Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matti Rönkä: Jos olisin nainen, olisin sietämätön narttu

Uutisjuontaja ja kirjailija Matti Rönkä uskoo, että naisena hänestä olisi tullut voimattomasti, mutta jyrkästi letkautteleva valittaja.

Hyvinvointi
 
Jaana Rinne
Milka Alanen
Valtiotieteiden maisteri Matti Rönkä (s. 1959) on työskennellyt toimittajana, uutisankkurina ja päällikkötehtävissä Ylen tv-uutisissa vuodesta 1990. Ensimmäinen Viktor Kärppä -romaani, Tappajan näköinen mies, ilmestyi 2002. Eino-romaani ilmestyi kuukausi sitten. Rönkä on saanut kirjoistaan Lasiavain-, Kultapokkari-, Kalle Päätalo- ja Vuoden johtolanka -palkinnot. Rönkä on eronnut ja hänellä on kolme aikuista lasta. Hän harrastaa metsänhoitoa ja vanhojen autojen ja moottoripyörien tuunaamista.
Valtiotieteiden maisteri Matti Rönkä (s. 1959) on työskennellyt toimittajana, uutisankkurina ja päällikkötehtävissä Ylen tv-uutisissa vuodesta 1990. Ensimmäinen Viktor Kärppä -romaani, Tappajan näköinen mies, ilmestyi 2002. Eino-romaani ilmestyi kuukausi sitten. Rönkä on saanut kirjoistaan Lasiavain-, Kultapokkari-, Kalle Päätalo- ja Vuoden johtolanka -palkinnot. Rönkä on eronnut ja hänellä on kolme aikuista lasta. Hän harrastaa metsänhoitoa ja vanhojen autojen ja moottoripyörien tuunaamista. Kuva: Milka Alanen

Oloni tekee keveäksi huoleton hetki. Se ei kestää kauaa, vaan väistyy nopeasti. Olen perusluonteeltani huolehtija ja huolenkantaja.

Menetän malttini liian usein. Yritän opetella pois siitä. Ammatillinen roolini on äärimmäisen kylmähermoinen, mutta läheisten ihmisten kanssa pinna palaa. Kiihdyn nollasta sataan nopeasti, kiroilen ja olen ilkeä.

Nauran liian harvoin. Ihmiset ovat kovin kärkkäitä olemaan ilkeitä ja pahoja, sen sijaan että vitsailisivat. Kaiken kaikkiaan minua surettaa pahuuden ja ikävyyden voimakas läsnäolo. En haluaisi, että se voittaa. Naurun pitäisi voittaa. Hyvien sanojen sanominen tekee sanojalle hyvää – kun kehuu työkaveria ja näkee kuinka se siitä ilahtuu. Ja kuinka hyvä mieli siitä tulee itselle.

Yksin ollessani viihdyn. Lapsesta asti olen leikkinyt muiden kanssa, mutta sen verran olen sosiaalinen erakko, että tarvitsen ja kaipaan myös yksinoloa.

Viimeksi opin moottoripyörän starttimoottorin irrotuksen Youtube-videolta. Sieltä löytyi saksalaiselle moottoripyörälle amerikkalaista apua.

Jos uskaltaisin – mutta minähän uskallan. Olen ollut liiankin uskaltavainen ja ehkä myös luottavainen tekemään hölmöyksiä. Uskaltaminen liittyy sillä tavalla oppimisprosessiin, että olen oppinut pyytämään apua. Ainakin vähän. Miehen on naista helpompi junnata, tehdä itse ja kärsiä.

Salainen paikkani on itse rakentamani autotallin työhuone eli miesluola. Siellä on työkaluja ja radio. Siellä voi lajitella ruuveja ja muttereita.

Jos olisin nainen, olisin varmaankin sietämätön narttu. Miehenä olen varmasti säästynyt monelta sukupuoleen kohdistuvalta epäoikeuden muodolta. Naisena minusta olisi tällä luonteenrakenteella tullut voimattomasti mutta jyrkästi letkautteleva valittaja.

Kirpputorilla käyn usein ulkomailla. Sieltä haaveilee löytävänsä aarteen. Olen jotain hauskaa löytänytkin: vanhoja autonkylttejä.

Treenitavoitteeni on pystyä pelaamaan lentopalloa kilpaa yleisissä sarjoissa yhteensä 40 sarjakautta. Tavoitteesta puuttuu vielä pari vuotta. Iloitsen siitä, että harrastus on pystynyt jatkumaan. Leikki on ihmiselle tärkeää.

Olen maalta kotoisin. Sen seurauksena olen kilpaillut numero rinnassa yli kymmenessä lajissa, muun muassa keihäänheitossa ja korkeushypyssä. Minun on pidettävä päivittäin yllä tiettyä fyysistä aktiivisuutta, muuten olen levoton. Penkkiurheiluun on helppo eläytyä, koska tiedän miltä tuo tai tuo saavutus tuntuu.

Kun kuntoilu väsyttää, onnun lepäämään. Eilen pelasin kaksi tuntia tennistä ja jouduin nilkuttamaan pois kentältä. Olen saanut ortopediltä niin rankan tuomion, että kovalla alustalla juokseminen on loppu. Nivelrikko nakertaa polvia molemmilta puolilta.

Minua kehutaan ketteräksi ukoksi. Ikääni nähden olen aika nopea ja venyvä. Harva yli viisikymppinen mies pystyy vetämään spagaatin. Minä pystyn.

Suudellessa olen aina yhtä nuori.

Jos olisi 91 ja eläisin, osaisin toivottavasti iloita elämästä. Olisin varmaankin leppoistunut ja mukava pappa. Romaanihenkilö Eino miettii, olisiko pitänyt osata iloita hevosen lämpimästä turvasta ja siitä, että on napakka hylsysarja tai hyvä pusakka tuulessa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!