Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkäri: Virtsatietulehduskierteen katkaisuun voi vaikuttaa itse

Hyvinvointi
 
Lauri Tuisku / Lehtikuva
Liika vedenjuominen saattaa venyttää virtsarakkoa.
Liika vedenjuominen saattaa venyttää virtsarakkoa. Kuva: Lauri Tuisku / Lehtikuva

Toistuvat virtsatieinfektiot vaivaavat monia naisia, mutta kierteen katkaisuun voi usein vaikuttaa kotikonstein. Näin sanoo urologi Anna-Kaisa Pere, joka hoitaa työkseen virtsatie-elimistön sairauksia Hyvinkään sairaalassa.

Oireilevat virtsatietulehdukset on Peren mukaan syytä hoitaa antibiooteilla. Toisaalta virtsaamisoireita hoidetaan usein antibiooteilla tilanteissa, joissa antibiooteista ei ole hyötyä, hän sanoo.

”Potilaalla voi olla virtsatieputken kirvelyä tai virtsaamisoireita ilman, että kyseessä on infektio.”

Kun Peren vastaanotolle tulee toistuvista virtsatieinfektioista kärsivä potilas, hänellä on tapana paitsi hoitaa oireita myös selvittää tarkemmin mahdollisia infektioille altistavia tekijöitä. Pere pyytää potilasta esimerkiksi pitämään virtsaamispäiväkirjaa muutaman vuorokauden ajan. Päiväkirjaan merkitään juodut nesteet, virtsaamismäärät ja -ajat.

Päiväkirja saattaa paljastaa, että potilas virtsaa vain pari kertaa päivässä tai toisaalta ramppaa koko ajan vessassa, Pere kertoo. Normaalina virtsaamiskertojen määränä hän pitää 6–8:aa kertaa päivässä.

Yhdellä vessakerralla virtsaa ei pitäisi tulla yli viittä desilitraa, ja vuorokaudessa määrän ei pitäisi ylittää kolmea litraa. Määrät ovat kuitenkin viitteellisiä, ja yksilökohtaisia eroja voi olla.

”Virtsarakkoon voi mahtua jopa yli litra virtsaa. Se voi johtua siitä, että nainen on tottunut lykkäämään virtsaamista, minkä vuoksi rakko on venynyt. Tällöin virtsarakko ei välttämättä enää hälytä, kun pitäisi käydä vessassa.”

Rakon venyminen voi löysyttää rakkoa ja johtaa siihen, että virtsatessa rakko tyhjenee vain osittain. Tämä voi aiheuttaa tiheää virtsaamista tai virtsankarkailua. Rakon venyminen voi myös altistaa virtsatieinfektioille.

Yksi yleinen syy virtsarakon venymiseen on liian runsas vedenjuonti, Pere sanoo.

”Liian juomisen aiheuttamista vaivoista puhutaan vähän. Kaikkien rakko ei kestä sitä, että pidetään vesikannua pöydällä ja juodaan koko ajan.”

Alla muita Peren vinkkejä virtsatieinfektioiden välttämiseen:

Istu pöntöllä rennosti

Pöntön reunalla ei pidä kököttää, sillä silloin rakko ei pääse tyhjenemään kunnolla. Pöntöllä tulee istua kunnolla niin, että lantionpohja rentoutuu.

Pyyhi oikein

Kun pyyhit alapäätä vessapaperilla, pyyhi aina edestä taaksepäin. Näin suolistobakteerit eivät pääse virtsaputkeen. Jos käytät alapesuun suihkua, suihkuta edestä taakse.

Vältä liiallista alapesua

Liiallista alapään saippuapesua tulee välttää, koska se kuivattaa limakalvoja ja altistaa tulehduksille. Vesi riittää puhdistukseen, mutta jos haluat käyttää saippuaa, valitse aine, jonka pH on alle 4,5.

Kosteuta limakalvoja

Jos alapääsi limakalvot ovat kuivat, voit kosteuttaa niitä intiimialueen öljyillä tai perusvoiteella. Paikallinen estrogeeni vahvistaa ohentuneita limakalvoja.

Hoida ummetus

Kun ummetusta ei ole, myös virtsaaminen sujuu helpommin. Kannattaa syödä tarpeeksi kuituja ja käyttää tarvittaessa lääkkeitä, jotka lisäävät suolensisäistä nestepitoisuutta.

Käy vessassa seksin yhteydessä

Toiset neuvovat käymään virtsalla ennen yhdyntää, toiset sen jälkeen. Tähän ei kannata suhtautua neuroottisesti, jotta seksi ei mene pilalle. Seksin yhteydessä on kuitenkin hyvä käydä virtsaamassa ja alapesulla.

Käytä karpalotuotteita

Karpalojuomat ja muut -valmisteet voivat estää E.coli-bakteerin aiheuttamia virtsatieinfektioita.

Syö maitohappobakteereja

Jos joudut hoitamaan virtsatietulehdusta antibioottikuurilla, kuurin yhteydessä on hyvä syödä maitohappobakteereja. Niillä voi estää antibioottihoidon aiheuttamaa ripulia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!