Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaivaako nälkä pitkin päivää? Aamiaisen proteiinilla on maaginen vaikutus, sanoo ravitsemusterapeutti

Hyvinvointi
 
JUKKA LEHTINEN
Aamiaiseen lisätty rahka voi pitää iltapäivänälän loitolla.
Aamiaiseen lisätty rahka voi pitää iltapäivänälän loitolla. Kuva: JUKKA LEHTINEN

Kurniiko nälkä pari tuntia lounaan jälkeen, vaikka olet syönyt kiltisti aamiaisen ja ravitsevan lounaan? Syy saattaa olla siinä, että syöt aamiaisella liian vähän proteiinia.

”Suomalaiset saavat yleisesti riittävästi proteiinia, mutta väärään aikaan päivästä. Kun ilta-aterialla syödään 50–60 grammaa proteiinia, sen tuoma kylläisyys menee yötä vasten hieman hukkaan”, sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Illallisen sijaan proteiinista on Laatikaisen mukaan eniten hyötyä aamiaisella. Tutkimuksissa on nimittäin huomattu, että kun aamiaisella syö riittävästi proteiinia, nälkä pysyy paremmin loitolla päivän ajan.

”Moni syö aamulla leipää tai puuroa, mutta kuitu ei estä nälkää samalla tavalla kuin proteiini. Aamiaisen proteiinilla on lähes maaginen vaikutus koko päivän energiatilanteeseen”, Laatikainen sanoo.

Hän neuvoo iltapäivänälästä kärsiviä lisäämään aamupuuron tai leivän oheen esimerkiksi yhden tai kaksi kananmunaa, puoli purkkia rahkaa tai yksi kolmasosa purkkia raejuustoa niin, että aamiaisessa on yhteensä 15–25 grammaa proteiinia. Tätä voi kokeilla muutaman viikon ajan ja katsoa, pysyykö nälkä paremmin loitolla.

”Proteiinin lisäämistä kannattaa kokeilla, jos nälkä vaivaa usein iltapäivisin ja iltaisin. Jos ei ole tätä ongelmaa ja ihminen on normaalipainoinen, ei hänen tarvitse turhaan lisäillä proteiinia aamiaiselle”, Laatikainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!