Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittitutkimus: Huumorintajun muuttuminen voi paljastaa alkavan dementian

Hyvinvointi
 
Giles Keyte
Dementikot pitävät Mr Beanin slapstick-komiikasta.
Dementikot pitävät Mr Beanin slapstick-komiikasta. Kuva: Giles Keyte

Kieroutuneemmaksi muuttuva huumorintaju voi olla merkki alkavasta dementiasta, kertoo Lontoon yliopiston tutkimus.

Tuloksista kertoi Medical News Today.

Tutkimus koski harvinaista, frontotemporaalista dementiaa. Se vaikuttaa erityisesti niihin aivojen alueisiin, jotka käsittelevät persoonallisuutta ja käyttäytymistä.

Tulokset julkaistiin Journal of Alzheimer’s Disease -aikakauslehdessä.

Lontoon yliopiston tutkijat antoivat 48:n dementiaklinikan potilaan läheisille täytettäväksi kyselylomakkeen. Kysely paljasti, että moni oli havainnut läheisensä huumorintajun muuttuneen jopa 9 vuotta ennen varsinaista diagnoosia.

Sukulaisten ja ystävien piti kyselylomakkeessa kertoa, millaisesta huumorista heidän läheisensä piti ja tapahtuiko hänen huumorintajussaan muutoksia.

Pitivätkö potilaat esimerkiksi slapstickistä, kuten brittiläisen Rowan Atkinsonin Mr Bean -elokuvat, satiirista, kuten televisiosarja Kyllä herra ministeri vai absurdista komediasta, kuten brittiläisen Monty Pythonin komediat.

Tutkijoiden mukaan ne ihmiset, joilla oli alkava dementia, suosivat terveeseen verrokkiryhmään verrattuna enemmän slapstickiä kuin satiiria.

Monien potilaiden huumori alkoi kehittyä taudin edetessä mustempaan suuntaan. Traagiset tapahtumat heidän omassa elämässään ja muiden elämässä alkoivat naurattaa heitä.

Myös sopimaton, epäasiallinen ja täysin ala-arvoinen huumori alkoi huvittaa dementiapotilaita. Eräs potilas nauroi esimerkiksi silloin, kun hänen vaimonsa poltti itsensä pahoin kaatamalla kuumaa nestettä päälleen.

Sheffieldistä kotoisin oleva Lee Pearce huomasi muutoksen äitinsä huumorintajussa kun tämä oli 55-vuotias, vuosia ennen varsinaista dementiadiagnoosia.

”Hän oli hyvin rakastava ja perhekeskeinen ihminen, mutta hän alkoi muuttua yhä tunteettomammaksi ja kylmemmäksi. Arvelimme muutoksen johtuneen hänen aiemmasta masennuksestaan ja tohtori oli samaa mieltä.”

”Äitini unohti perheenjäsenten syntymäpäiviä. Hän nauroi, jos hän kuuli jonkun joutuneen onnettomuuteen, sairastuneen tai saaneen potkut – kaikki tämä oli täysin vastoin hänen aiempaa luonnettaan.”

Britannian Alzheimerin tautia tutkivan keskuksen lääkäri Simon Ridley totesi, että jokainen joka on huolestunut läheisensä käytöksessä tapahtuvista muutoksista, tulisi puhua asiasta lääkärille.

“Dementia-sanasta tulee ensimmäisenä mieleen huono muisti. Tämä tutkimus tuo esille sen, miten tärkeää on havaita koko oireiden suunnaton kirjo. Jokainen niistä vaikuttaa arkeen ja ihmissuhteisiin.”

Oireiden ymmärtäminen auttaa Ridleyn mukaan lääkäriä tekemään oikean diagnoosin jo aikaisessa vaiheessa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!