Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kakkaatko väärin? Vessojen design ei edistä asiaa

Kyykkyasento helpottaa ulostamista merkittävästi, sillä siinä tarvitaan vähemmän ponnistamista

Hyvinvointi
 

Ihmisen luontainen ulostamisasento on kyykky, mutta varsinkin länsimaissa tarpeet hoidetaan nykyään tuolimaisella vessanpöntöllä istuen.

Ei ehkä kannattaisi, vihjaavat Britanniassa, Israelissa ja Pakistanissa tehdyt tutkimukset. Tarpeiden tekeminen jalat 90 asteen kulmassa istuen ei nimittäin ole yhtä helppoa kuin jalat koukussa.

"Peräsuolessa on pieni pidikelihas, joka tekee suoleen mutkan. Mutkan tarkoitus on ehkä estää se, ettei uloste pääse karkaamaan helposti. Vessanpöntöllä istuessa mutka säilyy, mutta kun ihminen kyykistyy, mutka oikenee ja uloste pääsee vapaammin ulos", sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Tutkimuksissa huomattiin, että kyykkyasento helpotti ulostamista merkittävästi. Se vaati vähemmän ponnistamista ja ulostaminen sujui nopeammin.

Kyykkyvessoja on Suomessa harvoin tarjolla, mutta Laatikaisen mukaan jokainen voi tuunata itselleen kyykkyvessan kotiin.

Siihen tarvitaan vain vessanpöntön eteen jalkojen alle laitettava 15–30 senttimetrin korkuinen jakkara.

"Lypsy- tai saunajakkara kelpaa hyvin. Itse kokeilin työkalupakkia", Laatikainen sanoo.

Kun vessanpöntöllä istuja nostaa jalat jakkaralle, polvet koukistuvat luontaisesti 35 asteen kulmaan eli kyykkyasentoon.

Laatikaisen mukaan erityisesti ummetuksesta kärsivien kannattaa kokeilla tätä kikkaa. Hän ihmettelee, miksi ulostusasennosta ei ole juuri puhuttu ummetuksen hoidossa. Yleensä keskitytään ruokavalioon ja lääkkeisiin.

"Tämä kikka on ollut vähän pimennossa. Vähän erikoista, miten ihan mielenkiintoisia tutkimuksia hautautuu 'arkistoihin' aika ajoin. Nämä jutut ovat välillä yllättäviä. Vasta 1970-luvulla älyttiin, että pääosa pieruista syntyy ruuan suolistokäymisessä eikä niellystä ilmasta, kuten sitä ennen oltiin ajateltu."

Laatikainen ei usko, että kakkajakkara ratkaisee kaikkia suomalaisten ulostusongelmia, mutta hän suosittelee ainakin kokeilemaan asentoa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!