Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin onnistut karkkilakossa

Hyvinvointi
 
Jukka Gröndahl HS
Karkinhimo lakkaa asiantuntijoiden mukaan jo muutamassa viikossa.
Karkinhimo lakkaa asiantuntijoiden mukaan jo muutamassa viikossa. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Sokeri on paljon vaarallisempaa kuin on luultu. Tällaisia tutkimustuloksia on saatu seurantatutkimuksista viime vuosina. Sen lisäksi, että sokeri on omiaan lihottamaan, se aiheuttaa ainakin hammaskariesta ja lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Viime viikolla Obesity-tiedelehdessä julkaistiin tutkimus, jonka mukaan sokerin vähentäminen kohensi ylipainoisten lasten terveyttä jo kymmenessä päivässä. Sokerilakko aiheutti positiivisia muutoksia esimerkiksi lasten kolesteroliarvoissa ja verenpaineessa.

Pyysimme psykologi Teemu Ollikaisen ja laillistetun ravitsemusterapeutin, Irti makeanhimosta -kirjan kirjoittajan Pirjo Saarnian vinkit onnistuneeseen karkkilakkoon.

Sinnittele pahimman yli

Mitä enemmän karkkia syö, sitä enemmän sitä tekee mieli. Onneksi sama toimii myös toisin päin: mitä vähemmän herkuttelee, sitä vähemmän kaipaa herkkuja.

Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnian mukaan makeanhimo helpottaa jo muutaman päivän kuluttua.

”Karkinsyönnin lopettaminen ei ole niin vaikeaa kuin luullaan. Makeanhimo sammuu parissa kolmessa viikossa”, Saarnia sanoo.

Siksi ensimmäiset päivät kannattaa vain sinnitellä. Lakon voi aloittaa tiukasti parin viikon sokerittomalla kuurilla. Kun pahin himo on selätetty, voi taas syödä hillitysti karkkia – jos enää tekee mieli.

Pidä verensokeri tasaisena

Sokeri nostaa matalalle laskenutta verensokeria nopeasti. Siksi nälkäisenä tekee mieli makeaa.

Karkkilakkolaisen kannattaa huolehtia siitä, että verensokeri pysyy tasaisena. Siihen on kaksi keinoa.

Kun ateriarytmi on säännöllinen, nälkä ei pääse yllättämään. Tähän auttaa se, että laukussa on aina mukana terveellinen, hyviä rasvoja sisältävä välipala.

Yhtä tärkeää on koostaa yksittäinen ateria niin, ettei se aiheuta verensokerin heittelyä.

”Hiilihydraattipitoinen ruoka, esimerkiksi peruna ja pasta, nostaa nopeasti verensokeria, mutta se lähtee myös nopeaan laskuun. Se taas aiheuttaa makeanhimoa”, Pirjo Saarnia sanoo.

Hän neuvoo koostamaan aterian niin, että siinä on maltillisesti kuitupitoista hiilihydraattia, esimerkiksi pala ruisleipää perunoiden ja pastan sijaan, proteiinia kalasta tai lihasta, kasviksia ja pehmeitä rasvoja. Näin verensokeri pysyy tasaisena ja makeanhimo poissa.

Aseta realistinen tavoite

Mikään ei lannista pahemmin kuin epäonnistuminen heti aluksi. Siksi karkkilakolle kannattaa asettaa tavoite, jonka voi oikeasti saavuttaa.

Lakkoa ei esimerkiksi tarvitse aloittaa täyskieltäytymisellä, jos se tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta, vaan sokerin vähentämiseen voi totutella asteittain.

”Jos olet syönyt karkkia joka päivä, jo se on onnistuminen, että olet joka toinen päivä ilman karkkia”, Ollikainen sanoo.

Tavoitetta voi tiukentaa, kun edellinen etappi on saavutettu.

Markkinoi lakko hyvin

Karkkilakon aloittajan kannattaa toimia kuin ovela mainosmies ja markkinoida lakko itselleen houkuttelevasti.

”Mieti, miten kauppaisit itsellesi karkkilakon kiinnostavasti. Ehkä sinuun vetoaa se, ettei enää tarvitse ostaa ruokaa, joka saa elimistössä aikaan tulehdustiloja, vaan saat syödä terveellistä ruokaa, josta keho nauttii. Tämä motivoi enemmän kuin se, että lakko on pakko vain lusia.”

Älä kiellä liikaa

Huomenna aloitan kuntokuurin, karkkilakon ja tipattoman. Kuulostaako tutulta? Ihminen on kärsimätön ja haluaa kaiken heti, tai viimeistään kolmessa kuukaudessa. Siksi dieetti, treeni ja lakko aloitetaan usein yhtä aikaa.

Se on Ollikaisen mukaan virhe. Jos haluaa onnistua karkkilakossa, ei sen ensimetreillä kannata kurittaa itseään myös muilla tiukoilla tavoitteilla.

Älä tee niin kuin kaveri tekee

Tylsä totuus on, että se tapa, jolla kaverisi onnistui karkkilakossa, voi olla sinulle väärä. Toisille sopii täyskielto, kun toisilla kielletty asia pyörii mielessä koko ajan. Myös sokerista saatava mielihyvän tunne on erilainen eri ihmisillä.

Teemu Ollikainen kehottaakin miettimään omaa käyttäytymistä. Jos aina pahan mielen yllättäessä ryntää karkkihyllylle, voi miettiä, voisiko harmia karkottaa muullakin kuin sokerilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!