Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hampaiden valkaisu ei ole riskitöntä – jopa ammattilaisen on vaikea tunnistaa, onko tuote turvallinen ja toimiva

Hyvinvointi
 
Tuomas Selänne
Hampaiden kotivalkaisuun kannattaa valita miedot aineet.
Hampaiden kotivalkaisuun kannattaa valita miedot aineet. Kuva: Tuomas Selänne

Valkaisee välittömästi ja vahvistaa hampaita. Näin lupailevat apteekissa myytävät hampaiden kotivalkaisusetit.

Nettikaupoissa ja apteekeissa on myynnissä kymmenittäin erilaisia valkaisumuotteja, valkaisevia hammastahnoja, suuvesiä ja jopa valkaisevaa purukumia.

Saako näillä kotikonsteilla purukalustonsa oikeasti valkaistua?

Valkaisu-sana on tuotteissa usein harhaanjohtava, sanoo esteettiseen hammashoitoon perehtynyt iensairauksien erikoishammaslääkäri Antti Niskanen.

”Englannin kielessä on valkaisulle ja värjäytymien poistolle omat sanansa. Suomessa puhutaan esimerkiksi valkaisevasta hammastahnasta, vaikka usein kyse on hampaan pinnalla olevien värjäytymien poistosta”, Niskanen sanoo.

Kun hampaat halutaan oikeasti valkaista, tarvitaan järeitä aineita, eli vetyperoksidia tai karbamidiperoksidia. Aineet tunkeutuvat kiilteen läpi hammasluuhun ja valkaisevat sen aina ydinonteloon saakka.

Hammaslääkärit käyttävät näitä aineita valkaistessaan hampaita, mutta Niskasen mukaan vetyperoksidia tai karbamidiperoksidia on myös joissain apteekeissa ja nettikaupoissa myytävissä kotivalkaisuseteissä. Niissä valkaiseva aine levitetään itse muotteihin, jotka sitten asetetaan hampaiden päälle.

”Joukossa on varmasti hyviä aineita, mutta myös huonoja. Jopa ammattilaisen on vaikea tietää, mikä on toimiva ja turvallinen ja mikä ei”, Niskanen sanoo.

Jos haluaa itse yrittää valkaista hampaansa, pakkauksesta kannattaa syynätä ainakin seuraavia: Tuotteessa pitää olla neutraali pH-arvo. Ainesosaluettelosta on löydyttävä valkaisevaa ainetta, kuten vetyperoksidia tai sen johdannaista karbamidiperoksidia, jotta se todella valkaisee.

Tukesista kerrotaan, että EU on asettanut suuhygieniavalmisteissa käytettävälle vetyperoksidille turvallisuusrajat. Kuluttajalle saa myydä valmisteita, joissa vetyperoksidia on korkeintaan 0,1 prosenttia. Hammaslääkäreiden käyttämissä tuotteissa saa olla korkeintaan kuusi prosenttia vetyperoksidia.

”Vastaanotolleni on tullut asiakas, joka oli käyttänyt yli 30-prosenttista valkaisuainetta ja hänen ikenensä olivat pahasti palaneet. Yleensä vaurio korjaantuu, mutta on kivulias”, Niskanen sanoo.

Valkaisuaine on tarkoitettu vain hampaisiin, mutta kotivalkaisijalla sitä saattaa joutua myös ikeniin tai nieluun. Nielussa valkaisuaine voi aiheuttaa hetkellistä kurkkukipua ja äänen käheyttä. Jos hampaissa taas on ienvetäytymiä, jotka paljastavat juuren pinnat, valkaisuaine voi pahimmassa tapauksessa sulattaa juurta.

Toinen, todennäköisempi vaihtoehto on Niskasen mukaan se, että valkaisevaa ainetta on tuotteessa niin vähän, ettei siitä ole juuri iloa valkoisten hampaiden tavoittelussa.

Suuri osa kotikäyttöön myytävistä aineista ei kuitenkaan sisällä hammasluuta valkaisevia aineita, vaan niiden idea on poistaa kahvin, teen tai tupakan aiheuttamia värjäytymiä hampaan pinnasta eli kiilteestä. Esimerkiksi hammastahnoissa ”valkaiseva” vaikutus perustuu usein siihen, että tahna hankaa värjäytymiä. Jos hankaus on kevyttä, kulumat voivat kadota, mutta pahimmillaan hankaavat aineet ovat niin voimakkaita, että ne naarmuttavat hampaan pintaa. Näin värjäytymät tarttuvat entistä helpommin. Koska hankauksesta kertovaa lukemaa ei tarvitse enää ilmoittaa pakkauksen kyljessä, hammastahnahyllyllä on vaikea tunnistaa sopivan hellävarainen tahna.

Osassa tahnoista ja suuvesistä taas käytetään niin sanottuja siniaineita.

”Niiden pitäisi perustua siihen, että aine tarttuu hampaan pintaan ja muuttaa sen, kuinka valo heijastuu pinnasta. Näin hammas näyttää valkoisemmalta. En usko, että tämä valkaisee hammasta, mutta toki, jos hammas on sileä pinnasta, se voi näyttää valkoisemmalta. Kauneus on katsojan silmässä”, Niskanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!