Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkäri: On harhaluulo, että kuukautiset olisivat tarpeelliset – niistä saattaa olla naiselle jopa haittaa

Varmoja päiviä ei ole oikeasti olemassa eikä tamponi aiheuta toksista shokkioireyhtymää. Kävimme läpi joukon kuukautisiin liittyviä väittämiä asiantuntijoiden kanssa.

Ida Roivainen

Ennen 1800-lukua kuukautisten syytä ei vielä tiedetty. Esimerkiksi keskiajalla kuviteltiin, että naisten kuukautisveri on niin myrkyllistä, että sen läheisyydessä maustekasvit kuivuvat ja viini pilaantuu. Nykyään onneksi tiedetään, että näin ei ole.

Mutta kuinka paljon todella tiedämme kuukautisista?

HS.fi kysyi tätä lukijoiltaan. Kyselystä selvisi muun muassa se, että 58 prosenttia vastaajista uskoo, että tamponi aiheuttaa toksisen shokkioireyhtymän. Suurin osa on myös sitä mieltä, että kuukautiset voivat tulla raskauden aikana. Nämä väitteet ovat kuitenkin vääriä. Kävimme läpi ne ja seitsemän muuta väittämää kuukautisista asiantuntijoiden kanssa.

Kuukautisten aikana kohtu valmistautuu hedelmöityneen munasolun vastaanottamiseen

Totta. Jos munasolu ei hedelmöity eikä kiinnity sitä varten paksuuntuneeseen limakalvoon, limakalvo valuu ulos emättimestä. Vuoto kestää 2–8 päivää.

HS:n kyselyyn vastanneista 98 prosenttia uskoo tietävänsä, mitä kuukautiset tarkoittavat. Silti lääketieteen tohtori ja naistentautien erikoislääkäri Tomi Mikkola kohtaa työssään usein kuukautisiin liittyviä vääriä luuloja. "Tyypillinen harhaluulo on se, että kuukautiset olisivat tarpeelliset. Viimeisimpien tutkimusten mukaan niistä ei ole mitään hyötyä, ellei ole toivetta tulla raskaaksi. Päinvastoin kuukautisista saattaa olla naiselle jopa haittaa", sanoo Mikkola, joka työskentelee Naistenklinikalla ja Helsingin yliopistossa.

Samaa mieltä on Helsingin yliopiston professori, Kätilöopiston ylilääkäri Oskari Heikinheimo. Hänen mukaansa evoluution kannalta naiselle olisi luonnollisinta olla joko raskaana tai imettää. Harva nainen kuitenkaan tätä haluaa. Tästä syystä jotkut käyttävät hormoniehkäisyä, jolla raskautta ja vuotoa voi säädellä. Osittain samasta syystä myös gynekologit suosittelevat hormoniehkäisyä, koska se voi vähentää kuukautisten aiheuttamaa kehon rasitusta. Rasitus tarkoittaa sitä, että kehon valmistelut mahdollista hedelmöitymistä varten ovat olleet turhia. Munarakkulan puhkeaminen, kohdun limakalvon tuhoutuminen ja irtoaminen sekä koko kuukautisten tapahtumasarja aiheuttavat munasarjoissa pientä tuhoa joka kerta.

Kuukautiskierron tapahtumia säätelevät hormonit

Totta. Kuukautisiin vaikuttavat muun muassa naishormonit eli estrogeenit sekä progesteroni. Ne syntyvät kypsyvässä munasarjassa ja vaikuttavat myös muualla kehossa. Runsas estrogeenin määrä voi aiheuttaa esimerkiksi rintojen arkuutta, turvotusta ja seksuaalista haluttomuutta. Kohdun limakalvon paksuuntumiseen ja kuukautisvuotoon puolestaan vaikuttaa estrogeenin lisäksi keltarauhashormoni.

Näitä hormoneja on myös ehkäisypillereissä, -renkaassa, -laastarissa ja -kapselissa. Ne muuttavat naisen luonnollista hormonikiertoa ja aiheuttavat sen, että munarakkula ei kypsy eikä ovulaatiota tapahdu.

Pelkkää keltarauhashormonia sisältävät valmisteet, kuten minipilleri ja hormonikierukka, sen sijaan vaikuttavat kohdunkaulan limaan ja kohdun limakalvoon. Näillä ehkäisymenetelmillä kuukautisvuoto saattaa loppua kokonaan.

Tomi Mikkolan mukaan limakalvo kuitenkin palaa entiselleen yleensä jo seuraavan kierron aikana tai viimeistään muutaman kuukauden päästä siitä, kun hormoniehkäisyn lopettaa.

