Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näillä laitteilla voi seurata elintoimintojaan kotisohvalta käsin – asiantuntija arvioi luotettavuutta

Tutkijat ympäri maailman kehittelevät laitteita, joilla voisi seurata kotona omia elintoimintoja ja tehdä jopa diagnooseja. Mutta onko laitteiden tarkkuudesta takeita?

Hyvinvointi
 
Lauri Seppälä
Colourbox
Kuva: Colourbox

Monille meistä on jo perusarkea seurata esimerkiksi ruokavaliota, unta ja liikuntasuorituksia älypuhelinsovelluksilla.

Seuraavaksi kuluttajamarkkinoille pyrkivät laitteet, jotka diagnosoivat sairauksia, keräävät tietoja elintoiminnoista ja antavat tulosten pohjalta vieläpä terveysneuvoja. Perusideana näissä uuden sukupolven laitteissa on muuntaa biologinen näyte tai mittaustulos digitaaliseen muotoon.

Tällaisia laitteita kehitetään nyt joka puolella maapalloa, koska tarvittava tekniikka saadaan valmistettua yhä pienemmässä koossa, kertoo Helsingin yliopiston biokemian ja kehitysbiologian osastojohtaja Hannu Sariola. Haaste on se, että diagnostisiin laitteisiin pitää voida luottaa.

"Kun puhutaan lääketieteellisistä testeistä, lähdetään siitä, että niiden pitää antaa oikea vastaus. Se ei ole sama asia kuin alkometrit, joita saa ostaa tavallisista marketeista ja laite näyttää mitä näyttää."

Jos laitteiden kehittelijöitä on uskominen, diagnosointi uusilla laiteilla ei vaadi lähivuosina välttämättä edes veritippaa tai virtsanäytettä. Muun muassa Google kehittelee luottokortin kokoista laitetta, joka tekisi verensokeritason mittauksen laserilla ihon pinnalta ilman että verta tarvitsee erikseen analysoida.

"Nämä voivat kuitenkin olla riskialttiitta erilaisille häiriötekijöille, kuten lämpötilalle. Laboratoriossa kaikki toimii hyvin, koska siellä on tasainen lämpötila", Sariola huomauttaa.

Toisaalta hän näkee myös paljon myönteistä uusimmassa terveysteknologiassa, joka ottaa hoitaakseen lääkärin hommia.

"Esimerkiksi vaimollani on sydämentahdistin, joka rekisteröi sydämen tietoja. Tiedot siirtyvät sängyn vieressä olevaan koneeseen. Tämä lähettää seulontatiedot automaattisesti kerran vuorokaudessa sydänkeskukseen. Jos vaimoni sydän pysähtyy, laite elvyttää ilman, että ketään on paikalla. Kyllä nämä ovat jo käsittämättömän kehittyneitä laitteita."

 

Tulitikkuaskia muistuttava Cue tutkii sylki-, veri- ja limanäytteet

Cue on tulitikkuaskia muistuttava pieni laatikko, joka väittää paljastavansa influenssan ja tarjoavansa luotettavan mittaustuloksen d-vitamiini-, tulehdus-, hedelmällisyys- ja testosteronitasosta.

Laitteen mukana tulee kertakäyttöisiä sauvoja, joilla voi ottaa näytteitä syljestä, verestä ja nenän limakalvolta. Sen jälkeen näyte asetetaan laitteen "kasettiin". Mittauskohteesta riippuen analyysin pitäisi olla saatavilla kymmenen minuutin sisällä.

Laite lähettää tulokset bluetooth-yhteyden kautta älypuhelinsovellukseen, josta voi tarkkailla terveysarvojensa kehitystä muun muassa diagrammeina. Laite ei anna suoraan lääketieteellisiä ohjeita eikä mainosta itseään "diagnostisena".

Cuen on tarkoitus tulla maailmanlaajuisesti kuluttajamarkkinoille tänä vuonna ja aloituspaketin hinnaksi on ilmoitettu 199 dollaria (noin 187 euroa). Jatkuva käyttö lisää kustannuksia, sillä neljän kasetin ja neljän sauvan paketti maksaa 20 dollaria (19 euroa). Samainen paketti influenssan mittaukseen maksaa 30 dollaria (28 euroa).

