Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laskuri kertoo, minkä ikäinen on sydämesi

Hyvinvointi
 
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Tupakoinnin lopettaminen on tehokkain tapa huolehtia sydämestä.
Tupakoinnin lopettaminen on tehokkain tapa huolehtia sydämestä. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Tehokkain tapa huolehtia oman sydämen hyvinvoinnista on tupakoinnin lopettaminen, kertoo liikuntalääketieteen dosentti ja erikoislääkäri Katriina Kukkonen-Harjula UKK-instituutista.

Seuraavaksi tulisi kiinnittää huomiota siihen, mitä syö ja juo, jotta paino, kolesteroli ja verenpaine pysyvät kurissa. Kolmanneksi tärkeintä on liikkua riittävästi.

”Jos nämä keinot eivät auta, voidaan miettiä myös lääkehoitoa”, Kukkonen-Harjula sanoo.

Valtimosairauksien riskiä kasvattavat lihavuus, kohonnut verenpaine ja kolesteroli sekä sokeriaineenvaihdunnan häiriöt.

Laihduttaminen onnistuu Kukkonen-Harjulan mukaan parhaiten ruokavalion avulla.

”Liikkumalla laihduttaminen on vaikeata. Ylipaino vähenee paremmin, jos tekee muutoksia ruokavalioon ja pitää alkoholin käytön kohtuudessa”, Kukkonen-Harjula sanoo.

Sydämelle ja sen sepelvaltimoille pahimpia ovat hänen mukaansa maitotuotteiden tyydyttyneet rasvat. ”Kaikki maitorasva tappaa”, hän toteaa.

Tyydyttyneitä kovia eläinrasvoja, kuten maitorasvaa, tulisi Kukkonen-Harjulan mukaan syödä vain vähän. Sen sijaan tulisi syödä pehmeitä kasvirasvoja, kuten oliiviöljyä tai rypsiöljyä.

Hiilihydraatteja, kuten sokeria, tulisi hänen mukaansa nauttia kohtuudella. Prosessoidun valkoisen viljan sijaan kannattaa syödä kokojyvätuotteita, vihanneksia, juureksia ja hedelmiä.

Ylipaino lisää myös verenpaineen riskiä. Verenpaineen kurissapitäiseksi pitää myös välttää suolaa. Valmisruokien kanssa kannattaa olla tarkkana ja valita sellaisia, joissa suolaa on vähän.

Keinot valtimoterveyden edistämiseksi ovat tiedossa, mutta ne ovat silti yleinen kansanterveysongelma.

Yksi syy siihen on väestön ikääntyminen.

Ilmiö on kansainvälinen.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan 30–74-vuotiasta amerikkalaisista yli 40 prosentilla on sydän, jonka kunto vastaa vähintään viittä vuotta vanhemman terveen ihmisen sydämen kuntoa, kertoo CNN.

Tämä niin sanottu ”sydämen ikä” on yksi työkalu, jolla valtimosairauksien riskiä mitataan.

Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava viranomainen CDC on tehnyt sydämen ikää kartoittavan laskurin, joka perustuu yli puoli miljoonaa 30–74-vuotiasta amerikkalaista kattavaan Framinghamin seurantatutkimukseen.

Katriina Kukkonen-Harjulan mukaan suomalaisten valtimotautiriskin arvioimiseen soveltuu paremmin suomalaiseen aineistoon perustuva Finriski-laskuri.

Sen avulla voi laskea oman riskinsä sairastua sydäninfarktiin tai vakavaan aivoverenkiertohäiriöön seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!