Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravitsemusterapiasta hyötyy moni, mutta muotidieettejä ei kannata hakea – näin tunnistat luotettavan terapeutin

Hyvinvointi
 
Colourbox
Kuva: Colourbox

Ravitsemusterapeutin palveluja etsivän on vaikea tietää, keneen voi luottaa, ja mitä vastaanotolla tapahtuu. Kysymyksiin vastaavat apulaisprofessori Ursula Swab Itä-Suomen yliopistosta, ravitsemusterapeutti Anette Palssa Terveystalosta ja Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen toiminnanjohtaja Leena Rechardt.
 

Millaisia ammattikuntia ravitsemuksen ympärillä on? Keneen voi luottaa?
Palveluita tarjoavat esimerkiksi ravintovalmentajat, ravintoneuvojat, ravintoterapeutit ja personal trainerit.

"Ainoa, joka on takuuvarmasti alalle koulutettu, on laillistettu ravitsemusterapeutti. Valvira valvoo heidän toimintaansa eikä titteliä voi käyttää ilman koulutusta", Ursula Schwab kertoo.

 

Mitä ravitsemusterapiassa tehdään?
Siellä keskustellaan syömisestä ja sen rytmistä, liikkumisesta, nukkumisesta, työstä ja perheestä. Terapeutin tavoitteena on ymmärtää ihmisen arkea ja sitä, miten syöminen sopii kuvioon. Keskusteluissa mennään syvemmälle kuin pelkällä ruokapäiväkirjalla.

"Itse käytän myös kuvapäiväkirjaa. Se on hyvä itseoppimisen väline, kun kaikesta suuhun pantavasta on otettava kuva. Usein ihminen saa oivalluksia jo kuvatessaan. Terapeutti näkee kuvapäiväkirjasta hyvin rytmin ja kasvisten määrän", Anette Palssa sanoo.

"Potilaan motivoiminen on tärkeää. Muutos on vaikeaa, ja siksi ohjeiden pitää olla yksilöllisesti räätälöityjä. Jos ei halua syödä vaikkapa täysjyväleipää, voi ehkä kokeilla täysjyväpuuroa", Schwab sanoo.

Joskus elämäntilanne on niin vaikea, että askel eteenpäin tarkoittaa aamupalan syömisen harjoittelua. Tai että ottaa rutiineihinsa edes yhden hedelmän päivässä.

 

Ketkä käyvät ravitsemusterapeutilla?
Yksityisillä vastaanotoilla käy paljon ylipainoisia ja kakkostyypin diabeetikkoja. Toinen iso ryhmä ovat vatsavaivaiset: ärtyvästä suolesta, tulehduksellisista suolistosairauksista tai närästyksestä kärsivät. Hoitoon hakeutumisen syynä voivat olla myös ruoka-aineallergiat tai syömishäiriöt.

Julkisen terveydenhoidon puolella ravitsemusterapiaan pääsee lääkärin lähetteellä. Silloin tyypillisiä syitä ovat ykköstyypin diabetes, keliakia ja muut suolistosairaudet, ruoka-allergiat tai ylipaino.

Munuais-, haima- ja maksapotilaat pitäisi aina myös ohjata ravitsemusterapiaan.

 

Pääsevätkö kaikki hoitoa tarvitsevat terapiaan?
Esimerkiksi keliakia- tai diabetespotilaita jää ilman lähetettä, vaikka ravitsemusterapia kuuluisikin hoitosuositukseen. Syynä on yleensä se, että terapeutteja on vähän. Vuosi sitten heitä oli terveyskeskuksissa 50, erikoissairaanhoidossa 94.

 

Hakeutuuko hoitoon ihmisiä, joilla on muutenkin hyvät tiedot terveellisestä ruuasta?
Yksityisellä puolella asiakkaina on myös ihmisiä, jotka haluavat maksimoida hyvinvointinsa ja varmistaa, että ruokavalio on kunnossa.

