Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholin riskirajoja tiukennettiin ja samalla määriteltiin kohtalainen juominen: miehillä kaksi, naisilla yksi annos päivässä

Hyvinvointi
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Mies, juotko päivittäin yli kolme pulloa keskiolutta tai viinilasia päivässä? Nainen, juotko vajaat kaksi pulloa keskiolutta tai vajaat kaksi lasia viiniä päivässä?

Jos juot, olet ylittänyt hälytysrajan, jolloin asiaan tulisi viimeistään puuttua, katsoo uusittu Käypä hoito -suositus.

Suosituksen laatinut työryhmä on kiristänyt alkoholin käytön riskirajoja. Uusi korkean riskin taso miehille on 23–24 annosta viikossa, kun aiemmin se oli 24 annosta.

Naisilla korkean riskin taso on nyt 12–16 annosta viikossa, aiemmin16 annosta.

Korkean riskin taso on hälytysraja. Jos se ylittyy, riski sairastua ja kuolla kasvaa merkittävästi, työryhmä perustelee.

Yksi annos alkoholia tarkoittaa pientä pulloa keskiolutta tai siideriä, 12 senttilitran lasillista viiniä tai neljän senttilitran annosta väkevää viinaa.

Suosituksiin on nyt myös lisätty rajat kohtalaiselle juomiselle. Miehillä se on 14 ja naisilla 7 annosta viikossa.

Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja Hannu Alho toteaa tiedotteessa, että naisella yksi annos alkoholia päivässä tai miehellä kaksi annosta ei todennäköisesti aiheuta riskiä terveelle työikäiselle.

”Tätäkään tasoa ei silti pidä tulkita turvarajaksi”, hän huomauttaa.

Suomalaisten alkoholinkulutus on työryhmän mukaan eurooppalaista keskitasoa.

Kymmenen vuoden aikana kulutus on jopa hieman vähentynyt. Suomalaisten erityisongelma on kuitenkin työryhmän mielestä runsas kertakulutus eli humalajuominen.

Säännöllinen alkoholinkäyttö suurentaa lääkäreiden mukaan merkittävästi maksakirroosin, aivoverenvuodon, kroonisen haimatulehduksen ja verenpainetaudin sekä ylähengitysteiden, ruoansulatuskanavan, maksa-, paksusuoli- ja naisten rintasyövän riskiä. Lisäksi se lisää mielenterveyden häiriöitä ja kuolleisuutta ylipäätään.

Suomessa on arviolta 500 000 alkoholin riskikäyttäjää. Terveydenhuollon naispotilaista noin kymmenen prosenttia ja miespotilaista lähes 20 prosenttia on alkoholin ongelmakäyttäjiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!