Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laihdutus auttaa vain aavistuksen – vähähiilihydraattinen ruokavalio on vähärasvaista tehokkaampi laihduttaja

Hyvinvointi
 
Helsingin Sanomat
Jukka Ritola / Lehtikuva
Kuva: Jukka Ritola / Lehtikuva

Laihduttaminen on tehotonta puuhaa, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Vuoden kuluttua laihdutuksen aloittamisesta kiloja on pudonnut keskimäärin hieman alle neljä, selviää the Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Tutkimus oli niin sanottu katsaustutkimus eli siinä käytiin läpi muiden tutkimusten tuloksia. Mukana oli 53 tutkimusta ja yli 68 000 laihduttajaa.

Tulokset ovat laihduttajan kannalta aika lohduttomat. Moni onnistuu pudottamaan kiloja runsaastikin ensimmäisen puolen vuoden aikana, mutta vuoden kuluttua vain tulokset ovat laihat, laihduttaja ei.

”Monissa tutkimuksissa on saatu sama tulos. Vuoden kuluttua kiloja on neljä tai viisi vähemmän kuin aloittaessa. Jos katsotaan tilannetta viiden vuoden kuluttua, tulos on vielä huonompi, usein muutaman kilon luokkaa”, sanoo apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksiköstä.

Heikkojen tulosten syy on tiedossa: laihduttaminen on liian raskasta ja hankalaa.

”Isojen elämänmuutosten tekeminen on vaikeaa. Aluksi jaksetaan, mutta sitten iskee väsymys tai tulee muita muutoksia elämässä ja laihduttaminen jää. Loppupeleissä moni palaa entiseen ruokavalioonsa”, Pietiläinen sanoo.

Kannattaako laihduttaminen sitten lainkaan? Pietiläisen mielestä kannattaa, jos siihen on terveydellisiä syitä. Jo viiden prosentin painonlaskusta on paljon terveyshyötyjä, esimerkiksi uusista diabetestapauksista puolet saadaan ehkäistyä. Lisäksi osa laihduttajista onnistuu pudottamaan paljon painoa, vaikka keskimääräiset tulokset ovatkin vaatimattomia. Sitäkin on tutkittu, ketkä onnistuvat.

”Parhaiten onnistuvat ne, joilla on joustava asenne laihduttamiseen ja elämään. He onnistuvat järjestämään elämänsä niin, että siinä on iloja ja nautintoja laihduttamisen aikanakin. Toinen tärkeä tekijä on liikunta. Onnistujat ovat niitä, jotka liikkuvat joko alusta asti tai aloittavat liikunnan viimeistään kolme kuukautta tai puoli vuotta laihduttamisen aloituksesta.”

Laihdutusmenetelmällä ei tunnu olevan suurta väliä. Lancetissa läpikäydyissä tutkimuksissa vähähiilihydraattinen dieetti osoittautui tehokkaammaksi kuin vähärasvainen, mutta ero jäi pieneksi. Vuoden kuluttua laihduttamisen aloituksesta ero menetelmien välillä oli yhden kilon luokkaa.

”Jos lähtöpaino on sata kiloa, sillä yhdellä kilolla ei ole juuri merkitystä”, Pietiläinen sanoo.

Vähähiilihydraattisen ja vähärasvaisen ruokavalion tehokkuudesta ja terveellisyydestä on kiistelty vuosikausia. Nyt näyttää siltä, että kiistely on ollut turhaa, sillä laihdutustuloksissa ei juuri ole eroa. Terveellisyydessä eroa voi olla, mutta sekin riippuu siitä, miten ruokavalionsa koostaa.

”Molemmat voi toteuttaa joko terveellisesti tai epäterveellisesti. Jos vähähiilihydraattinen tarkoittaa pekonimättöä, se on tietysti epäterveellistä. Sama pätee vähärasvaiseen ruokavalioon, jos se on täynnä huonoja hiilihydraatteja. Jos sen sijaan painottaa hyviä rasvoja, kasviksia ja kuituja, kummasta tahansa saa terveellisen ruokavalion.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!