Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylipaino vaurioittaa tyttöjen minäkuvaa, kertoo väitöstutkimus – joka viides nuori on ylipainoinen

Hyvinvointi
 

Ylipainoiset ja lihavat teinit seurustelevat selkeästi harvemmin kuin normaalipainoiset, kertoo lääketieteen lisensiaatin Mauno Mäkisen helsinkiläisiä teinejä koskeva väitöstutkimus. Ylipainoisten ja lihavien tyttöjen minäkuva kehittyi myös merkitsevästi huonommin kuin normaalipainoisten tyttöjen. Suurimmat erot koskivat seksuaalisuutta ja ammatillista minäkuvaa.

Hyvä uutinen on se, että ylipainoisilla nuorilla ei ilmennyt sen enempää mielenterveyden häiriöitä kuin heidän normaalipainoisilla ikätovereillaan ja heidän psykologinen toimintakykynsä oli hyvä.

Tuloksista voi Mäkisen mukaan tehdä sen johtopäätöksen, että nuoren ylipainoon kannattaa puuttua ajoissa, jotta se ei pääse kehittymään lihavuudeksi. Aikaisempien tutkimusten mukaan lihavuudesta on sitä enemmän haittaa mielenterveydelle, mitä vakavampaa se on. Tämä tutkimus kertoo, että lievällä ylipainolla on verrattain pieni vaikutus psykologiseen toimintakykyyn.

Mäkisen väitöstutkimus tarkastetaan tänään perjantaina Helsingin yliopistossa.

Tutkimus tehtiin vuosina 2003–2005 Helsingissä 24 yläasteella. Siihen osallistui 659 tyttöä ja 711 poikaa. Tutkittavat olivat tutkimuksen alussa kahdeksasluokkalaisia eli 14–15-vuotiaita.

Tutkimus toteutettiin siten, että nuoret täyttivät koulutunnilla kyselylomakkeen, jossa he vastasivat itsetuntoa, kehonkuvaa, syömiskäyttäytymistä ja elämäntapoja koskeviin kysymyksiin.

Nuoret arvioivat myös painonsa ja pituutensa, minkä lisäksi kouluterveydenhoitajat punnitsivat ja mittasivat heidät. Osa nuorista osallistui lisäksi nuorisopsykiatrian erikoislääkärin haastatteluun ja osaa seurattiin vuoden ajan.

Suomalaisista nuorista noin 20 prosenttia on tutkimusten mukaan ylipainoisia, lihavia on noin viisi prosenttia.

Artikkelia on muokattu kello 21.07. Korjattu lihavien nuorten määräksi viisi prosenttia kaikista nuorista, ei viisi prosenttia ylipainoisista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!