Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntosalikävijän yleinen virhe on unohtaa nämä lihakset – vinkkejä, kuinka korjata tilanne

Salilla on houkutus tavoitella muhkeita pakaroita ja isoja hauiksia. Siinä sivussa unohdetaan huolehtia monista liikkumisen kannalta tärkeistä lihaksista.

Hyvinvointi
 
Unohdatko sinäkin treenata tärkeitä lihaksia?
Unohdatko sinäkin treenata tärkeitä lihaksia?
Salilla on houkutus tavoitella muhkeita pakaroita ja isoja hauiksia. Siinä sivussa unohdetaan huolehtia monista liikkumisen kannalta tärkeistä lihaksista. Näillä ohjeilla treenaat unohdetut lihakset kuntoon. Kuvaus ja leikkaus: Rami Marjamäki

Rautaa nousee tangossa sata kiloa, mutta kahvikupin nostaminen kaapista tekee tiukkaa. Näin voi käydä, vaikka treenaa lihaksiaan säännöllisesti.

"Salilla keskitytään helposti vahvistamaan isoja näkyviä lihaksia yksipuolisin liikkein ja unohdetaan liikkuvuus. Siksi innokkaalla treenaajalla voi olla valtava hauis, mutta hän ei saa kunnolla kättä ylös", sanoo UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari.

Syynä on se, että lihaksen voima, kestävyys ja liikkuvuus eivät kulje käsi kädessä. Toisilla on heikosti lihasvoimaa, mutta hyvä liikkuvuus. Toisilla taas on treenatut lihakset, jotka ovat kireät ja liikkuvat huonosti.

Tommi Vasankari ja UKK-instituutin erikoistutkija Marjo Rinne vinkkaavat, mitä usein unohdettuja, toimintakykymme kannalta tärkeitä lihaksia kannattaa treenata.

 

Lantionpohjan lihakset
Lantionpohjan lihakset

Lantionpohjan lihakset tukevat asentoa
Lantionpohjan lihakset ovat lantion pohjalta löytyvä holvimainen lihasryhmä, joka ei juuri saa treeniä itsestään.

Lantionpohjan lihakset vaikuttavat kehon asennon ylläpitämiseen ja virtsaputken ja peräaukon sulkeutumiseen. Heikentyneet lantionpohjan lihakset vaikeuttavat esimerkiksi virtsan pidättämistä.

 

Treenaa näin:
Käy selinmakuulle polvet koukussa ja jalkapohjat lattiassa. Nosta lantiota ylös siten, että alaselkä pysyy suorana koko noston ajan ja jännitä samalla lantionpohjassa sijaitsevia virtsaputken ja peräaukon sulkijalihaksia. Ajattele, että keskivartalo on kuin laatikko, joka pysyy koko ajan samassa muodossa.

Käy ylhäällä ja laske sitten lantio alas. Pyri pitämään alaselkä suorana myös laskiessa. Liikkeen on tarkoitus tuntua alavatsan, lantion ja pakaroiden lihaksissa.

Tee 8–12 nousua, ja toista sarja 2–3 kertaa.

 

Olkapäät
Olkapäät

Olkapäät jäävät helposti jumiin
Hauiskäännöt ja levypainojen kolistelu takaavat isot käsivarsilihakset, mutta haittapuolena on huono liikkuvuus.

"Usein näkee ihmisiä, jotka ovat tehneet yksipuolista haukkaritreeniä, jolloin lihas on vahva ja iso, mutta olkanivel ei liiku kunnolla. Tällöin käy niin, että kahvikupin kurottaminen hyllyltä ei onnistu", Tommi Vasankari sanoo.

 

Treenaa näin:
Käy selinmakuulle ja pidä käsivarret vartalon sivuilla. Nosta käsivarret ylös vartalon jatkeeksi ja palauta takaisin kylkien viereen. Liikkeen pitäisi lähteä olkanivelistä ja rintarangan yläosasta. Jos olkapäässä on kireyttä, liike tuntuu rintalihaksissa. Pidä alaselän asento muuttumattomana koko ajan. Tee 10 nostoa ja toista sarja 2–3 kertaa.

 

Nelipäinen reisilihas
Nelipäinen reisilihas

Nelipäinen reisilihas tarvitsee venyttelyä
Nelipäinen reisilihas saa treeniä kävellessä, juostessa ja kuntosalilla huhkiessa.

Voimaharjoittelua se saa siis helposti, mutta myös lihaksen liikkuvuutta pitäisi muistaa treenata.

"Ihmisellä, jolla on muhkeat reisilihakset, saattaa olla vaikeuksia saada polvi 90 asteen kulmaan tai kantapää pakaraan, koska lihas on niin kireä. Tällöin tavallisissa puuhissa pärjääminen, kuten sukan pukeminen, voi olla hankalaa", Vasankari sanoo.

 

Treenaa näin:
Seiso tukevassa haara-asennossa ja vedä vasen jalka koukkuun kohti rintakehää. Kyykisty oikealla jalalla ja vie vasen jalka venytykseen pitkälle taakse. Nosta samalla molemmat kädet suorina ylös.