Kaikille hormoniehkäisy ei sovi. Se voi aiheuttaa mielialan vaihtelua, seksihalujen vähentymistä ja lihomista. Harvinaisissa tapauksissa hormoniehkäisy voi aiheuttaa veritulpan tai aivohalvauksen.

Hormoniehkäisy hankaloittaa raskaaksi tulemista käytön lopettamisen jälkeen

Tarua. Oskari Heikinheimon mukaan on näyttöä siitä, että hormonaalinen ehkäisy päinvastoin suojaa hedelmällisyyttä, koska se ehkäisee vakavia sisäsynnytintulehduksia.

Myös Tomi Mikkola on sitä mieltä, että raskaaksi tulemista hankaloittavat muut tekijät kuin hormoniehkäisy.

"Hormoniehkäisystä saatavat hormonit ovat niitä samoja, joita ihmisen kehossa on muutenkin. Käytön lopettamisen jälkeen raskaaksi voi tulla ihan yhtä todennäköisesti kuin ennen käyttöä."

Tosin kannattaa muistaa, että ikä vaikuttaa hedelmällisyyteen. Monet lopettavat pillerien käytön päälle kolmekymppisinä, jolloin munasarjojen hormonitoiminta alkaa luonnostaan pikku hiljaa vähentyä.

"Syy voi olla myös epäsäännöllisissä kuukautisissa", Mikkola lisää. Kuukautiskierron epäsäännöllisyys tarkoittaa esimerkiksi sitä, että munasolu ei irtoa aina samassa kohtaa kiertoa. Tämän takia on vaikeampi arvioida, milloin on ovulaatio eli aika, jolloin munasolu voi hedelmöityä.

Ovulaatio ei voi olla heti kuukautisten jälkeen

Tarua. Ovulaatio ajoittuu yleensä keskelle kuukautiskiertoa, mutta nainen voi tulla raskaaksi myös muussa vaiheessa kiertoa.

Ovulaatio tapahtuu, kun munasarjoissa oleva munarakkula kypsyy ja vapauttaa munasolun. Tähän vaikuttavat avolisäkkeen, hypotalamuksen, hormonien sekä munasarjojen välinen yhteispeli. Ovulaatio kestää vain yhdestä kahteen päivää, ja siksi siittiön on oltava valmiina naisen kehossa, jotta se ehtii sukeltaa munasoluun ja hedelmöittää sen.

Jotkut saattavat myös laskea kiertonsa pituuden mukaan, milloin on "turvallista" harrastaa seksiä ilman ehkäisyä. Tällainen laskeminen vaatii huolellista oman kehon tuntemista ja tarkkailua – eikä silloinkaan voi olla täysin varma.

Miehen siittiöt ovat nimittäin sitkeitä pirulaisia. Mikkolan mukaan ne saattavat selviytyä naisen kehossa jopa viikon. Mitään "varmoja päiviä" ei siis ole olemassa.

HS:n kyselyyn vastanneista 24 prosenttia luulee, että jos harrastaa seksiä kuukautisten aikana, nainen ei voi tulla raskaaksi.

Naisten kuukautiset voivat synkronoitua

Totta ja tarua. Pitkään on ajateltu, että äitien ja tyttärien tai esimerkiksi samassa asunnossa asuvien naisten kuukautiskierrot muuttuvat ennen pitkää samanaikaisiksi keskenään. HS:n kyselyyn vastanneista 85 prosenttia uskoo, että tämä pitää paikkansa.

Ylilääkäri Heikinheimon mukaan kädellisten kuukautiskierto on lähes identtinen ihmisten kanssa. Kädellisille tehdyt seurantatutkimukset vahvistavat sen, että kuukautiskierrot synkronoituvat keskenään.

"Syynä saattaa olla se, että on evoluution kannalta järkevää, että mahdollisimman monella naisella on ovulaatio samaan aikaan."

Tästä ei kuitenkaan ole olemassa varmaa tietoa. Synkronoitumisteoriaa kohtaan on esitetty myös kriittisiä näkemyksiä.

Heikinheimon mukaan sekä Kiinasta että Puolasta on hiljattain löydetty tuoretta dataa siitä, että opiskelija-asuntoloissa asuvilla naisilla kuukautiskiertojen välistä yhteyttä ei ollut.

"Synkronoituminen voi siis olla pelkkää sattumaa."

Kuukautisvuotoa voi tulla myös raskauden aikana

Totta ja tarua. Kun hedelmöitynyt munasolu kiinnittyy kohdun limakalvoon, kehosta saattaa tulla jonkin verran verta. Veristä vuotoa esiintyy jopa joka kolmannessa alkuraskaudessa. Kyse ei kuitenkaan ole kuukautisverestä.

