Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jokaisen juoksijan kannattaa pinkoa Cooperin testi

Kunnon kehittyminen näkyy helposti 12 minuutin juoksutestissä.

Hyvinvointi
 
Colourbox
Kuva: Colourbox

Oletko sinäkin juoksija, jonka ainoa mielikuva Cooperin testistä on se, että kyseinen juoksu oli koulun liikuntatunnin traumatisoiva kokemus? Et ole ainoa. Muistot kannattaa kuitenkin haudata ja ottaa Cooper omaan harjoitusohjelmaan mukaan.

Jos treenaa tavoitteellisesti ja haluaa seurata kunnon kehittymistä, on säännöllisesti – esimerkiksi kerran kuussa tai kahdessa – juostu Cooper-testi loistava keino siihen. Testi, jossa juostaan 12 minuutin aikana niin pitkä matka kuin ehditään, on yksi parhaita aerobisen kunnon mittareita. Juoksu mittaa maksimikestävyyttä, ja tuloksen perusteella voi matemaattisesti arvioida maksimaalista hapenottokykyä. Verkosta helposti googlaamalla löytyvän Cooper-tulostaulukon pohjalta voi siten arvioida oman kunnon tason.

Testin tuloksessa otetaan huomioon sukupuoli ja ikä. Miesten taulukossa kovin tulos (yli 3 000 metriä riittää erinomaiseen kuntoon) tulisi saavuttaa ikävuosina 17–20. Naisilla taas kovin kuntotaso (yli 2 700 metriä riittää erinomaiseen kuntoon) on ikävuosina 20–29. Miesten ja naisten kuntotasoissa erot kaventuvat iän myötä.

Ikävuosina 13–20 miesten tulisi erinomaiseen tulokseen päästäkseen juosta 700 metriä enemmän kuin naisten. 20 ikävuoden jälkeen ero miesten ja naisten välillä harrastejuoksijoissa kapenee 100–200 metriin.

Aloittelevan juoksijan on usein vaikea arvioida oman kunnon kohenemista peruslenkeillään. Cooper on siihen oiva keino. Aloittelijan ei tarvitse harjoitella erityisesti Cooper-testiä varten saadakseen paremman testituloksen. Mikä tahansa säännöllinen lenkkeily parantaa alkukuukausina kuntoa ja siten testitulosta. Testitulos paranee usein merkittävästi jo ensimmäisten juoksukuukausien aikana.

Kokeneemmalle juoksijalle Cooper-testi on hyvä tapa kartoittaa, onko omassa perus- tai vauhtikestävyydessä aukkoja.

12 minuuttia on lyhyt aika, mutta testijuoksussa moni huomaa, että askel painaa helposti jo kuuden minuutin kohdalla. Siitä voi päätellä, että oma treenirutiini on todennäköisesti liian yksitoikkoinen. Jos jaksaa juosta helposti kympin tai viidentoista kilometrin lenkin mutta Cooperin testissä kovempi vauhti painaa jo puolivälissä, vauhtijuoksua ja -kestävyyttä kannattaa alkaa harjoitella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!