Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunsitko rinnassa pistoksen? Ei huolta – pistos on useimmiten peräisin muualta kuin sydämestä

Rinnassa tuntuvat pistokset ja kiristyksen tunteet ovat lihasperäisiä kiristyksiä. Muljahdus sydämen rytmissä taas johtuu usein stressistä, valvomisesta ja syömättömyydestä.

Hyvinvointi
 
MV Photos
Terveiden nuorten aikuisten kohdalla lääkärit puhuvat itsenäisistä rytmihäiriöistä. Tällöin oireen taustalla ei ole iän myötä yleistyviä sydänsairauksia, kuten sepelvaltimotautia, sydämen rappeumasairauksia, vajaatoimintaa tai läppävikoja.
Terveiden nuorten aikuisten kohdalla lääkärit puhuvat itsenäisistä rytmihäiriöistä. Tällöin oireen taustalla ei ole iän myötä yleistyviä sydänsairauksia, kuten sepelvaltimotautia, sydämen rappeumasairauksia, vajaatoimintaa tai läppävikoja. Kuva: MV Photos

Moni nuori aikuinen säikähtää, kun tuntee rinnassa vihlontaa, pistoksia tai rytmihäiriön oireita. Mitä jos kyseessä on sydänvika? Pelkoa voi lisätä se, että silloin tällöin nuoriakin ihmisiä kuolee äkillisiin sydänpysähdyksiin.

Rytmihäiriöihin erikoistunut kardiologian erikoislääkäri Hannu Parikka tuntee sydämen toiminnan jotakuinkin läpikotaisin. Hänellä on asiasta rauhoittavaa faktatietoa: iso osa rintakehässä tuntuvista oireista on peräisin rintakehästä eikä sydämestä, vaikka siltä tuntuisi.

"Pistokset ja kiristyksen tunteet ovat lihasperäisiä kiristyksiä. Rintakehässä on myös paljon sidekudosta ja jänteitä, jotka voivat tuottaa äkillisiäkin tuntemuksia."

Artikkeliin liittyvät

Jos taas sydämen rytmi tuntuu potilaasta erikoiselta, tuntemus on todennäköisesti peräisin sydämestä. Alle keski-ikäisten kohdalla näistäkin oireista suurin osa on vaarattomia.

Ihminen ei yleensä aisti sydämensä rytmiä muutoin kuin silloin, kun se poikkeaa normaalista lyöntitiheydestä. Poikkeavan rytmin voi tuntea esimerkiksi muljahduksena.

Tällöin kyse on todennäköisesti siitä, että sydän tekee yhden ylimääräisen lyönnin. Yleensä lisälyönti tulee aikaisemmin kuin pitäisi.

Lisälyönti tuntuu kehossa, koska se syntyy poikkeavassa osassa sydäntä, Parikka kertoo. Normaalisti sydämenlyönnit syntyvät sydämen oikean eteisen yläosassa sijaitsevassa sinussolmukkeessa, joka on sydämen eräänlainen sähköpääkeskus. Lisälyönnit taas sijoittuvat lähinnä kammioon tai sydämen eteiseen muualle kuin sinussolmukkeeseen.

Yleensä ylimääräiset lyönnit ovat vaarattomia, Parikka sanoo.

"Usein kyseessä on stressin, valvomisen ja syömättömyyden esiintuoma ilmiö. Vain hyvin harvoissa tapauksissa taustalla voi olla sydänsairaus."

Lukiolaisella häiriöitä voi ilmetä vaikkapa ylioppilaskirjoitusten alla, vanhemmilla opiskelijoilla kovan tenttiputken tai juhlimisen ja valvomisen yhteydessä, työikäisillä kovassa työpaineessa ja pienten lasten vanhemmilla unen puutteen vuoksi.

Rytmihäiriöitä voi tulla missä tahansa elämäntilanteessa, jossa elimistön stressihormonitasot nousevat. Hormonit vaikuttavat sydänlihakseen muun muassa niin, että ne lisäävät sen ärtyvyyttä ja aktivoivat ylimääräisiä lyöntikeskuksia.

"Stressihormonit toimivat vähän kuin öljy moottorissa. Ne vaikuttavat vähän joka kohdassa, joskin öljyn vaikutus on positiivinen, stressihormonien negatiivinen."

Kun stressi talttuu ja ihminen saa elämänsä jälleen tasapainoon, tilanne yleensä normalisoituu ja sydämen normaali lyöntitiheys palautuu.

Lisälyöntejä voi siis tulla, vaikka sydän itsessään olisi täysin terve. Tai pikemminkin: lisälyönnit kuuluvat jokaisen kansalaisen elämään, Parikka tarkentaa.

Myös ammattitason urheilijoilla lisälyöntisyyttä voi ilmetä, vaikka sydämessä ei ole mitään vikaa.

"Satunnaiset lisälyönnit kuuluvat sydänlihaksen luonteeseen. Niitä on kaikenikäisillä, mutta ne yleistyvät iän myötä. Osa meistä on kuitenkin erityisen herkkiä ja saa herkemmin lisälyöntejä. Usein taipumus tulee esiin juuri stressissä."

Jos lisälyöntisyydelle herkän ihmisen stressi pitkittyy, sydänoireet voivat jäädä joksikin aikaa päälle, vaikka olosuhteet tasaantuisivat.

Mistä sitten tietää, onko johtuuko oire pelkästä stressistä vai onko taustalla jotain vakavampaa?

Viattomat ja vaaralliset lisälyönnit on vaikea erottaa toisistaan ilman lääkärin apua, Parikka sanoo. Yksi tapa arvioida vaarallisuutta on tarkkailla oireiden esiintymistiheyttä.

