Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Migreeni voi olla myös kivuton ja oireilla kuin aivoinfarkti – päänsärkykohtauksista kärsii joka viides suomalainen

Migreenin oireet ovat niin monenlaiset, että lääkärikin saattaa tehdä väärän diagnoosin.

Hyvinvointi
 
Roni Rekomaa Lehtikuva / Str
Myös muutokset säätilassa voivat aiheuttaa migreeniä.
Myös muutokset säätilassa voivat aiheuttaa migreeniä. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva / Str

Migreeni on monelle suomalaiselle tuttu vaiva. Sen aiheuttamia voimakkaita päänsärkykohtauksia esiintyy lähes joka viidennellä. Huomattavasti useammat kärsivät migreeniperäisistä oireista tietämättään.

Yleisyydestään huolimatta migreeni jää monelta lääkäriltä huomaamatta, sillä sen moninaisia oireita ei osata ajatella juuri migreenin aiheuttamiksi. Mystisestä hermostosairaudesta ei vieläkään tiedetä kaikkea, mutta joitakin asioita migreenin kanssa vuosia työskennelleet lääkärit ja tutkijat osaavat sanoa varmaksi.

 

Migreeni on perinnöllistä 

Migreenin perimmäistä syntymekanismia ei vieläkään täysin tunneta. Jo pitkään on kuitenkin tiedetty, että migreenin puhkeamisen riski kasvaa, jos omilla vanhemmilla on migreenikohtauksia.

Suomalaistutkijat ovat selvittäneet edelläkävijöiden joukossa päänsärkyjen perinnöllisyyttä. Suomalaisia on ollut mukana kansainvälisessä tutkijaryhmässä, joka on onnistunut löytämään kymmeniä migreenille altistavia geenialueita.

Helsingin yliopistossa tehdyissä tutkimuksissa tutkijat kartoittivat perheitä, joissa migreeni on muuta väestöä yleisempää.

Migreenin puhkeaminen vaatii siis sille altistavan geenin. Se saa aikaan häiriöitä hermosoluissa ja hermoverkon toiminnassa. Joidenkin tutkijoiden mukaan migreeni ei liittyisikään hermostoon, vaan aivokalvon verisuoniin, joiden tulehdustila aktivoi oireet aiheuttavan kipuradan.

Yhtä ainoaa syytä ei kuitenkaan pystytä osoittamaan.

Neurologian erikoislääkärin Mikko Kallelan mukaan vallitseva käsitys on, että migreenin laukemiseen vaikuttavat hyvin todennäköisesti sekä verisuoniston että hermoston toimintahäiriöt.

 

Migreeni voi olla myös kivuton 

Vääriä diagnooseja aiheuttaa erityisesti migreenin vähemmän tunnettu, kivuton muoto. Kivuton migreenikohtaus saa aikaan täysin samoja oireita kuin tavallinen migreeni, mutta nimensä mukaisesti ilman voimakasta päänsärkyä.

Kivuttomaan migreeniin liittyy esimerkiksi huimausta, puheentuoton ongelmia tai toispuoleisia halvausoireita, joita lääkäri saattaa virheellisesti pitää aivoinfarktin tai muun aivoverenkierron häiriön aiheuttamina, vaikka todellinen syyllinen olisi migreeni ilman perinteistä kipua.

 

Hormonaaliset muutokset voivat laukaista migreenin 

Alttiusgeenin lisäksi migreenikohtauksen laukeaminen edellyttää ympäristötekijöitä. Tunnetuimpia niistä ovat valo-, ääni- ja hajuärsykkeet, stressi, fyysinen ponnistelu sekä epäsäännöllinen syöminen tai nukkuminen. Laukaisevien tilanteiden ja tekijöiden vältteleminen on olennainen osa migreenin ehkäisyä ja itsehoitoa.

Myös kehon hormonitasapainon muutokset voivat aiheuttaa päänsärkykohtauksen. Etenkin naisilla tämä näkyy kuukautisten tai vaihdevuosien aikana ilmaantuvilla migreenioireilla. Migreeni onkin naisilla jopa kolme kertaa yleisempää kuin miehillä. Ennen murrosikää puhkeavassa migreenissä sukupuolten välillä ei ole eroa.

 

Ruoka-aineet voivat pahentaa oireita 

Jokainen migreenin kanssa elävä tuntee itse parhaiten sairautensa ja sille altistavat tekijät. Esimerkiksi ruoka-aineiden vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä – samat ainesosat saattavat helpottaa toisen migreenikon oloa ja jopa pahentaa toisen oireita.

Migreeniä ruokkiviksi elintarvikkeiksi monet migreenipotilaat nimeävät muun muassa banaanin, sitrushedelmät, sipulin, omenan, kananmunan, sokerin sekä jauho- ja maitotuotteet.

Lisäksi monet mausteet, aromivahventeet ja lisäaineet, kuten natriumglutamaatti ja aspartaami, aiheuttavat monille oireita. Myös alkoholi ja erityisesti punaviini ovat migreeniä välttelevän mustalla listalla.

Sen sijaan kahvin ja kofeiinin vaikutus näyttää olevan täysin yksilöllistä, mutta runsas kofeiininsaanti voi ylläpitää usein esiintyviä kohtauksia.