"Normaalipainoisetkin ihmiset haluavat olla vähän hoikempia. Tiukimmat wellness-ihmiset eivät meille hakeudu, koska meiltä ei saa trendikkäintä dieettiä tai sikspäkkiä. Jos niitä kaipaa, moni tietää hakea apua personal trainereilta", Palssa sanoo.

 

Perustuvatko ravitsemusterapeuttien suositukset virallisiin ravitsemussuosituksiin?
Kyllä. "Ravitsemustiede on soveltava luonnontiede, ei mielipidetiede. Koulutuksen saanut tietää, että nämä eivät ole uskonasioita", sanoo Leena Rechardt.

Toisaalta ravitsemusterapeutit tietävät, että suositukset antavat vain peruslinjat, joita on tarkoituskin soveltaa yksilöllisesti. Esimerkiksi munuaisten vajaatoimintapotilaiden ei tule syödä täysjyväviljaa, vaikka sitä muuten suositellaankin.

 

Näkyvätkö ruokatrendit vastaanotolla?
Yksityisillä vastaanotoilla niistä puhutaan. Esillä ovat varsinkin hiilihydraatit, gluteeni ja maito. Ihmiset kaipaavat pikemminkin vahvistusta sille, että voivat jatkaa maidon käyttämistä.

"Mediassa näkyy ravitsemuskeskustelussa voimakas vastakkainasettelu, mutta vastaanotolla sitä ei ole. Suosituksia tehdään koko kansalle, mutta yksilöt voivat tehdä erilaisia ratkaisuja. Tarvittavat ravintoaineet voi saada hyvin monilla tavoilla. Vaikka maitoa suositellaan, jollekin maidottomuus voi sopia. Tai jos asiakas sanoo, että ei halua syödä margariinia, en lähde jankkaamaan", Palssa kertoo.

 

Mitä terapeutti näkee ruokapäiväkirjasta?
Ammattitaitoinen ravitsemusterapeutti näkee, onko esimerkiksi raudan, kalsiumin, proteiinin ja kuidun saanti riittävää, ja ovatko rasvat hyvälaatuisia. Verimäärityksiäkin voidaan käyttää D-vitamiinin, folaatin ja raudan saannin varmistamiseen.

 

Mitkä ongelmat ovat asiakkaille tyypillisimpiä?
Syöminen on joko liian harvaa tai jatkuvaa napostelua. Ihmiset saavat liikaa suolaa, kovaa rasvaa, sokeria ja vaaleaa viljaa, mutta liian vähän kuitua, täysjyvätuotteita, pehmeää rasvaa, kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

"Yksi ongelma on, että ruuan pitäisi olla halpaa, helppoa ja nopeaa. Puoli tuntiakin ruuan valmistukseen tuntuu olevan liian paljon," Palssa kertoo.

 

Millaiset muutokset ovat vaikeimpia?
Ateriarytmin pitäminen voi olla vaikeaa, koska se vaatii suunnittelua ja etukäteisvalmisteluja. Joillekin kasvisten lisääminen on vaikeaa. Helpompi on vaihtaa levite toiseen tai leipä kuitupitoisempaan.

 

Kuinka monta käyntiä tarvitaan ja mitä se maksaa?
Aika harvoin yksi käynti riittää. Elämäntapamuutos vaatii vähintään vuoden seurannan, jolloin tavataan muutaman kerran. Jotkut jatkavat tapaamisia senkin jälkeen kerran vuodessa. Kolesteroliohjauksessa voi riittää yksi kerta ja seuranta.

Yhden käynnin hinta yksityispuolella on noin 100–120 euroa.

 

Mitä ravitsemusterapiasta saa?
Ammattilaisen näkemyksen siitä, mihin suuntaan ravitsemuksessa kannattaisi mennä. Joskus neuvot ovat konkreettisesti elintarvikkeisiin liittyviä, esimerkiksi allergikoilla. Joskus liikutaan enemmän elämänhallinnan puolella. Motivointi pieneen tai isoon muutokseen on monelle tärkein anti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!