Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juoksijan tärkeimmät lihakset ovat keskivartalossa – näin lihaskuntoa kannattaa treenata kahdesti viikossa

Juoksijan kannattaa treenata lihaskuntoa vähintään pari kertaa viikossa noin 10–15 minuutin ajan.

Hyvinvointi
 
Juoksija, muista treenata lihaskuntoasi
Juoksija, muista treenata lihaskuntoasi
Runner's high -juoksukoulun valmentaja Tuomo Salonen neuvoo, kuinka juoksijan kannattaa treenata lihaskuntoaan. Liikkeiden on tarkoitus lisätä keskivartalon hallintaa, jolloin juoksusta tulee taloudellisempaa. Toimittaja: Heidi Väärämäki, kuvaus: Esa Syväkuru, editointi: Kristiina Marttinen

Tökkiikö juoksu? Tuntuuko askel raskaalta?

Syynä saattaa olla keskivartalon ja pakaroiden heikko lihaskunto. Oikeanlaisen juoksuasennon ylläpitäminen on nimittäin vaativaa puuhaa ja siihen tarvitaan lihaksia.

"Kun keho liikkuu vauhdilla, siihen kohdistuu erisuuntaisia voimia. Ylävartalo ei saa pomppia jauhosäkkinä jalkojen päällä vaan paketin on pysyttävä kasassa. Tämä tekee juoksusta taloudellisempaa ja tehokkaampaa", sanoo Runner's High -juoksukoulun juoksuvalmentaja Tuomo Salonen.

Juoksijan kannattaa treenata lihaskuntoa vähintään pari kertaa viikossa noin 10–15 minuutin ajan. Muutama lyhyt treenikerta on juoksijalle hyödyllisempi kuin kerran viikossa tehty rankka treeni. Tämä johtuu siitä, että juoksijan ei tarvitse rehkiä saavuttaakseen voimaa vaan ennemminkin aktivoidakseen juoksuasennon kannalta tärkeitä lihaksia. Ne ovat erityisesti pakara-, vatsa-, selkä- ja kylkilihakset.

"Jos keskivartalo on kunnossa, silloin myös jalkojen voimasta on hyötyä. Mutta voimakkaista jaloista ei ole iloa, jos energia vuotaa keskivartalon asennon ylläpitämiseen eli siihen, että kroppa roikkuu reisien päällä, eikä keskivartalo ota kunnolla vastaan iskua, joka juostessa tulee. Tällöin energiaa kuluu siihen, että lantio tippuu aina piirun alaspäin jokaisen askeleen jälkeen ja se on nostettava takaisin ylös", Salonen sanoo.

Toinen juoksuasennon kannalta tärkeä lihasryhmä ovat pohkeet ja nilkat. Jos ne eivät ole riittävän vahvat, juoksuasento vääristyy helposti.

Salonen on huomannut, että juoksuharrastajien yleisin lihaskuntomoka on se, että salilla pumpataan hauiskääntöjä ja jalkaprässiä sen sijaan, että keskityttäisiin keskivartalon lihasten aktivoimiseen.

"Juoksuasennon kannalta tärkeiden lihasten treeni ei vaadi suurta voimaa vaan sitä, että liikkeet tehdään oikein, jolloin myös oikeat lihakset aktivoituvat."

Salosen mukaan keskivartalon lihasten säännöllisen treenaamisen hyöty siirtyy hiljalleen lenkkipolulle. Kun keskivartalo on kunnossa, juoksuasentokin kohenee kuin itsestään.

Toki myös reisien lihaskestävyydellä on väliä juostessa. Juju on kuitenkin siinä, että reisien lihasvoima kehittyy lenkkeillessä. Asentoa ylläpitävät lihakset taas eivät saa harjoitusta juostessa vaan ne pitää treenata erikseen.

Mistä sitten tietää, ovatko lihakset riittävän hyvässä kunnossa vai eivät?

Huonon juoksuasennon voi tunnistaa esimerkiksi siitä, että etureidet väsyvät.

"Silloin tuntuu siltä, ettei juoksu ole lennokasta vaan enemmänkin kömpimistä."

Toinen tapa on vilkaista ryhtiä: jos pystyy pitämään ylävartalon juostessa rennon suorassa aina lantiosta yläselkään saakka, juoksuasentokin on luultavasti taloudellinen.

Salosen mukaan juoksijan on hyvä tarkkailla askeleen pituutta. Mitä pidemmillä askeleilla juoksee, sitä enemmän juoksuasennon ylläpitäminen vaatii lihaskuntoa. Mitä lyhyempi askel, sitä vähemmän aikaa vartalon täytyy pitää asento hallussa.

Muita juoksuaiheisia juttuja löydät HS:n Juoksublogista. Tykkää blogista Facebookissa, niin saat kaikki juoksuaiheiset jutut suoraan feediisi.

Julia Weckman HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!