Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulehduksellisten suolistosairauksien määrä on kolminkertaistunut Suomessa – sairaus kaksinkertaistaa paksusuolisyövän riskin

Hyvinvointi
 
Laura Oja
Tulehduksellisten suolistosairauksien taustalla ovat ainakin länsimaiset elintavat ja ruokavalio. Lisäksi tutkijat ovat yhdistäneet sairauksiin muun muassa lapsuuden antibioottikuurit.
Tulehduksellisten suolistosairauksien taustalla ovat ainakin länsimaiset elintavat ja ruokavalio. Lisäksi tutkijat ovat yhdistäneet sairauksiin muun muassa lapsuuden antibioottikuurit. Kuva: Laura Oja

Tulehdukselliset suolistosairaudet kaksinkertaistavat riskin sairastua paksusuolisyöpään. Riski on kuitenkin pienempi kuin aiemmin on luultu. Tämä käy ilmi gastroenterologian erikoislääkärin Pia Mannisen lääketieteen väitöskirjasta, joka tarkastettiin perjantaina Tampereen yliopistossa.

Suomessa taudista kärsii yli 40000 ihmistä. Tulehduksellisiin suolistosairauksiin kuuluu Crohnin tauti, haavainen paksusuolitulehdus ja niin sanottu välimuotoinen koliitti. Taudit aiheuttavat vatsakipuja, ripulia ja pitkään jatkuneina laihtumista ja kunnon heikkenemistä. Lisäksi ne altistavat paksusuolisyövälle.

”Onneksi riski sairastua ei ole niin suuri kuin on luultu, eikä tulehduksellista suolistosairautta sairastaneiden kuolleisuus eronnut muusta väestöstä. Ajattelen, että tämä johtuu hyvästä hoidosta”, Manninen sanoo.

Tutkimuksessaan Manninen huomasi, että riski sairastua syöpään oli kohonnut niillä, jotka kärsivät paksusuolessa laajalle levittäytyneestä taudista ja joilla tulehdus oli aktiivinen eli sitä ei ollut saatu rauhoitettua.

Yllättävän suuri osa eli 40 prosenttia paksusuolisyöpään sairastuneista ei Mannisen mukaan ollut osallistunut taudin seurantaan. Tulehduksellisista suolistosairauksista kärsiville tehdään tähystyksiä 1–5 vuoden välein.

”On tärkeää, että potilaat syövät lääkkeensä ja osallistuvat seurantaan. Tavoite on, että mahdollinen syöpä huomataan ennen kuin se kehittyy syöväksi tai hyvin varhaisessa vaiheessa”, Manninen sanoo.

Tutkimuksen perusteella näin ei kuitenkaan ollut. Kahdella kolmasosalla syöpään sairastuneista tauti oli ehtinyt jo levitä, kun se löydettiin.

Tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavien määrä on kolminkertaistunut Suomessa vuosina 1993–2008.

Kasvu näkyi myös Manninen tutkimusaineistossa eli Tampereen yliopistollisen sairaalan rekisterissä, jossa on seurattu tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavia yli 15-vuotiaita potilaita vuodesta 1968 vuoteen 2007 saakka.

Taudit ovat yleisiä Pohjoismaissa ja Pohjois-Amerikassa. Niiden syy on toistaiseksi tuntematon, mutta se tiedetään, että tauti on yhteydessä länsimaalaisiin elämäntapoihin ja ruokavalioon.

”Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että kun ihminen muuttaa Aasiasta länsimaihin, nousee hänen riskinsä sairastua tulehduksellisiin suolistosairauksiin. Sairaudessa ei siis ole kyse yksin geeneistä, sillä ne eivät muutu näin nopeasti”, Manninen sanoo.

Yhdeksi syyksi tulehduksellisten suolistosairauksien lisääntymiselle epäillään lapsuuden antibioottikuureja. Antibiootit muuttavat suoliston omaa bakteerikantaa, jolloin suolisto on alttiimpi näille taudeille.

”On todettu, että tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavilla suoliston oma bakteerikanta on vähemmän monipuolinen”, Manninen sanoo.

Mannisen mukaan syy tautien lisääntymiseen saattaa olla myös ravinnossa. Tutkimuksissa on todettu, että punaisen lihan syöminen voi altistaa näille suolistosairauksille. Muutamissa tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että näin saattaa tehdä myös sokeri.

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin sairastuminen on kuitenkin monen tekijän summa, johon ihminen itse ei voi juuri vaikuttaa.

”Siinä yhdistyy sopiva genetiikka, poikkeava immuunipuolustus, jolloin tulehdus ei vaimene normaalisti, poikkeava suoliston bakteerikanta ja ympäristötekijät. Terveellinen ruoka ja tupakoinnin välttäminen ovat aina hyväksi, mutta silti ei voi sanoa, ettei voisi sairastua”, Manninen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!