Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vatsa kurnii taas – miksi nälkä vaivaa aina tiettyyn aikaan?

Ruokailurytmi on sekä biologinen että opittu ilmiö: joskus pelkkä herkullisten ruokien näkeminen tai haistaminen luo nälän tunteen. Jossain vaiheessa nälkäsignaali menettää merkityksensä – esimerkiksi silloin, kun paastoaa pitkän aikaa.

Hyvinvointi
 
Marja Airio Lehtikuva, Noora Huokonen, Antti Hämäläinen, Ulla-Maija Lähteenmäki, Kimmo Taskinen HS
Asiantuntijoiden mukaan mikä tahansa 3-6 aterian välillä päivässä on sopiva lukumäärä.
Asiantuntijoiden mukaan mikä tahansa 3-6 aterian välillä päivässä on sopiva lukumäärä. Kuva: Marja Airio Lehtikuva, Noora Huokonen, Antti Hämäläinen, Ulla-Maija Lähteenmäki, Kimmo Taskinen HS

Miksi tiettyyn aikaan tulee nälkä? Onko se fysiologista vai opittua?

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm:
"Nälkä on sekä fysiologista että opittua.

Fysiologiseen nälkään vaikuttavat esimerkiksi mahalaukun venytystila, ruokahalua säätelevät hormonit sekä verensokeripitoisuus. Monet hormonit vaikuttavat erityisesti aivoissa kylläisyys- ja nälkäkeskukseen. Jossain vaiheessa ihmiselle alkaa tulla enemmän ja enemmän nälkäsignaaleja, jolloin hän tuntee itsensä nälkäiseksi.

Asia on omituinen siinä mielessä, että jossain vaiheessa nälkäsignaali menettää merkityksensä – esimerkiksi silloin, kun paastoaa pitkän aikaa. Tällöin nälkäsignaali on yhä olemassa, mutta ihminen ei ikään kuin tunne samalla tavalla nälkää. Tämä saattaa liittyä paaston yhteydessä lisääntyvien yhdisteiden eli ketoaineiden määrään.

Lisäksi ihminen on monesti tottunut ja oppinut tiettyihin kulttuurisiin tapoihin. Toisilla työpaikoilla työkaverit lähtevät syömään kello yhdeltätoista, toisilla kello kahdeltatoista, ja nälkä iskee aina silloin.

On myös kolmas asia, joka tuottaa nälkää: herkullisten ruokien näkeminen tai haistaminen. Juuri tämän takia käydään paljon keskustelua siitä, mikä tv-mainonnan osuus on esimerkiksi liikasyömisessä. Valtavilla rahoilla tuotetut herkulliset mainokset houkuttelevat syömään: kun meille näytetään suklaata, alamme himoita sitä."

Mikä todella olisi ihmiselle paras ateriamäärä päivässä?

Mikael Fogelholm:
"Ihanteellista ateriarytmiä ja aterioiden lukumäärää ei ole pystytty osoittamaan. Itse sanoisin, että mikä tahansa 3–6 aterian välillä on sopiva lukumäärä.

Kolme ateriaa tarkoittaa kolmea hieman isompaa annosta, kuusi ateriaa tarkoittaa yleensä 2–3 isompaa annosta sekä muutamaa selkeästi pienempää annosta.

Kyllä ruuansulatus kestää viisikin ateriaa.

Ongellisempaa on se, jos ihmisellä ei ole ateriarytmiä lainkaan, tai se on hyvin erinäköinen eri päivinä. Tai sitten ei syö kunnon aterioita ollenkaan, jolloin syömme jatkuvasti jotakin pientä.

Ongelmallinen tapaus on myös sellainen, jossa syödään aluksi jotain, sitten voidaan olla jopa kahdeksan tuntia syömättä, kunnes loppuilta syödään kaikkea mikä ei liiku.

Elimistömme pystyy pilkkomaan tuhannen kilokalorin aterian nätisti. Hyvin suuri ateria tietysti vaatii ruuansulatukselta enemmän aikaa kuin pieni ateria, mutta ei sen enempää – suurikalorisempi ateria ei rasita ruuansulatuskanavaa millään tavoin.

Huippu-urheilijoilla teetettyjen tutkimusten perusteella on voitu todeta, että kestävyysurheilijoilla on paras eliniän ennuste. Jos runsaasta syömisestä olisi haittaa, se näkyisi myös kestävyysurheilijoiden hyvinvoinnissa. Huippu-urheilijan energiankulutus voi olla hyvinkin kaksinkertainen tavalliseen ihmisen nähden.

Jos ruuasta tulee vatsavaivoja, se johtuu yleensä huonosti sulavista yhdisteistä. Noin kymmenen prosenttia suomalaisista kärsii herkän suolen oireyhtymästä, jolloin ihmiset saavat vatsavaivoja viljavalmisteiden lyhytketjuisista hiilihydraateista." 

Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen emeritusprofessori Matti Uusitupa:
"Ratkaisevin tekijä on lopulta ruuasta saatu kokonaisenergiamäärä. Sanoisin, että normaalin ruokailurytmin mukaan ihminen syö 3–6 kertaa päivässä." 