Palaa takaisin seisoma-asentoon ja toista liike uudelleen, yhteensä 10 kertaa. Tee sitten sama toisella jalalla. Toista liikesarja vuorotellen kummallakin puolella 2–3 kertaa.

Liikkeen on tarkoitus tuntua kyykistyvän jalan reisilihaksissa ja venytyksenä takana olevan jalan lonkan etupuolella.

 

Kaulan ja niskan lihakset
Kaulan ja niskan lihakset

Kaulan ja niskan lihakset kuormittuvat
Kaulan ja niskan lihakset saavat koko ajan pientä treeniä, kun ne kannattelevat painavaa päätä. Arki kuormittaa kaulaa ja niskaa kuitenkin yksipuolisesti. Niiden heikkouden huomaa, jos sängystä nousu tai pään pitely ilmassa makuuasennossa tuntuu vaativalta.

Yksipuolinen kuormitus aiheuttaa lihasten kireyttä, verenkierto-ongelmia ja niska-hartiakipuja.

 

Treenaa näin:
Käy selinmakuulle ja aseta taiteltu pyyhe pään alle. Pidä niska rentona ja katse kohti kattoa. Paina leukaa ensin kevyesti nyökkäysliikkeeseen ja nosta sen jälkeen päätä hieman alustalta. Palaa takaisin lähtöasentoon ja rentouta kaikki niskan ja kaulan lihakset. Liikkeen pitäisi tuntua syvällä kaulan etupuolen lihaksissa.

Tee 5–8 nostoa ja toista sarja 2–3 kertaa. Jos pään nostaminen on aluksi liian raskasta, voit aloittaa harjoittelun pelkällä nyökkäysliikkeellä.

 

Jalkaterän lihakset
Jalkaterän lihakset

Jalkaterän lihakset saavat liikaa tukea
Jalkaterän pienet lihakset saattavat olla heikossa kunnossa jopa kilpaurheilijoilla. Tämä johtuu Tommi Vasankarin mukaan liian tuetuista kengistä, joissa pikkulihakset eivät saa rasitusta.

Kun lihaksia ei käytetä riittävästi, seurauksena on pitkittäisen ja poikittaisen jalkaholvin laskeminen. Se muuttaa jalkaterän luiden asentoa, mikä taas johtaa siihen, että luiden välissä olevat hermot jäävät helpommin pinteeseen.

"Jalkaterän pienille lihaksille tekee hyvää jo se, että vaivautuu kävelemään paljain jaloin silloin tällöin", Vasankari sanoo. 

Treenaa näin:
Asetu seisomaan porrasaskelmalle päkiöiden varassa. Liike on tehokkain ilman kenkiä. Nouse varpaille, pysy hetki siinä ja laskeudu takaisin alas. Tee 10–15 nousua. Toista sama sarja 2–3 kertaa.

 

Syvät vatsalihakset
Syvät vatsalihakset

Syvät vatsalihakset takaavat ryhdin
Kuntosalilla pumpataan ahkerasti vatsalihaksia, mutta todellisuudessa moni treenaa tietämättään lonkankoukistajia.

"Moka tehdään siinä, että jalat tuetaan kiinni jonnekin, vedetään polvet koukkuun ja tehdään siitä istumaan nousuja. Ulospäin näyttää, että siinähän treenataan vatsalihaksia, mutta suurimman osan työstä tekevät lonkankoukistajat eli etureiden lihakset", Vasankari sanoo.

Näin treenatessa vatsalihaksista tärkeimmät eli syvät vatsalihakset jäävät ilman kuormitusta. Niiden tehtävä on varmistaa, että ihminen jaksaa istua, kävellä ja juosta ryhdikkäästi.

Jos syvät vatsalihakset ovat heikossa kunnossa, ryhti alkaa pettää lantiosta, jolloin vatsa työntyy eteenpäin ja niska- ja hartiakivut lisääntyvät.

Treenaa näin:
Asetu selinmakuulle ja laita rullalla oleva käsipyyhe lannenotkon alle. Pidä molemmat jalat koukussa niin, että jalkapohjat ovat kiinni lattiassa. Laita kädet ristiin rintakehän päälle.

Paina leuka kohti rintaa ja kohota ylävartalo lattiasta vain sen verran, että hartiat ja lapaluut irtoavat alustasta – alaselkä pysyy alustalla. Laske ylävartalo alas ja toista liike 8–12 kertaa. Tee sama sarja 2–3 kertaa.

Jos haluat lisätreeniä myös vinoille vatsalihaksille, voit ylävartalon noston yhteydessä kiertää toista hartiaa kohti vastakkaista puolta. Toista kierto vuorotellen kummallekin puolelle.

Oikaisu klo 13.42: Syvien vatsalihasten treeniohjetta on korjattu vastaamaan kuvaa. Ohjeessa neuvottiin aiemmin pitämään toinen jalka koukussa ja toinen suorana. Liike tehdään molemmat jalat koukussa ja jalkapohjat lattiassa.

Oikaisu klo 15.00: Artikkelissa luki aiemmin virheellisesti, että ihmisillä, joilla on muhkeat reisilihakset, saattaa olla vaikeuksia saada pohje kantapäähän, koska lihas on niin kireä. Heillä voi olla vaikeuksia saada pakara ja kantapää koskettamaan toisiaan.

 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!