Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Masennus voi aiheuttaa suun kuivumista

Masennukseen ja ahdistukseen voi liittyä hampaiden narskuttelua ja kiristelyä, erityisesti yöllä.

Hyvinvointi
 
Sami Kero HS
Puudutusaineissa voi olla adrenaliinia, joka voi olla haitallista tiettyjen masennuslääkkeiden kanssa.
Puudutusaineissa voi olla adrenaliinia, joka voi olla haitallista tiettyjen masennuslääkkeiden kanssa. Kuva: Sami Kero HS

1. Voiko masennus aiheuttaa reikiä hampaisiin?
Välillisesti kyllä, koska masennus voi jo itsessään aiheuttaa suun kuivumista. Syytä ei kunnolla tiedetä, mutta serotoniiniaineenvaihdunnan muutokset ilmeisesti vaikuttavat syljeneritykseen.

Suun kuivuminen on myös monien masennuslääkkeiden sivuvaikutus. Syljenerityksen väheneminen lisää reikiintymisen vaaraa. Normaali syljeneritys on ensiarvoisen tärkeää suunterveydelle. Sylki huuhtelee ruuantähteet suusta, neutraloi happohyökkäyksen, voitelee limakalvoja ja sisältää puolustustekijöitä.

Masentunut ei myöskään ehkä jaksa hoitaa hampaitaan säännöllisesti ja käydä hammaslääkärissä. Ruokailu saattaa olla sokeripitoista napostelua.

2. Näkeekö hammaslääkäri potilaan suusta, että tämä kärsii masennuksesta?
Ei suoraan. Pitkässä hoitosuhteessa on kuitenkin mahdollista nähdä muutos suun terveydentilassa aiempaan verrattuna. Suun kuivuminen ja terveystottumusten muuttuminen voivat näkyä suun terveydessä nopeastikin.

3. Voiko suu tulla jopa kipeäksi kuivumisen takia?
Kyllä. Suun limakalvot voivat kirvellä, kun syö esimerkiksi tomaattia tai sitrushedelmiä. Jopa nieleminen voi tuntua hankalalta, jos syljen limakalvoja voiteleva vaikutus on vähentynyt. Ärtyneet limakalvot voivat puolestaan tulehtua helpommin.

Syljenerityksen aktivoimiseen voi käyttää ksylitolipurkkaa tai -pastilleja. Ksylitoli säännöllisesti käytettynä suojaa myös hampaita reikiintymiseltä. Apteekeissa myydään lisäksi kuivan suun hoitoaineita.

Jos suu kuivuu masennuslääkkeen takia epämiellyttävästi, kannattaa kysyä lääkäriltä, voisiko lääkkeen vaihtaa toiseen.

4. Aiheuttaako masennus myös purentakipuja ja päänsärkyä?
Masennukseen ja ahdistukseen voi liittyä hampaiden narskuttelua ja kiristelyä, erityisesti yöllä. Niistä voi seurata puremalihaskipua ja päänsärkyä. Avuksi voi kokeilla puremalihasvoimistelua. Hammaslääkäri voi myös tehdä purentakiskon, jota käytetään öisin.

5. Täytyykö hammaslääkärille mainita, jos käyttää masennuslääkkeitä?
Ehdottomasti. Ylipäänsä kaikista käyttämistään lääkkeistä on hyvä kertoa hammaslääkärille. Monet sairaudet ja lääkkeet vaikuttavat jollakin tavalla hammashoidon toteuttamiseen.

6. Pitääkö paikkansa, että masennuslääkkeen ja puudutusaineen yhdistelmä voi aiheuttaa jopa potilaan kuoleman?
Kyllä, mutta vakavat reaktiot ovat hyvin harvinaisia ja liittyvät suuriin annoksiin. Monissa puudutusaineissa on adrenaliinia, joka saattaa aiheuttaa reaktion joidenkin masennuslääkkeiden kanssa.

7. Täytyykö hammas siis paikata ilman puudutusta?
Ei. Hammaslääkäri käyttää puudutusainetta, joka sopii yhteen potilaan lääkkeiden kanssa.

OIKAISU (HS 12.9.2015):Torstaina 10. syyskuuta kerrottiin masennuksen ja hampaiden reikiintymisen yhteydestä. Jutusta puuttui haastateltavan nimi. Asiantuntijana toimi erikoistuva hammaslääkäri, kliininen opettaja Ani Lakoma.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!