani luki viime toukokuussa "Hyvää äitisyyttä".

Kun ovikello soi ja menen avaamaan, siellä on mormoni, jolle sanon, että minä komppaan oman piispani Irja Askolan ajatuksia enkä siksi usko, että meidän nyt kannattaa jutella.

Jonottaessa kärsin. En ole yhtään pitkämielinen. Jonossa alan heti jupista.

Jos olisin mies, menisin heti panemaan.

Voin hyvin kun olen liikkeessä. Esimerkiksi pyörällä liikkuminen sopii kärsimättömälle luonteelleni: en kestä olla jonkun muun varassa paikasta toiseen siirtymisessä. Myös poreileva ja suulas meininki saa oloni kevyeksi.

Paras urheilusaavutukseni on koulun hiihtokilpailun voitto 9-vuotiaana uudessa koulussa. Sosiaalinen statukseni nousi välittömästi ja määritelmäni muuttui "siitä uudesta tytöstä, jonka isä on pappi" ihan kosher-tyypiksi.

Sovituskopissa on liian ahdasta ja nihkeää. Välttelen niitä, jos se vain on mahdollista.

Käteni ovat aina kuivat, koska en muista rasvata niitä. Tyttäreni huomauttelee siitä minulle.

Jos kuolisin nyt, niin toivottavasti hautajaisissa olisi loistava dj. Mieluiten useita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!