Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syksyinen hiilarihimo on luonnollista

Hyvinvointi
 
Jukka Lehtinen
Pasta houkuttaa, kun keho kaipaa energiaa.
Pasta houkuttaa, kun keho kaipaa energiaa. Kuva: Jukka Lehtinen

Illat pimenevät, väsymys hiipii silmäluomiin jo työpäivän jälkeen ja mieli halajaa hiilihydraattipitoista ruokaa.

Tuttu tarina, sanoo painonhallintaan erikoistunut ravitsemusterapeutti Anette Palssa. Syksyn tullen on yleistä kokea, ettei kevyt kesäruoka enää riitä täyttämään vatsaa vaan keho mielii lämmintä, raskaampaa ruokaa.

Pitäisikö kehon viestejä sitten kuunnella ja vaihtaa salaattilounaat risottoon ja pastaan?

”Tavallaan, ja tavallaan ei. Tämän ilmiön taustalla voi olla myös todella vahva psykologinen tottumus. Ihminen katsoo kalenterista, että jaahas, nyt on syksy ja alkaa heti kokea, että onpa masentavaa ja koko ajan tekee mieli herkutella. Näin oireista tuleekin totta”, Palssa sanoo.

Toisaalta oireissa on myös perää. Vielä sata vuotta sitten niukka sato tarkoitti nälkäistä talvea. Siksi kehomme on tottunut varastoimaan energiaa talven varalle. Nykyoloissa sen ei enää tarvitsisi toimia näin, mutta keho ei ole muuttunut yhtä nopeasti kuin ympäristö.

Tämän vuoksi Palssan mielestä kannattaa myös kuunnella kehon syysviestejä.

”Usein neuvon ihmisille, että jos salaatti ei tunnu riittävän enää syksyllä lounaaksi, kannattaa syödä vähän enemmän laadukkaita hiilihydraatteja, kuten ohraa, kvinoaa, kauraa ja ruista. Salaatissa on usein muutenkin liian vähän hiilihydraattia. Talven tullen kylmän ruuan voi vaihtaa lämpimiin aterioihin ja keittoihin”, Palssa sanoo.

Myös aterian koostamisella voi vaikuttaa mielen virkeyteen. Esimerkiksi tryptofaani- ja fenyylialaniini-nimisiä aminohappoja sisältävillä ruuilla saattaa olla piristävä vaikutus.

Tiedetään, että nämä vaikuttavat ihmisen dopamiiniaineenvaihduntaan. Dopamiini on innostushormoni ja pitää mielen virkeänä.

”Tryptofaanin ja fenyylialaniinin esiasteita saa esimerkiksi kalkkunasta, kanasta, kananmunasta, possunlihasta, kalasta, kaurasta ja saksanpähkinästä. Nämä aminohapot ovat kuitenkin aika marginaalissa vireyden suhteen. Jos haluaa pitää mielen virkeänä, kannattaa syödä riittävästi proteiinia, tummanvihreitä kasviksia, kalaa, marjoja ja hedelmiä”, Palssa sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!