Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keittiössä huudan mieheni apuun, sanoo Marianne Heikkilä

Martoissa ollessani olen oppinut monia reseptejä, joilla en myrkytä perhettäni, Marttaliiton toiminnanjohtaja sanoo.

Hyvinvointi
 
Milka Alanen
Marianne Heikkilä, 47, on Marttaliiton toiminnanjohtaja ja Väestöliiton varapuheenjohtaja. Papiksi vihitty Heikkilä on toiminut seurakuntapastorina, Kirkkopalveluiden viestintäjohtajana ja Kirkon Ulkomaanavussa. Heikkilä on mukana Naisten Pankissa, joka tukee kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi teini-ikäistä lasta.
Marianne Heikkilä, 47, on Marttaliiton toiminnanjohtaja ja Väestöliiton varapuheenjohtaja. Papiksi vihitty Heikkilä on toiminut seurakuntapastorina, Kirkkopalveluiden viestintäjohtajana ja Kirkon Ulkomaanavussa. Heikkilä on mukana Naisten Pankissa, joka tukee kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi teini-ikäistä lasta. Kuva: Milka Alanen

Martoissa ollessani olen oppinut monia reseptejä, joilla en myrkytä perhettäni, Marttaliiton toiminnanjohtaja sanoo.

Keittiössä huudan mieheni apuun, koska olen ruuan rakastaja, mutta en osaa tehdä ruokaa kuten hän. Onneksi hän, suurtalousemännän poika, auttaa. Martoissa ollessani olen oppinut monia reseptejä, joilla en myrkytä perhettäni.

Jos olisin mies, ottaisin sen riskin työelämässä, että jäisin pitkälle hoitovapaalle isyysloman jälkeen. Kun menin ensimmäisen lapsen jälkeen töihin, mies jäi kotiin puolivuotiaan kanssa. Hän on sanonut, että se oli hänen elämänsä paras päätös.

Ihmettelen yhteiskunnan kovia arvoja, vihapuhetta ja erilaisten ääriliikkeitten nousua. Itse olen elänyt pitkään siinä uskossa että olemme monikulttuurinen ja suvaitsevainen yhteiskunta.

Usko antaa toivon horisontin ja näköalan, jota ilman ihmiselämä tuntuisi vajavaiselta ja itsekeskeiseltä. Minulle on tärkeää tietää, että on olemassa jotain ihmistä suurempaa.

Kun jännitän, maha menee sekaisin, migreeni laukeaa ja hikoiluttaa. Se ei aina näy ulospäin, vaan edesauttaa tarvittavaa vireystilaa. Nuorena opiskelijana jännitin kovastikin ja pelkäsin esiintymisiä: punastuin ja kammosin sosiaalisia tilanteita. Kun sain tehdä erilaisia hommia tv-toimittajan työstä luennoimiseen, opin käsittelemään jännittämistä ja kääntämään sen voimavaraksi. Se on pitkä tie, joka pitää käydä itsensä kanssa, ettei jännittämisestä tulisi ylitsepääsemätön este.

Salainen paheeni on työ, työ ja työ. Vaikka ikä tuo kyllä sitä ymmärrystä, ettei työ lopu koskaan. Muita paheita minulla ei ole; en voi käyttää alkoholia migreenin takia enkä polta tai pelaa.

Viimeksi luin uudestaan Katja Ketun Kätilön ja annoin sen tyttärellenikin luettavaksi. Tarina sivuaa omaa historiaani: äitini Roswitha Möhring on saksalaisen sotilaan lapsi, ja isoäitini on ollut pienen kylän silmätikkuna. Mummulle aihe oli tabu, mutta hänellä oli vintillä paikka missä saimme käydä katsomassa vanhoja valokuvia. Äitini on puhunut aiheesta sitäkin enemmän ja purkanut siten isättömyyden kaipuuta ja tuskaa, jota on joutunut koko elämänsä kokemaan. Onneksi näistä asioista puhutaan nyt.

Koulussa en osannut matematiikkaa. Se ohjasi ammatillista suuntautumistani eli minusta ei voinut tulla lääkäriä tai psykologia. En myöskään osaa kontinkieltä, jota muu perheeni puhuu. Aivoni eivät vain käänny siihen. Teinit ja aviomies kiusaavat minua siitä.

Sovituskopissa olen harvoin. Nappaan vaatteen usein sovittamatta, koska tiedän kokoni ja tyylini. Mutta jos koppiin joudun, tuskailen elon painoa, jota kertyy istumatyön tekijälle.

Salaa toivon lahjaksi aikaa.

Käteni ovat ahavoituneet, ryppyiset ja kuivat – työtä tehneen naisen kädet.

Ihailen Marttojen kotitalousneuvojia. He tekevät vaativaa ammatillista erityisneuvontatyötä esimerkiksi vankilassa olevien ja sieltä vapautuvien, päihde- ja mielenterveyskuntoutujien ja huostaan otettujen perheiden kanssa. Ihailen, miten he osaavat kohdata ihmisen ja sopeuttaa neuvonsa tämän elämäntilanteeseen.

Äidilleni olen aina pikkutyttö, mutta myös paras ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!