Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näkö teräväksi turvallisesti – näin valmistaudut laserleikkaukseen

Hyvinvointi
 

Muutama tonni tiskiin, tiukka tuijotus kohti kirkasta pistettä ja hetken kuluttua näkösi on terävä kuin hävittäjälentäjällä. Suunnilleen niin yksinkertaista on kaukonäön parantaminen laserleikkauksella, jos mainoksia on uskominen.

Yksityiset lääkäriasemat kilpailevat asiakkaista niin kiivaasti, että todellista tietoa menetelmistä ja riskeistä on vaikeaa löytää, harmittelee Hyksin silmäklinikan osaston ylilääkäri, professori Timo Tervo.

”Meille tulee yhteydenottoja siksi, että potilas epäilee, että laserleikkauksessa olisi mennyt jokin pieleen. Mainonta on niin jumalatonta, että syntyy virheellinen kuva siitä, mikä on mahdollista. Sen jälkeen herää epäily ja ahdistus, että tämä ei olekaan mennyt oikein.”

Useimmat potilaat ovat tyytyväisiä: potilasvakuutuskeskus ratkaisi viime vuonna 14 valitusta silmien taittovirheleikkauksista. Mutta mitä pitäisi tietää, jotta yllätyksiä ei tulisi?

Tärkein tapahtuu ennen leikkausta

Silmäleikkaukseen menevä ei ehkä tule ajatelleeksi, että lopputuloksen kannalta kriittisin vaihe on jo ennen operaatiota. Huolimattomat esitutkimukset ovat Timo Tervon mukaan suurin ongelmien syy.

”Silmälääkärin pitäisi tehdä tutkimus ja kertoa rehellisesti, jos menetelmä ei sovi. Se on kuitenkin harvinaista – usein tarkastuksen tekee optikko, ja lääkäri korkeintaan paiskaa kättä”, Tervo kuvailee.

Hälytyskellojen pitäisi soida, jos leikkausta tarjotaan samaksi päiväksi kuin esitutkimusta. Tutkimuksessa potilaan silmiin olisi syytä tiputtaa pupillia laajentavia tippoja, eikä leikkausta voida tehdä heti sen jälkeen.

”Kun taittoarvot mitataan sekä ilman tippoja että niiden kanssa, saadaan usein tarkin tulos”, Tervo sanoo.

Taittovirheen lisäksi tutkitaan silmänpohjat, sarveiskalvon kaarevuus ja paksuus, silmänpaine, rakenteelliset poikkeamat, mykiö ja mustuaisaukon koko.

Eri menetelmät, sama tulos

Vaikka lääkäriasemat mainostavat leikkausmenetelmiensä ylivoimaisuutta, lopputuloksen kannalta menetelmän valinnalla on vähemmän merkitystä kuin huolellisella esitarkistuksella, Tervo painottaa.

”Teknisiä eroja on, mutta tulokset ovat pääsääntöisesti samanlaiset.”

Periaate on kaikissa laserleikkauksissa sama. Heikko kaukonäkö johtuu yleensä silmän liiallisesta pituudesta, joka saa valon taittumaan väärin. Tilanne voidaan korjata loiventamalla silmän etummaista osaa, läpinäkyvää sarveiskalvoa.

Leikkaukset voidaan jakaa kolmeen tyyppiin: läppäleikkauksiin, niin sanottuun Smile-menetelmään ja pintalaserointiin. Läppäleikkauksessa (tunnetaan nimillä Lasik ja Femtolasik) sarveiskalvon pintaan tehdään läppä, joka avataan, ja sarveiskalvoa muokataan laserilla sen alta. Lopuksi läppä asetetaan takaisin paikalleen.

Smile-menetelmässä tehdään läppää lyhyempi viilto, ja osa sarveiskalvosta vedetään pois viillon kautta.

Pintalaserointi (tunnetaan muun muassa nimellä PRK) on vanhin menetelmätyyppi. Siinä silmään ei tehdä lainkaan viiltoa, vaan sarveiskalvon pintaepiteeliä ohennetaan ja sen jälkeen sarveiskalvoa hiotaan laserilla.

Pintaepiteeli kasvaa takaisin leikkauskohdan päälle muutamassa päivässä.

Laserilla voidaan korjata myös likinäköisyyttä. Joskus laserin sijaan tarjotaan leikkausta, jossa sarveiskalvon keskelle asennetaan ylimääräinen linssi. Terveille silmille Tervo ei sitä suosittele, sillä tulehdusten ja muiden ongelmien riski on suurempi kuin laserleikkauksissa.

”Ja mitä sitten tehdään, kun potilas tulee kaihileikkausikään? Pitäisikö linssi poistaa julkisessa terveydenhuollossa?”

Linssileikkausten suosio on kuitenkin kasvanut – ehkä siksi, että ne eivät vaadi kallista laserteknologiaa, arvelee laserleikkauksia tekevä silmäkirurgi ja silmätautiopin dosentti Minna Sandberg-Lall.

Paranemisnopeudessa on eroja

Vanhanaikaisin pintalaserointi sopii parhaiten niille, joiden näkö on heikentynyt vain hieman tai sarveiskalvo erityisen ohut. Suurimpiin korjauksiin se ei sovi, Tervo sanoo.

”Jos taittovirhe on alle miinus yksi, se on ainoa menetelmä, joka menee varmasti oikein.”

Toisaalta toipumisaika on pitempi ja näön tarkentuminen voi kestää pari viikkoa. Muissa leikkauksissa näkö on hyvä yleensä jo seuraavana päivänä.

Tervo pitää pintalaserointia tai Smile-menetelmää turvallisimpina, jos on vaarassa saada harrastuksessa tai työssä iskun silmäänsä. Läppäleikkauksessa tehty läppä voi huonolla onnella rypistyä tai irrota. Smile-leikkauksen jälkeen kuivasilmäisyys on vähäisintä.

Ikänäkö voi heikentyä

Yli nelikymppisen kannattaa miettiä kaukonäön korjauksen tarpeellisuutta tarkkaan. Kun kaukonäköä korjataan terävämmäksi, voi iän myötä heikentynyt lähinäkö muuttua entistä huonommaksi.

”Minäkin menettäisin hyvän lähinäköni, jos korjauttaisin kaukonäön”, Tervo kertoo.

Uusintaleikkaus on mahdollinen

Luotettavalla klinikalla kerrotaan myös riskit: pari prosenttia leikkauksista pitää uusia, kun näkö ei paranekaan riittävästi. Tavallisempaa on, että silmät tuntuvat kuivilta ja silmätippoja joutuu käyttämään muutaman kuukauden leikkauksen jälkeen.

Potilaan kannattaa kysyä, mitä tehdä, jos ongelmia tulee. Jos näkö ei korjaannukaan riittävästi, paljonko uusintaleikkauksesta veloitetaan?

Entä kuuluuko leikkaukseen jälkitarkastus? Se olisi syytä tehdä ensin viikon sisällä ja sitten kuukauden kuluttua leikkauksesta, tarvittaessa myöhemminkin. Olisi myös hyvä, että potilaalla olisi mahdollisuus soittaa lääkärille mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, jos silmien kunto mietityttää, Sandberg-Lall sanoo.

Monen potilaan suurin huoli on kuitenkin turha: laserleikkauksessa ei voi sokeutua. Lasersäde seuraa silmän liikkeitä tarkalleen, joten vahinkoa ei synny, vaikka katse liikahtaisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!