Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennusteet eivät kerro kaikkea – suomalaiset elävät luultua pitempään

Hyvinvointi
 
Jaana Laitinen
Jukka Gröndahl / HS
Yhä useampi vanhus saa elää terveenä elämänsä viimeisiin vuosiin asti.
Yhä useampi vanhus saa elää terveenä elämänsä viimeisiin vuosiin asti. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Oletko nelikymppinen nainen? Ehkä ajattelit, että olet jo elämän puolivälissä? Nivelet alkavat jäykistyä, etkä enää jaksa riekkua yössä kuten ennen.

Ajatus karkaa ehkä joskus jo eläkevuosiin. Sitten on aikaa harrastaa, kun ikää karttuu luultavasti yli 80 vuotta.

Paitsi että ei se niin mene. Entistä useampi suomalainen elänee vähintään sata vuotta.

Vuonna 1975 syntyneistä, tänä vuonna 40 vuotta täyttäneistä naisista joka viides viettänee satavuotispäiväänsä. Samanikäisistä suomalaismiehistä yhtä vanhaksi elänee joka kymmenes. Niin käy, jos kuolleisuus jatkaa laskemistaan kuten se on tehnyt viime vuosikymmenet.

Vaikket yltäisi täyteen sataan, elinvuosia piisannee silti enemmän kuin ehkä luulet. Suomalaiset elävät keskimäärin yli kymmenen vuotta kauemmin kuin odotettu elinikä lupaa. Nelikymppisistä naisista useampi kuin joka toinen ylittää 90 vuoden iän. Miehistäkin joka toinen elää 85-vuotiaaksi.

Elinikäennuste kuvaa, miten kauan ihmisellä keskimäärin on elinaikaa jäljellä. Se kuitenkin kertoo vain tämän hetken tilanteesta. Sitä, miten kuolleisuus kehittyy tulevaisuudessa, on vaikea ennustaa. Siksi ihmiset yleensä ylittävät elinikäodotteet reippaasti.

Ihmisen elinikä on pidentynyt 300 vuoden ajan. Jo pitkään elinikää on tullut lisää kolme kuukautta vuodessa. Se on tuonut ihmisille kymmenen lisävuotta 40 vuoden aikana, kertoo Marja Jylhä Tampereen yliopistosta.

Jylhä on gerontologian professori, joka tunnetaan tervaskantojen eli hyvin iäkkäiden ihmisten tutkimuksesta.

Aluksi keskimääräinen elinikä nousi, kun lapsikuolleisuus väheni. Sitten kohenivat ravitsemus ja elinolot: ruokaa oli enemmän, ja se oli laadultaan parempaa.

Kun ihmisten ei tarvinnut enää elää kotieläinten kanssa samoissa rakennuksissa, he saivat tulehduksia ja muita sairauksia aiempaa vähemmän. Puhdas juomavesi ja saippua nostivat hygienian tasoa.

1900-luvulla ikää pidensivät lisäksi terveydenhoito, lääketieteen kehitys ja muun muassa rokotukset.

Tulevaisuudessa elinikää voi pidentää lääketieteen harppausten lisäksi etenkin se, jos suomalaiset vähentävät tupakointia ja alkoholin juomista. Riskejä kuitenkin näkyy.

”Saadaanko lihominen ja kakkostyypin diabetes kuriin, miten ilmastonmuutos etenee, miten se vaikuttaa ympäristöön ja miten ilman pienhiukkaset vaikuttavat terveyteen”, Jylhä sanoo.

Vaikka yhä useampi ylittää sadan vuoden iän, ihmisen biologisen eliniän yläraja se ei ole, kertoo kansanterveystieteen professori Jussi Kauhanen Itä-Suomen yliopistosta.

”Erään viimeaikaisen arvion mukaan raja on 123 vuotta. Eliniän pitenemiselle keskeistä on se, voidaanko solujen rappeutumista hidastaa dna:n tasolla.”

Hyvä uutinen on sekin, että samalla kun elinvuosia tulee lisää, myös terve vanhuus kestää entistä pidempään. Kuolemaa edeltävä sairasteluvaihe ei ole venynyt, vaikka ihmiset elävät pidempään.

Esimerkiksi vuonna 2011 kuolleista yli 90-vuotiaista suomalaisista kaksi viidestä asui kotona vielä puoli vuotta ennen kuolemaansa.

Kaikista yli 70-vuotiaana kuolleesta kaksi kolmesta asui kotona yhtä pitkälle.

”Hyvin vanhatkaan eivät makaa laitoksissa sillä tavoin kuin joskus halutaan ymmärtää. Pitkäaikaisen hoidon tarve keskittyy kaikkein vanhimmille ihmisille ja elämän viimeisiin hetkiin”, Marja Jylhä sanoo.

Dementia on suurin ikääntyneiden hoidon tarvetta aiheuttava sairaus, hän sanoo. Yli 40 prosentilla yli 90-vuotiaista on jonkin asteinen dementia.

”Se tarkoittaa, että 60 prosentilla muisti pelaa kuten ennenkin.”

Pitkä tuleva elinikä voi myös ahdistaa. Esimerkiksi muistisairauksien arvellaan lisääntyvän.

Dementia ja Alzheimerin tauti eivät ole sellaisia peikkoja, joina niitä usein pidetään, Marja Jylhä lohduttaa.

”Vaikka diagnoosi tulee, jäljellä on vielä monia hyviä vuosia.”

Vanhusten hoitajien kaavailtu vähentäminen kuitenkin huolestuttaa Jylhää.

”Ihminen kaipaa läheisyyttä viimeisinä elinaikoinaan. Vanhuudessa pelätään eniten avuttomuutta ja yksin jäämistä.”

Jos vanhuusiän avuttomuus pelottaa, Jylhä kannustaa tekemään hoitotahdon.

”Siinä ei ole mitään pelättävää. Siinä voi sanoa, että ei halua elämää ylläpitävää hoitoa tai elvyttämistä, jos tilanne on toivoton ja elämän jatkaminen olisi epäinhimillistä.”

Hoitotahto voi auttaa myös läheisiä.

”Hoitotahto kertoo oman toiveen, kun ei itse pysty sitä enää kertomaan. Silloin omainen ei joudu tekemään päätöksiä ja tuntemaan niistä syyllisyyttä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!