Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juoksija, näin vältät kylkipistoksen

Pistos kyljessä on lenkkeilijän viheliäinen seuralainen. Sen syy ei ole huono kunto vaan väärin ajoitettu tankkaus, kertoo asiantuntija.

Hyvinvointi
 
Rio Gandara HS
Kuva: Rio Gandara HS

Pistos vatsassa tai kyljessä on tuttu ja ikävä vaiva kuntoilijalle. Joskus koko urheilusuoritus pitää keskeyttää pistoksen takia. Mutta mistä pistokset johtuvat?

Useimmiten taustalla on kramppi pallealihaksessa. Yleisin kramppien syy on se, että tankkauksesta on liian vähän aikaa, sanoo liikuntalääketieteen erikoislääkäri Jari Parkkari.

"Kun vatsalaukku ei ole tyhjentynyt, se hölskyy, varsinkin jos siellä on nesteitä. Hölskyvä vatsalaukku osuu keuhkojen alla sijaitsevaan pallealihakseen, ja palleaan tulee lihaskramppi."

Myös paksusuoleen kertyvä ilma ärsyttää pallealihasta. Ilmaa alkaa syntyä esimerkiksi, kun ihminen nauttii happamia ruokia ja juomia. Ilma kertyy paksusuolen mutkiin, suoli turpoaa, ja urheillessa suolen mutkat osuvat palleaan, Parkkari kuvaa.

"Ruisleipä ja kahvi ovat yleisiä ilman kertymisen syitä, mutta hiilihappojuomat ovat kaikista pahin. Vissyt ja energiajuomat aiheuttavat paljon näitä ongelmia. Myös stressi ja jännitys lisäävät ilman muodostumista."

Palleakramppeja ei pidä pyrkiä välttämään niin, että jättää tankkauksen väliin, Parkkari varoittaa: "Myös tyhjä vatsa lisää hapon eritystä liikunnan aikana." Lääkäri suosittelee nauttimaan pienen välipalan, esimerkiksi mehulasillisen, vaalean leivän tai jogurtin, noin 30–60 minuuttia ennen suoritusta.

"Nestemäisen välipalan voi ottaa puoli tuntia ennen urheilua, kiinteän noin tuntia ennen. Aika kuitenkin vaihtelee yksilöittäin."

Jos urheilija ei ole nauttinut tarpeeksi nesteitä ja suoloja, pallealihas voi niin ikään krampata varsinkin kuumalla ilmalla. Myös huono ryhti voi aiheuttaa kramppeja.

Krampin aiheuttamat pistokset häipyvät parhaiten, kun kuntoilija pysähtyy, nostaa käden ylös ja venyttelee kylkiään.

Joskus pistosten taustalla voi olla piilevä astma. Kun pistokset johtuvat astmasta, niihin liittyy tavallisesti myös hengityksen tukkoisuutta, raskautta ja hengitysteiden limaisuutta. Rasituksen jälkeen voi ilmetä yskää.

Astma on kuitenkin huomattavasti harvinaisempi syy pistoksiin kuin vaikkapa hölskyvä vatsalaukku tai ilman kertyminen paksusuoleen, Parkkari sanoo.

Astma todetaan hengitystietutkimusten ja rasituskokeiden avulla.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!