Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolet yli nelikymppisistä miehistä kärsii erektiohäiriöstä – Raskas liikunta pitää häiriön loitolla, paljastaa tutkimus

Hyvinvointi
 
Kimmo Räisänen
Runsas ja raskas liikunta parantaa seksielämää.
Runsas ja raskas liikunta parantaa seksielämää. Kuva: Kimmo Räisänen

Kun hiki virtaa kuntosalilla tai lenkkipolulla, se tekee hyvää paitsi sydänterveydelle ja kunnolle, myös erektiokyvylle.

Miehillä, jotka harrastavat hengästyttävää hikiliikuntaa, on puolet pienempi riski saada erektiohäiriö kuin miehillä, jotka eivät harrasta lainkaan liikuntaa. Kevyt liikunta laskee riskiä kolmanneksen.

Liikunnan ja erektiokyvyn yhteys käy ilmi lääketieteen lisensiaatti Otto Ettalan väitöskirjasta, joka tarkastetaan Turun yliopistossa tänä perjantaina.

Tutkimukseen osallistui 1000 Satakunnassa asuvaa 45–70-vuotiasta miestä, joilla ei ollut todettu sepelvaltimotautia, mutta joilla oli kohonnut riski sairastua tautiin. Miehistä 57 prosenttia kärsi jonkinasteisesta erektiohäiriöstä. Ettalan mukaan luku on linjassa aikaisempien tutkimusten kanssa.

”Tämän ikäisistä miehistä 50–70 prosentilla on erektiohäiriöitä. Se on maailmanlaajuisesti korkea luku, mutta täytyy muistaa, että kansantautimme on sepelvaltimotauti, ja sen tiedetään liittyvän kiinteästi erektiohäiriöön”, Ettala sanoo.

Erektio syntyy, kun penikseen pakkautuu verta. Jotta tämä onnistuu, peniksen valtimoiden pitää laajentua ja veren virtauksen on oltava riittävä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että miehen valtimo- ja laskimoverenkierron on toimittava hyvin. Ettalan mukaan ensimmäinen valtimotautien oire on usein se, että peniksen valtimot eivät laajennu.

”Erektiohäiriö voikin olla ensimmäinen oire alkavasta valtimotaudista. Se saattaa ennustaa valtimotautia jopa perinteisiä riskitekijöitä paremmin”, Ettala sanoo.

Liikunnan lisäksi myös avioliitto suojasi erektiohäiriöiltä. Ettalan mukaan sama on todettu aikaisemmissakin tutkimuksissa.

”Tämä saattaa liittyä siihen, että niillä, jotka ovat ihmissuhteessa, on enemmän käyttöä erektiolle. Tiedetään, että miehillä, joilla on vähän yhdyntöjä, on enemmän erektiohäiriöitä ja niillä, joilla on enemmän yhdyntöjä, on vähemmän erektiohäiriöitä. Ajatus on, että seksikin on hyvää liikuntaa”, Ettala sanoo.

Hän lisää, ettei yksin seksi vaikuta siihen, miksi avioliitto suojaa erektiohäiriöltä. Tutkimuksissa on havaittu, että läheiset ihmissuhteet suojaavat sydänsairauksilta ja näin mutkan kautta siis myös erektio-ongelmilta.

”Tämä on monen asian summa. Hyvä suhde saa voimaan paremmin, joka taas vaikuttaa siihen, että jaksaa pitää itsestään huolta”, Ettala sanoo.

Erektiohäiriön suurimpia riskitekijöitä olivat tutkimuksessa ikä ja tupakointi.

Sen sijaan tutkimuksessa ei voitu osoittaa, että kohonnut kolesteroli, verenpaine tai tuore diabetes olisivat liittyneet erektiohäiriöön, niin kuin aiemmin on oletettu. Tämä ei Ettalan mukaan kuitenkaan tarkoita sitä, ettei erektiohäiriöstä kärsiviltä miehiltä pitäisi mitata verenpainetta, kolesteroliarvoja tai verensokeria.

”Todennäköisesti nämä alkavat vaikuttaa erektioon vasta vuosien kuluttua”, Ettala sanoo.

Jos haluaa pitää erektiohäiriön loitolla, Ettalan mukaan paras keino on liikkua paljon ja lopettaa tupakointi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!