Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työterveyslaitos: Ripsien pidentämistä tulee harkita tarkkaan

Hyvinvointi
 
Riikka Hurri
Ripsien pidentäminen kestää 1–2 tuntia. Ongelmaksi muodostuvat käytettävien pikaliimojen sisältämät yhdisteet.
Ripsien pidentäminen kestää 1–2 tuntia. Ongelmaksi muodostuvat käytettävien pikaliimojen sisältämät yhdisteet. Kuva: Riikka Hurri

Ripsien kestopidennystä kannattaa harkita tarkkaan. Työterveyslaitos varoittaa pidennysten riskeistä.

”Pidennysten ottajilla esiintyy allergista kosketusihottumaa. Jos tällainen allergia kehittyy, se on pysyvä. Pidennyksiä ei voi pitää vaarattomana, ja mielestäni ihmisten pitäisi tarkoin harkita, laittavatko itselleen ripsien pidennykset”, sanoo erikoislääkäri Irmeli Lindström Työterveyslaitokselta.

Ripsien pidennyksissä käytetään pikaliimoja, joiden sisältämät syanoakrylaattiyhdisteet ovat terveydelle haitallisia. Ne ovat vaarallisia paitsi kosketuksen kautta myös hengitettyinä.

Ripsipidennyksiä työkseen tekevät voivat saada kosketusihottuman lisäksi erilaisia hengitystieoireita. Näitä ovat valuva nuha, nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus ja hengityksen vinkuminen. Pahimmillaan seurauksena voi olla pysyvän astman kehittyminen.

Työterveyslaitos kehottaa huolehtimaan työtilan riittävästä ilmanvaihdosta ja käyttämään hengityssuojainta. Likaantuneet käsineet pitää vaihtaa heti uusiin, sillä syanoakrylaatit kulkeutuvat kertakäyttökäsineiden läpi nopeasti. Tärkein keino on kuitenkin olla pidentämättä omia ripsiään, laitos neuvoo.

”Suojautumisen pitää tapahtua ennen kuin oireita ilmenee. Oireiden alettua ihminen reagoi hyvin pieniin määriin näitä yhdisteitä, eikä ongelmia voi enää välttämättä estää suojautumalla”, Irmeli Lindström sanoo.

Kotikäyttöön tarkoitetut, kertakäyttöiset pidennykset eivät yleensä sisällä syanoakrylaatteja.

Lisätietoa ripsipidennysten riskeistä ja suojautumisohjeista löytyy Työterveyslaitoksen sivuilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!