Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisbloggaaja söi istukan synnytyksen jälkeen – ”Istukkaa ei ole tarkoitettu äidin ravinnoksi”, sanoo lääkäri

Hyvinvointi
 
Istukan syömisestä on puhuttu Yhdysvalloissa jo pitkään, ja asia kiinnostaa myös joitakin suomalaisäitejä. Istukan saa halutessaan synnytyssairaalasta muovipussissa kotiin mukaan.
Istukan syömisestä on puhuttu Yhdysvalloissa jo pitkään, ja asia kiinnostaa myös joitakin suomalaisäitejä. Istukan saa halutessaan synnytyssairaalasta muovipussissa kotiin mukaan.

”Istukan syöminen synnytyksen jälkeen antoi energiaa ja ehkäisi masennusta. Uskon, että se myös teki hyvää iholleni ja hiuksilleni”, kertoo Kultasen pauloissa -blogin kirjoittaja Paula Kultanen Ribas.

Hän julkaisi maanantaina kirjoituksen, jossa hän kertoo synnyttäneensä vauvan noin kolme viikkoa sitten Helsingin Kätilöopistolla. Hän sai mukaansa istukan ja teki siitä kapseleita, jotka hän on syönyt kuluneen kolmen viikon aikana.

”Todella hyvä kokemus. Ikävää, että kapselit loppuivat”, hän kertoo Helsingin Sanomille.

Kultanen kertoo saaneensa menettelystään innostunutta ja myönteistä palautetta. Ohjeet istukan kapselointiin hän sai synnytyksessä mukana olleelta doulaltaan.

Kultasen mukaan istukka auttaa äitiä palautumaan synnytyksestä. Se myös edistää maidon eritystä, vähentää infektioriskiä ja unettomuutta sekä ehkäisee synnytyksen jälkeistä masennusta.

Kultanen muistuttaa, että monet nisäkkäät syövät istukkansa synnytyksen jälkeen.

”Sillä on pitkät perinteet myös ihmisten keskuudessa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa se on tosi yleistä, vaikka Suomessa se on vielä undergroundjuttu”, Kultanen sanoo.

Blogissaan Kultanen kertoo myös kysyneensä Kätilöopistolla, miten yleistä istukan syöminen on. ”Ei meitä hirveästi ole, mutta aika monet kuulemma luomusynnyttäjät pyytävät, ettei istukkaa heitettäisi rodeen (roskiin)”, hän kirjoittaa.

HYKSin naistentautien ja synnytysten hallinnollinen ylilääkäri, Kätilöopistollakin työskennellyt Veli-Matti Ulander pitää istukan syömistä äärimmäisen harvinaisena.

”Istukan syömisestä viriää aika ajoin keskustelua, mutta en tiedä, miten yleistä se todellisuudessa on.”

Ulanderin mukaan istukan syömisestä ei ole äidille mitään hyötyä. ”Istukkaa ei ole tarkoitettu äidin ravinnoksi”, hän sanoo.

”Synnyttäjä saa toki istukan muovipussissa mukaansa kotiin, jos hän niin haluaa”, Ulander lisää.

Kultanen kertoo kuulleensa istukan kapseloinnista loppuraskautensa aikana aktiiviseen synnytykseen keskittyneessä keskusteluryhmässä.

”Istukan kuivattaminen ja kapselien syöminen synnytyksen jälkeen ei kuulostanut omiin korviini lainkaan absurdilta kaikkien muiden ravintolisien ja superfoodien jälkeen, mitä tästä kurkusta on vuosien saatossa alas kipattu”, hän toteaa.

Tiede-lehti kertoi kesällä, että Yhdysvalloissa kiinnostus istukan syömiseen on kasvanut sen jälkeen kun jotkut julkisuuden henkilöt, kuten tosi–tv-tähti Kourtney Kardashian, ovat kertoneet syöneensä oman istukkansa. Kardashian perusteli menettelyään sillä, että istukasta saa vitamiineja.

Istukka suojaa kehittyvää sikiötä myrkyiltä ja epäpuhtauksilta. Lähes kaikki istukalliset nisäkkäät syövät sen synnytyksen jälkeen.

Northwestern-yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa on tarkasteltu Tiede-lehden mukaan kymmentä eri tutkimusta istukasta. Yksikään niistä ei lehden mukaan tue väitettä, että istukan syöminen raakana, keitettynä tai kapseleina edistäisi terveyttä, esimerkiksi parantaisi raudan saantia kehosta.

Päinvastoin. Istukan syönnin mahdollisista haitoista ei juuri tiedetä, lehti toteaa. Tutkimuksen julkaisi Archives of Women Mental Health.

Korjaus 10.11. klo 14: Otsikko korjattiin muotoon ”istukan” sanan ”istukkansa” sijaan. Istukka on peräisin vauvasta, ei äidistä, ja istukkakudoksessa on vauvan geenit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!