"Jos tänään on yksi muljahdus ja huomenna toinen, se ei vielä ole paha merkki. Mitä enemmän lisälyöntejä tulee, sitä tarkemmin ne pitää tutkia."

Jos lisälyöntisyys jää päälle ja ylimääräisiä lyöntejä on useita tunnissa, Parikka kehottaa hakeutumaan lääkäriin.

Lääkäriin pitää lähteä kiireellä, jos sydänoireita on edeltänyt flunssa tai muu infektio tai jos oireisiin liittyy tajunnan menetystä. Tällöin taustalla voi olla sydänlihaksen tulehdus, joka voi aiheuttaa muun muassa vaarallisia kammioperäisiä rytmihäiriöitä.

Pahimmillaan sydänlihastulehduksesta johtuvat rytmihäiriöt voivat johtaa äkkikuolemaan. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Lisälyöntisyyden lisäksi nuorilla ja alle keski-ikäisillä voi esiintyä muunkinlaisia rytmihäiriöitä. Ne ovat yleensä taustoiltaan toisentyyppisiä kuin vanhempien.

Nuorilla mahdollinen rytmihäiriö johtuu pääosin sydämen sähköjärjestelmän herkkyydestä. Se ei ole yhtä vakavaa kuin rytmihäiriö, jonka taustalla on sydämen rakenteellinen vika, Parikka sanoo.

Terveiden nuorten aikuisten kohdalla lääkärit puhuvat itsenäisistä rytmihäiriöistä. Tällöin oireen taustalla ei ole iän myötä yleistyviä sydänsairauksia, kuten sepelvaltimotautia, sydämen rappeumasairauksia, vajaatoimintaa tai läppävikoja. Myös sydämen vajaatoiminta on nuorilla harvinaisempaa.

Vakavia sydäntauteja, kuten läppävikoja, ei pidä koskaan alkaa diagnosoida itsenäisesti netin tai Kotilääkäri-kirjan avulla, Parikka varoittaa. Niistä varmistuminen vaatii aina kokenutta lääkäriä.

Aina nuorten rytmihäiriöt eivät kuitenkaan ole satunnaisia muljahduksia, vaan voivat kestää jopa useita päiviä.

Muutama tuhannesta suomalaisesta on saanut ylimääräisiä sydämen sähköratoja syntymälahjana, Parikka kertoo. Tämä nuorilla tyypillisempi mutta harvinainen ominaisuus saa aikaan voimakkaita tykytyskohtauksia.

"Potilaat oirehtivat tyypillisesti niin, että sydän alkaa yhtäkkiä tykyttää jopa yli 200 kertaa minuutissa. Tykytys voi kestää minuutin, tunnin tai montakin tuntia ja loppua ihan yhtäkkisesti kuin napista painaen. Ihminen yleensä tuntee, että jokin on pahasti pielessä, mutta pysyy yleensä tolpillaan ja pystyy soittamaan ambulanssin."

Jos voimakas tykytys kestää yli puoli tuntia, on syytä aina soittaa ambulanssi, vaikka olo olisi muuten hyvä, Parikka sanoo.

"Tällöin rytmihäiriö on mahdollista tallentaa sydänfilmille jo ambulanssissa. Sydänfilmistä saatava tieto on äärettömän arvokasta, kun potilaalle mietitään jatkohoitoa."

Sydänfilmistä lääkäri näkee muun muassa sen, missä sydämen osassa rytmihäiriö on syntynyt. Tästä voidaan päätellä, kuinka vaarallisesta ilmiöstä on kyse.

Nyrkkisääntö on, että sydämen eteisessä syntyneet lisälyönnit ovat vaarattomampia kuin kammioperäiset lyönnit. Poikkeuksiakin toki on.

Jos voimakas tykytys on ohi minuutissa, mutta tykytyksiä on toistuvasti, asiasta kannattaa kertoa lääkärille. Tällöin lääkäriin menolla ei kuitenkaan ole yhtä kiire kuin pidempikestoisissa tykytyksissä, Parikka sanoo.

Miten rytmihäiriön ilmaantuessa kannattaa muuten toimia? Voiko tehdä muuta kuin ottaa rauhallisesti ja toivoa, että tilanne menee ohi?

"Yleensä kannattaa pyrkiä vähintään istumaan tai makuulle, jos mahdollista. Äkillisesti alkaneen tykytyksen yhteydessä voi yrittää pidättää hengitystä, mikä taltuttaa osan rytmihäiriöistä. Oleellisinta olisi kuitenkin saada rekisteröityä se sydänfilmi, mikä edellyttää soittoa 112:een", Parikka sanoo.

Rytmihäiriöihin kuoleminen on alle keski-ikäisillä äärimmäisen harvinaista, Parikka rauhoittelee.

Nuorista urheilijoista pari urheilijaa 100 000:sta menehtyy vuosittain rytmihäiriön aiheuttamaan äkkikuolemaan.

"Muussa väestössä kuolemien yleisyys on vähän suurempi, mutta silti minimaalinen. Vasta keski-iästä eteenpäin kuoleman riski kasvaa, kun sepelvaltimotukkeuma voi johtaa sydäninfarktiin ja hengenmenoon."

Jos sydänoireet huolestuttavat nuoresta iästä huolimatta, niitä ei kannata jäädä murehtimaan yksin.

"Jos ne aiheuttavat kovasti pelkoa ja ahdistusta, kannattaa käydä juttelemassa lääkärin kanssa. Jos todetaan, että oireet ovat vaarattomia, asiaa ei tarvitse murehtia ja pelätä. Jos taas taustalla on todellisia vaaran merkkejä, silloin selvitetään, mistä on kyse."

Klaus Welp
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!