 

Asiantuntijan kommentti: Testosteronin mittaus syljestä ei ole luotettavaa ja syljestä tehtävät hedelmällisyystestit ovat riippuvaisia kuukautiskierrosta. Ongelmana on myös se, osaako maallikko ottaa kunnollisen näytteen limakalvojen pinnalta. Periaatteessa tuote voi toimia, mutta epäilyksiä herättää se, että yhdeksi testiksi on valittu sylkitesti, joka on tunnetusti epäluotettava.

 

Scanadu Scout lukee ohimolta ruumiinlämmön ja sykkeen

Scanadu Scout on suunniteltu lukemaan ruumiin ja ihon lämpöä, verenpainetta, hengityksen ja sydämen syketiheyttä ja veren happitasoja. Laite mittaa myös pulssiaallon nopeutta. Se tarkoittaa aikaa, joka sydämen sykähdyksestä kuluu siihen, että pulssi tuntuu kehon ääreisosissa, kuten ranteissa, mikä on oleellista tietoa verenpaineen kannalta.

Valmistajan mukaan laite kerää tiedot, kun sen painaa ohimoa vasten. Kehittäjät lupaavat tuloksia 99 prosentin tarkkuudella alle kymmenessä sekunnissa. Tiedot voi tallentaa älypuhelimen sovellukseen. Heinäkuuhun 2013 mennessä Scanadu Scout oli kerännyt kaikkien aikojen suurimman joukkorahoituksen Indiegogo-sivustolla.

Scanadu Scout on myös yksi kymmenestä finalistista Qualcomm Tricorder XPrize -kilpailussa, jossa etsitään mahdollisimman kätevää ja laajasti terveystietoja tarjoavaa laitetta. Voittaja palkitaan kymmenellä miljoonalla dollarilla tammikuussa 2016.

Scanadu Scout odottaa Yhdysvaltain terveysviranomaisten hyväksyntää. Yhtiö suunnittelee myyvänsä tuotetta alle 150 dollarin (141 euron) hintaan.

 

Asiantuntijan kommentti: Laite perustuu pääosin tunnettuihin ja sinänsä toimiviin mittausperiaatteisiin. Otsasta voidaan mitata kehon lämpötila ja kun laitetta painetaan otsaa vasten, saadaan sydämen sähkösignaali. Kyseessä on näppärä kokonaisuus, jolla saadaan suhteellisen luotettavasti ainakin syketaajuus, veren hapetusaste, kehon lämpötila ja jonkinlainen sydämen signaali. "Valmistaja väittää, että verenpaine saadaan otsaan painettavasta anturista niin kutsutulla pulssiviivemenetelmällä, mutta tähän en usko. Pulssiviive riippuu kyllä verenpaineesta, mutta siihen vaikuttavat monet muutkin tekijät", Raimo Sepponen sanoo.

 

Rhealth tutkii veritipasta "satoja sairauksia"

Rhealth on kannettava laite, joka väittää diagnosoivansa ainoastaan yhden veritipan avulla satoja sairauksia tavallisesta flunssasta aina hiv-tartuntaan ja ebolaan asti. Laitteen päätarkoituksena on varoittaa käyttäjää välittömästi, jos hän on saanut tartunnan vakavasta sairaudesta.

Laite hyödyntää tautidiagnooseissaan nano- ja lasertekniikka. Laitekokonaisuuteen kuuluu "älylaastari", joka mittaa elintoimintoja, kuten hengitystä ja sydämen lyöntitiheyttä. Laastari lähettää tiedot bluetoothin kautta joko laitteeseen tai käyttäjän älypuhelimeen.

Rhealth ei ole vielä kuluttajamarkkinoilla, mutta yhdysvaltalaisille yliopistoille ja tutkimuskeskuksille laite on ollut jo saatavilla. Marraskuussa 2014 Rhealth voitti 2,25 miljoonaa dollaria Nokian järjestämässä Sensing XChallenge -kilpailussa, jonka ideana on nopeuttaa ennaltaehkäisevän terveystekniikan kehittämistä.

 

Asiantuntijan kommentti: Tämän laitteen kehitystyön takana on Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa, joten siihen on luultavasti panostettu varsin paljon. Laite perustuu mikroskooppisen pieniin analyysiliuskoihin, mutta niiden tulokset eivät välttämättä ole luotettavia, koska näytepitoisuudet jäävät helposti liian pieniksi. Kokoveri on ylipäänsä varsin hankala aine tutkittavaksi.

 

Asiantuntija-arviot antoi Aalto-yliopiston sovelletun elektroniikan professori Raimo Sepponen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!