Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mindfulness lievittää kipua tehokkaammin kuin lumelääkkeet, kertoo tutkimus

Hyvinvointi
 
Anni Koponen
Mindfulness-meditaatiota Helsingin Hakaniemessä.
Mindfulness-meditaatiota Helsingin Hakaniemessä. Kuva: Anni Koponen

Mindfulness-meditaatio lievittää kipua tehokkaammin kuin lumehoidot, kertoo Yhdysvalloissa tehty tutkimus.

Se vaikuttaa aivotoimintaan eri tavoin kuin lumelääkitys tai ”huijausmeditaatio”, havaitsivat Pohjois-Carolinassa sijaitsevan Wake Forest Baptistin lääketieteellisen keskuksen tutkijat. Asiasta kertoo Science Daily.

Mindfulnessilla tarkoitetaan alun perin buddhalaisuuteen perustuvia mietiskelyharjoitteita, joilla pyritään ”hyväksyvän tietoiseen läsnäolon tilaan”, rentoutukseen ja stressinhallintaan.

”Mindfulness on käytännössä pikemminkin metodi tai tekniikka kuin varsinainen psykoterapian muoto, joskin siihen liittyviä tekniikoita voidaan käyttää myös psykoterapioissa, kuten mindfulness-pohjaisessa kognitiivisessa terapiassa tai dialektisessa käyttäytymisterapiassa, sanoo Helsingin yliopiston psykiatrian professori Tiina Paunio.

Mindfulness on hänen mukaansa lyönyt itsensä läpi Suomessakin.

”Siitä on saatu lupaavaa tutkimusnäyttöä monissa häiriöissä, esimerkiksi unettomuudessa. Uskon, että sillä on runsaasti käyttömahdollisuuksia monissa psykologiseen stressiin ja stressinsäätelyyn liittyvissä terveyden ongelmissa. Aiheesta kaivataan kuitenkin vielä lisää tutkimusta”. Paunio sanoo.

Ongelmana on Paunion mukaan se, että mindfulness-mietiskelylle ei ole olemassa selkeitä yhteisiä kriteerejä. ”Käsitykseni mukaan kentällä on monenlaisia toimijoita ja kouluttajaorganisaatioita.

Mindfulnessia voivat ohjata psykoterapeutit, psykologit, lääkärit ja sairaanhoitajat, mutta sitä ohjaavat myös sellaiset toimijat, joilla ei ole minkäänlaista terveydenhuollon koulutusta.

Riskinä voi Paunion mukaan olla se, että tällaiset toimijat eivät välttämättä tunnista, milloin asiakas tarvitsee lääketieteellistä apua.

Yhdysvaltalaisen kipututkimuksen tulos yllätti jopa tutkijat itsensä:

”Saatoimme osoittaa ensimmäistä kertaa, että mindfulness vaikuttaa aivoihin aivan erityisellä tavalla”, sanoo neurologian ja anatomian professori Fadel Zeidan.

Tulokset on julkaistu Journal of Neuroscience - aikakauslehdessä.

Tutkimukseen osallistui 75 tervettä, kivutonta vapaaehtoista, joille aiheutettiin kipua lämmittämällä pienehköä ihoaluetta aina 49 celsiusasteeseen.

Koehenkilöt oli jaettu sattumanvaraisesti neljään ryhmään, joista yksi käytti kivun lievitykseen mindfulness-meditaatiota, toinen ”huijausmeditaatiota, kolmas lumekipugeeliä eli öljystä tehtyä hyytelöä. Neljäs oli kontrolliryhmä, joka ei lievittänyt kipua millään tavalla.

Koehenkilöiden reaktioita mitattiin kahdessa vaiheessa. Ensiksi he arvioivat itse kivun astetta ja sen vaikutusta heidän tunteisiinsa tietyllä asteikolla.

Mindfulnessilla kipua lievittäneet arvioivat kivun intensiteetin lientyneen 27 prosenttia ja kivun vaikutuksen tunteisiin vähentyneen mietiskelyn ansiosta 44 prosenttia. Lumelääkettä saaneet kokivat kivun intensiteetin vähentyneen 11 prosenttia ja kivun vaikutuksen tunteisiin pienentyneen 13 prosenttia. Huijausmeditaatiossa vastaavat luvut olivat 9 prosenttia ja 24 prosenttia.

Toisessa vaiheessa heidän aivonsa skannattiin magneettikuvauksella.

Kuvantaminen osoitti, että mindfulness aiheutti aivoissa erilaisia reaktioita kuin lumelievitys.

Zeidanin mukaan mindfulness ikään kuin kytki pois päältä yhden aivojen alueen eli talamuksen, joka säätelee aistien tuottaman informaation pääsyä aivojen muihin osiin.

”Havaintojemme perusteella jopa 20-minuutin mittainen mindfulness-mietiskely voi tehostaa kivunlievitystä koeolosuhteissa. Tosin tutkimus koski terveitä, kivuttomia vapaaehtoisia, joten emme voi yleistää tuloksia koskemaan esimerkiksi kroonisia kipupotilaita”, Zeidan sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!