Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viilenevä sää kuivattaa ihoa – lievä ihottuma kannattaa hoitaa ajoissa

Syksyn viilenevä sää, valon väheneminen ja keskuslämmitys kuivattavat ihoa. Perusvoiteet eivät auta, jos iho on tulehtunut.

Hyvinvointi
 
Kimmo Taskinen HS
Oikean voiteen valinta on yksilöllistä.
Oikean voiteen valinta on yksilöllistä. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Ilmat kylmenevät, auringon valo vähenee ja asunnoissa hurahtaa käyntiin keskuslämmitys.

Samalla moni saa ikäviä oireita: iho kuivuu ja kutisee, pahimmassa tapauksessa tulehtuu.

Enemmän kuin joka viides suomalainen on jossain elämänsä vaiheessa kärsinyt atooppisesta ihottumasta, kertoo Hyksin ihotautien erikoislääkäri Anita Remitz.

Yleisintä ihottuma on lapsilla. Ihottuma esiintyy eri ikäisillä hieman eri alueilla. Vauvat saavat sitä herkimmin poskiin ja vartaloon, leikki-ikäiset kyyner- ja polvitaipeisiin.

Useimpien vaiva paranee itsestään iän myötä, mutta ei kaikkien.

Pahimmillaan ihottuma saattaa peittää koko ihon. Kutina on sietämätöntä, raapiminen rikkoo ihon ja veri sotkee vaatteet. Yöuni häiriintyy ja suorituskyky heikkenee.

Ihottuma voi silloin vaikuttaa elämänlaatuun yhtä paljon kuin vakavampina pidetyt taudit. Tärkeää on hoitaa tulehdus jo siinä vaiheessa kun se on lievä.

"Jos tulehdusta ei hoideta, mikrobit ja allergeenit pääsevät ihon läpi pahentamaan tilannetta", Remitz sanoo.

Milloin puhutaan atooppisesta ihottumasta, Anita Remitz?

"Atooppisen ekseeman piirteisiin kuuluu kutina, ihon kuivuus ja ihottuman esiintyminen ikään nähden tyypillisillä alueilla. Se kuuluu samaan tautiperheeseen kuin allerginen nuha tai astma. Jos kärsii jommastakummasta, saa helposti myös ihottuman. Nämä voivat myös periytyä."

Auttaako aurinko ihottumaan?

"Lievissä tapauksissa se rauhoittaa, mutta jos ihottuma on äkäinen ja punertava, aurinko voi jopa pahentaa sitä."

Onko pukeutumisella vaikutusta?

"Useimmilla villaiset vaatteet ihoa vasten lisäävät kutinaa. Puuvilla on yleensä hyvä materiaali. Urheillessa kannattaa käyttää urheiluvaatteita, jotka vievät kosteutta pois iholta."

Auttaako D-vitamiini ihon kuntoon?

"Selkeää tutkimusnäyttöä ei ole siitä, että pelkkä D-vitamiini auttaisi."

Entä ravinto ylipäätään?

"Terveet elintavat ovat hyväksi myös iholle. Lapsilla ruoka-aineet voivat aiheuttaa ihottumaa, esiintyminen on suurimmillaan noin yhden vuoden iässä. Sen jälkeen ne asteittain vähenevät ja suurin osa on kadonnut kouluikään mennessä. Ruoka-aineallergia on harvoin syynä aikuisten atooppiseen ihottumaan."

Joidenkin mielestä peseytyminen pahentaa ihottumaa, minkä takia ihottumasta kärsivien tulisi käydä suihkussa harvemmin. Toisten mielestä vesi päinvastoin kosteuttaa ihoa ja he suosittelevat ihottumasta kärsiville pitkiä kuumia kylpyjä ja saunaa. Kumpi on oikein?

"Jos ihminen hikoilee esimerkiksi urheillessaan, on tärkeää huuhdella hiki pois, sillä se pelkästään voi jo aiheuttaa kutinaa. Suihkussa ei kuitenkaan tarvitse joka kerta käyttää saippuaa. Kylpy tai sauna voivat kuitenkin kuivattaa ihoa."

Kuivaa ihoa kosteutetaan pääasiassa perusvoiteilla, joita on markkinoilla valtavasti. Mitä kuluttajan pitäisi tietää niistä?

"Lotion on voiteista kevyin ja emulsio yleisimmin käytetty. Näissä on pohjana vesi, johon on sekoitettu rasvaa. Voiteessa taas rasvaan on sekoitettu vettä. Se, millainen voide kullekin sopii, on yksilöllistä. Esimerkiksi jalkapohjien ja kämmenien paksuun ihoon voi käyttää salvaa, muualle vartaloon voidetta tai emulsiota. Vaikka perusvoiteita käytetään paljon kuivan ihon kosteuttamiseen, ne eivät kuitenkaan riitä silloin kun iho on tulehtunut. Silloin tarvitaan lisäksi lääkevoidetta."

Milloin pitäisi käyttää hydrokortisonivoidetta?

"Jos lievä ihottuma ei parane perusvoiteella esimerkiksi viikossa, kannattaa ottaa käyttöön ilman reseptiä saatava hydrokortisonivoide.

Se auttaa yleensä ainakin lapsen ihottumaan. Aikuisella kortisonivoide on usein liian heikko teholtaan vartalon ja raajojen ihottumaan. Tällöin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, jotta saa reseptin vahvemmasta kortikosteroidivoiteesta. Kortisonin huono puoli on se, että sen pitkäaikainen käyttö haurastuttaa ihoa. Siksi sitä ei tulisi käyttää pitkiä aikoja ainakaan silloin, kun iho on jo valmiiksi ohut, kuten lasten ja vanhusten iho on."

Onko kortisonille vaihtoehtoa?

"Kortisonille on löydetty korvaavia lääkeaineita, kuten pimekrolimuusi ja takrolimuusi. Etenkin takrolimuusilla on saatu erittäin hyviä pitkäaikaistuloksia vaikeidenkin ihottumien hoidossa. Niiden etuna on se, että ne eivät ohenna ihoa."

Milloin tulisi käyttää antibioottivoidetta?

"Antibioottivoidetta ei tulisi käyttää ainakaan pitkiä aikoja, sillä ihminen voi herkistyä ihon kautta saatavalle antibiootille. Jos tulehtunut alue on laaja, antibiootti pitäisi nauttia sisäisesti eli tabletteina."

Onko atooppiseen ihottumaan luvassa uusia hoitoja?

"Lähivuosina markkinoille tulee uusia atooppisen ihon hoitoon tarkoitettuja biologisia lääkkeitä, jollaisia on jo käytössä esimerkiksi reuman ja psoriasiksen hoidossa.

Lääkkeet on tarkoitettu niille potilaille, jotka eivät tehokkaalla paikallishoidolla saa ihottumaansa kuriin.

Meillä Hyksissäkin on useampia näihin liittyviä tutkimuksia meneillään. Uskon, että uudet lääkkeet saadaan markkinoille 3–5 vuoden aikana."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!