 

Myös säätilasta voi seurata oireita 

Myös muutokset säätilassa voivat aiheuttaa migreeniä. Täyttä varmuutta tutkijoilla ei ilmatilan vaikutuksesta ole, mutta ilmanpaineen lasku ja matalapaineen lähestyminen näyttäisivät olevan yhteydessä migreenikohtauksiin.

Lisäksi esimerkiksi Turkissa päänsäryt lisääntyvät tietynsuuntaisten tuulien aikana.

"Tällöin ajatellaan, että päänsärkyepidemian aiheuttaja on Saharasta ilmavirtojen mukana liikkuva hieno aavikkohiekka, mutta kiistatonta näyttöä ilmiöstä ei ole", kertoo neurologian erikoislääkäri Matti Ilmavirta.

 

Migreeni aiheuttaa ahdistuneisuutta 

Migreenin oireet vaihtelevat sen mukaan, millä aivoalueella hermosolujen toiminta on häiriintynyt.

Kohtauksen yhteydessä yleisiä ovat esimerkiksi lievät halvausoireet, väsymys, huimaus, pahoinvointi, näkökentän häiriöt sekä ongelmat muistissa, puheentuottamisessa ja keskittymisessä.

Migreeni voi vaikuttaa myös autonomisen hermoston toimintaan, mikä ilmenee esimerkiksi lämmönsäätelyn häiriöinä tai suolisto-oireina. Nämä moninaiset ilmenemismuodot saattavatkin helposti johtaa virheellisiin diagnooseihin.

Migreenin on todettu myös olevan yhteydessä psyykkisiin oireisiin, kuten ahdistuneisuuteen, masentuneisuuteen ja paniikkihäiriöihin. Mielenkiintoista on, että psykoterapian aloittaneet migreenipotilaat ovat raportoineet kohtauksiensa helpottaneen tai kokonaan kadonneen.

 

Migreeni heikentää elämänlaatua enemmän kuin masennus 

Migreenikohtaukset voivat lamaannuttaa sänkyyn jopa moneksi päiväksi. Etenkin kroonistuessaan tila voi alentaa työ- ja toimintakykyä huomattavasti ja jopa kaventaa ihmissuhteita.

Kun kroonisia sairauksia poteville on tehty kyselytutkimuksia ja pyydetty arvioimaan sairauden aiheuttamia haittoja, on käynyt ilmi, että migreeni heikentää elämänlaatua enemmän kuin esimerkiksi diabetes, masennus tai selkävaivat.

 

Migreeni tulee työnantajille kalliiksi 

Migreeni on WHO:n mukaan maailmanlaajuisesti suurin lyhytaikaisten työpoissaolojen aiheuttaja, ja migreenistä kärsivän on arvioitu olevan sairauden takia poissa keskimäärin 20 työpäivää vuodessa.

Kun migreeniä potevia on Suomessa noin puoli miljoonaa, sairaslomapäiviä migreenin takia kertyy vuodessa kymmenen miljoonaa. Elinkeinoelämän keskusliiton laskelmien mukaan yhden sairauslomapäivän kustannukset työnantajalle ovat keskimäärin noin 300 euroa. Migreeni siis maksaa suomalaisille työnantajille noin kolme miljardia euroa.

 

Migreeni saattaa altistaa aivoverenkierron häiriöille 

Hoitamattomana migreeni voi olla myös hyvin kohtalokas sairaus. Sen on todettu altistavan muun muassa pienille aivoinfarkteille ja muille aivoverenkierron häiriöille.

Harvinainen, mutta migreeniin yhdistetty sairaus on verisuonten repeämätauti, jossa aivojen verisuonen seinämän vauriokohtaan voi kertyä suonen tukkiva hyytymä. Migreenin aiheuttamien verisuonioireiden syntymekanismia ei tarkalleen tunneta.

 

Uusia lääkkeitä markkinoille muutaman vuoden sisällä 

Migreenikohtauksen tuska voi lievittyä tavallisilla kipulääkkeillä, mutta useat potilaat joutuvat turvautumaan erityiseen migreenilääkitykseen. Lääkkeiden teho ja toimivuus vaihtelevat yksilöllisesti, minkä takia moni ajautuu kokeilemaan lääkkeettömiä hoitomuotoja.

Niistä tunnetuin lienee akupunktio, josta monet ovat hakeneet helpotusta etenkin kroonisiin oireisiin. Sen teho vastaa joidenkin tutkijoiden mukaan heikoimpia estolääkkeitä.

Migreenilääkkeet eivät ole juuri kehittyneet 1990-luvun jälkeen, jolloin markkinoille tulleet triptaanit mullistivat hoidon. Ne estävät migreenikohtauksen aikana kipuimpulssien etenemisen hermoverkossa ja helpottavat aistien yliherkkyyttä.

Kymmentä prosenttia potilaista triptaanit eivät kuitenkaan auta. Uusi lääkehoito on ollut kehitteillä jo muutaman vuoden ajan, kun tutkijat ovat työstäneet CGRP-nimisen välittäjäaineen toimintaan vaikuttavaa hoitoa.

Uusien lääkkeiden on arvioitu ehtivän markkinoille muutaman vuoden sisällä.

 

Juttuun on haastateltu neurologian erikoislääkäri Matti Ilmavirtaa, biolääketieteen ja neurologian professori Aarno Palotietä sekä neurologian erikoislääkäri Mikko Kallelaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!