"Kiinnittymisvuotoa luullaan usein kuukautisiksi ja siksi raskaus voi tulla myöhemmin yllätyksenä. Varsinkin raskauden alkuvaiheessa vuoto voi aiheuttaa monelle sekaannusta", Mikkola sanoo.

Ainoastaan silloin, kun raskaus on kiinnittynyt kohdun ulkopuolelle eikä sille tarkoitettuun kohdun limakalvoon, naisella saattaa olla vaihtelevaa veristä vuotoa ja voimakkaita alavatsakipuja. Mikkolan mukaan tämä vuoto johtuu siitä, että kohdun ulkopuolisessa raskaudessa kohdun limakalvon paksuuntuminen jatkuu. Munasolu ei siis kiinnity limakalvoon eikä istukan kehittyminen ala.

Tällaisissa tapauksissa kannattaa hakeutua lääkäriin. Joillakin kohdunulkoinen raskaus häviää itsestään, kun taas toiset tarvitsevat lääkehoitoa tai leikkausta. Kohdunulkoinen raskaus saattaa myös vaikeuttaa raskaaksi tulemista myöhemmässä vaiheessa.

Tamponi voi aiheuttaa toksisen shokki-oireyhtymän

Tarua. Harvinainen mutta vaarallinen toksinen shokki-oireyhtymä eli TSS voi puhjeta kuukautisten seurauksena. Toisin kuin usein luullaan, tamponi ei itsessään aiheuta TSS:ää. Tulehdus voi kehittyä kuukautisten aikana myös ilman tamponia ja sitä voi esiintyä myös miehillä.

Tulehduksen aiheuttaa elimistössä normaalisti esiintyvä bakteeri.

"TSS on toki yleisempi naisilla, koska tamponiin kerääntyvä kuukautisveri on oivallinen kasvualusta bakteereille", Mikkola kertoo.

Kuukautisverta voi esiintyä myös kohdun ulkopuolella

Totta. Joillekin kuukautiset aiheuttavat niin suuria kipuja, että ne vaikeuttavat normaalia elämistä. Silloin voi olla kyse endometrioosista eli kohdun limakalvon pesäkesirottumataudista.

Endometrioosista kärsivillä kohdun limakalvoa esiintyy muualla kuin kohdussa, kuten esimerkiksi vatsaontelossa. Sairaus on erittäin kivulias ja voi pahimmillaan aiheuttaa lapsettomuutta. Heikinheimon mukaan peräti 80 prosentilla naisista kuukautisverta pääsee vatsaonteloon kuukautisvuodon aikana. Kuitenkin vain noin viidelle prosentille naisista kehittyy endometrioosi. Syitä tähän ei tunneta.

Kuukautiset ovat yhteiskunnassa tabu

Totta. Tästä hyvä esimerkki on viime keväänä noussut kohu intialaisen taiteilijan Rupi Kaurin Instagram-kuvista. Niissä Kauri makaa sängyllä housuissa, joissa näkyy veritahra. Instagram poisti Kaurin kuvat, koska ne olivat palvelun mukaan asiattomia.

"Nainen ei nykykulttuurissakaan saa erittää mitään tai haista millekään. Tämä johtuu osittain siitä, että veri ja muut eritteet yhdistyvät mielissämme saastaisuuteen ja eläimellisyyteen", sanoo Turun yliopiston tutkijakollegiumin tutkija ja dosentti Annamari Vänskä.

Vänskän mukaan kuukautisiin suhtaudutaan ristiriitaisesti. Yhtäältä kuukautisia pidetään osana naisten ja tyttöjen elämää. Toisaalta ne liitetään naisen seksuaalisuuteen, joka ei tasa-arvosta huolimatta ole vieläkään täysin hyväksyttyä.

"Naisen seksuaalisuus on edelleen ongelma. Kuukautissuojamainoksissa seksuaalisuuteen viittaava veri on muutettu siniseksi ja seksuaalisuuden sijasta puhutaan hygieniasta."

Vänskä uskoo, että tämä johtuu osittain siitä, että käsitykset kuukautisista ja niiden likaisuudesta liittyvät 1900-lukua aiempaan historiaan. Ruumiineritteet ja epähygieeniset olosuhteet aiheuttivat sairauksia ja kuolemia, koska hmiset eivät peseytyneet samalla tavoin kuin nykyään.

 

Lähteinä myös lääketieteen professorin ja historioitsijan Arno Forsiuksen artikkeli Kuukautisten historiaa ja emeritusprofessori Reijo Punnosen kirja Estrogeeniä koko elämä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!