Helsingin suun terveydenhuollon ylihammaslääkäri Hanna Karjalainen:

"Hampaiden terveyden kannalta sopiva ateriamäärä olisi 5–6 ateriaa päivässä. Aterioiden välillä kannattaisi nauttia korkeintaan xylitoli-tuotteita tai vettä. Ruokailun yhteydessä iskevä happohyökkäys kestää puolisen tuntia, mutta jos hampaat ovat kovin likaiset, happohyökkäys kestää pidempään.

Happohyökkäyksessä suun pH-arvot laskevat niin matalalle, että suussa olevat bakteerit alkavat tehdä tuhojaan, kuten reikiä, ja kuluttavat hampaan pintaa.

Hampaiden terveyden kannalta ruokarytmissä olennaisinta on pitää happohyökkäysten määrä vähäisenä. Kun laitat jotakin suuhusi, syö samalla kerralla itsesi täyteen. Kannattaa siis ottaa mieluummin saman tien kaksi keksiä kuin ensin yksi ja tunnin kuluttua toinen. Kun jälkiruuan ottaa heti aterian jälkeen, happohyökkäys tapahtuu samassa yhteydessä.

Pahimpia ovat sellaiset lauantaikarkkipäivät, jolloin ihmiset syövät nameja läpi päivän, ja altistavat näin hampaansa jatkuvalle happohyökkäykselle.

Etenkin happamat juomat kuluttavat hampaiden kiillettä. Esimerkiksi paljon virvoitusjuomia kuluttavilla nuorilla yläetuhampaiden sisäpinta voi olla pahasti liuennut." 

Syödäänkö Suomessa liikaa välipaloja?

Mikael Fogelholm:
"Välipalat eivät ole ongelma, jos niiden sisältö on hyvä.

Viime vuosina on menty selkeästi suuntaan, jossa harva suomalainen syö enää kahta pääruokaa päivässä. Kun töissä tarjotaan hyvä lounas, ihmiset syövät pienen välipalan tullessaan kotiin sekä iltapalan.

Päivällinen siis pilkotaan useammaksi ateriaksi, mikä ei sinänsä ole iso ongelma, kun vain malttaa koostaa nämä vähän pienemmät ateriat fiksusti.

Tämänhetkinen ilmiö sekä Suomessa että maailmalla on se, että ruokaa on tarjolla joka paikassa: jopa rautakaupoissa myydään limsaa ja karkkia."

Hanna Karjalainen:
"Kyllä. Suomessa napostellaan tällä hetkellä liikaa – etenkin sokeripitoisia välipaloja. Monesti ylimääräiset välipalat koostuvat makeisista, kekseistä ja välipalapatukoista, jotka sisältävät valtavasti sokeria.

Hedelmät ja pähkinät ovat esimerkkejä terveellisistä välipalavaihtoehdoista. Suun terveyden kannalta myös juusto on hampaille hyväksi emäksisyytensä vuoksi. Välipalat tulisi kuitenkin sisällyttää suositellun 5–6 aterian sisään, eikä napostella tunnin välein jatkuvasti jotakin." 

Miksi joku voi olla koko päivän syömättä ja toinen ei?

Mikael Fogelholm:
"Toisella ihmisellä verensokeripitoisuus heilahtaa nopeammin kuin toisella. Nopeasti laskeva verensokeripitoisuus on yksi asia, joka lisää nälkää. Todennäköisesti taustalla vaikuttavat myös perinnölliset syyt.

Lihasmassa ei varsinaisesti vaikuta ihmisen aineenvaihduntaan. Suuri lihasmassa aiheuttaa kuitenkin suuremman energiankulutuksen. Lihasmassa on voimakkaasti yhteydessä kehon kokoon: 50 kiloa painava kuluttaa vähemmän energiaa kuin 100 kiloa painava. Jos tämän painoiset henkilöt syövät samankokoisen aterian, se pitää nälän loitolla pidempään viisikymmentäkiloisella.

On myös huomioitava, että kahdella samanlaisellakin ihmisellä voi olla kovin erilainen ruokailutottumustausta: ihmiset oppivat syömään tietyllä rytmillä." 

Matti Uusitupa:
"Perusaineenvaihdunnassa on suuriakin eroja ihmisten välillä. Vaihteluväli samankokoisillakin ihmisillä voi olla yli 10–15 prosenttia. Yksilötasolla tämä voi selittää myös sitä, miksi toiset pystyvät syömään enemmän lihomatta.

Mahalaukusta erittyvä greliini on hormoni, joka säätelee lyhytaikaista ruokahalua, ja ihmiset herkistyvät eri tavoin sen vaikutukselle.

Kaikkein voimakkaimmin nälän tunteeseen vaikuttaa kuitenkin verensokeritaso: kun sokeritaso pääsee matalaksi, meillä alkaa olla todella nälkä.

Pidemmän aikavälin, kuten päivien ja viikkojen, ruokahalun säätelyyn vaikuttaa muun muassa leptiinihormoni, jota erittyy rasvakudoksesta. Lihavilla leptiinipitoisuus on suurentunut, minkä pitäisi hillitä syömistä. Usein lihavat tulevat kuitenkin leptiinille vastustuskykyisiksi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!