Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkeyhtiö mainostaa pneumokokkirokotetta – THL:n mukaan ilman rokotetta pärjää hyvin

Hyvinvointi
 

Lääkeyhtiö Pfizer on viime aikoina kampanjoinut näyttävästi pneumokokkirokotteen puolesta. Pneumokokkibakteeri aiheuttaa sairauksia, joiden kanssa ei ole leikkimistä, kuten keuhkokuumetta tai aivokalvontulehduksia, mainoksissa sanotaan.

”Kutsumattomat pneumokokkivieraat pysyvät aikuisista loitommalla yhdellä kertarokotuksella”, yhtiö lupaa.

Onko tavallisen kaduntallaajan syytä ottaa rokote?

Ei, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lääkäri Hanna Nohynek.

”Perusterveen alle 65-vuotiaan riski sairastua pneumokokin aiheuttamaan vakavaan tautiin kuten aivokalvontulehdukseen tai verenmyrkytykseen on hyvin pieni.”

Pneumokokin aiheuttamien tautien, etenkin keuhkokuumeen riski kuitenkin kasvaa iän myötä, Nohynek sanoo. Yli 65-vuotiailla keuhkokuume ilmaantuu noin yhdelle sadasta suomalaisesta vuosittain. Yli 75-vuotiaiden riski on kolminkertainen ja yli 85-vuotiaiden viisinkertainen.

THL on arvioinut, että vain joka kymmenes yli 65-vuotiaiden keuhkokuumetapaus on niiden pneumokokkityyppien aiheuttamia, joilta rokote suojaa. Rokote estäisi näistä tartunnoista noin puolet.

Yli 65-vuotiaiden rokottaminen julkisilla varoilla ei olisi THL:n mukaan kustannustehokasta.

”Rokote on turvallinen, joten kustannus on merkittävin este. Jos ihmisellä on rahaa, on arvotuskysymys, laittaako rahansa kampaamokäyntiin, ulkomaanmatkaan vai pneumokokkirokotteeseen. Rokotteen listahinta on noin 84 euroa, ja pienituloiselle eläkeläiselle se on iso summa”, Hanna Nohynek sanoo.

Nohynekin mukaan rokotteen ottajan on syytä ymmärtää, että keuhkokuumetta aiheuttavat muutkin bakteerit kuin pneumokokki, ja rokote ei suojaa kaikilta keuhkokuumeilta.

Suomalaiset lapset saavat pneumokokkirokotteen osana kansallista rokotusohjelmaa. Aikuisille valtio ei kustanna rokotetta, vaikka he kuuluisivat riskiryhmään.

Riski sairastua pneumokokin aiheuttamaan vakavaan tautiin kasvaa paitsi iän myötä myös, jos ihminen sairastaa tiettyjä kroonisia sairauksia, esimerkiksi astmaa, sydämen vajaatoimintaa ja syöpää.

THL:n mukaan pikkulasten rokottaminen vähentää pneumokokkibakteerien kiertoa väestössä, jolloin myös aikuisilla ja ikääntyneillä on pienempi riski sairastua rokotteessa olevien pneumokokkityyppien aiheuttamiin sairauksiin.

Pneumokokkitaudeista väitellyt infektiolääkäri Peter Klemets toivoisi, että riskiryhmiin kuuluvat aikuiset saisivat rokotteen valtion tuella. Niin kauan kuin näin ei ole, hän sanoo suosittelevansa rokotetta potilaille, joilla on ikää ja etenkin tiettyjä kroonisia sairauksia.

”Tietyissä tapauksissa rokote kannattaa ehdottomasti ottaa, koska se antaa hyvän suojan vakavalta infektiolta. Kyseessä on kertainvestointi, jota ei tarvitse uusia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!