Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi veritesti voi paljastaa syövän jo varhain – Keksintö voi tuoda suuret säästöt hoitoihin

Hyvinvointi
 

Syöpä voidaan nyt löytää lähes varmasti pelkän veritestin perusteella. Cancer Cell -nimisessä syöpätutkimuksen johtavassa julkaisussa muun muassa Uumajan yliopiston syöpätutkijat kertovat, että he ovat kehittäneet eräänlaisen veribiopsian, jonka avulla syöpä löytyy verestä 96-prosenttisella varmuudella.

Testissä tutkitaan terveiden verihiutaleiden perimän osia, joita seuraamalla ja vertailemalla löydetään merkkejä syövästä. Tutkijoiden mukaan testillä voidaan vieläpä nähdä, missä kehon osassa syöpä on.

”Tulevaisuudessa kudosnäytteitä ei tarvitse enää ottaa sieltä, missä syöpää epäillään, koska lähes kaikki erilaiset syöpälajikkeet näkyvät veritestissä.”

”Tämä merkitsee valtavaa kehitystä. Syöpä voidaan todeta yhä aikaisemmin”, Jonas Nilsson, Uumajan yliopiston tutkija ja yksi artikkelin kirjoittajista sanoi.

Suuri osa hyvin yleisistä syövistä, kuten rinta- tai keuhkosyöpä, on vaikea löytää varhaisessa vaiheessa. Uudella veritestillä näiden syöpien havaitseminen nopeutuisi ja niiden hoidon seuranta helpottuisi.

”Kyseessä on todella mielenkiintoinen avaus. Tällainen veritesti helpottaisi esimerkiksi rintasyövän hoidon seurantaa ja uusimisen toteamista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa”, johtava suomalainen syöpätutkija Juha Klefström kommentoi tutkimuksen tuloksia.

Aikaisemmin on jahdattu muun muassa veressä kiertäviä tuumorisoluja, mikä voi joissain tapauksissa olla vaikea ja epävarma tapa löytää syöpä tai saada selville sen uusiminen. Hoitojen tehoamista on seurattu vaikeasti toteuttavilla testeillä, mutta uusi tutkimustulos viittaa siihen, että syöpäpotilas voisi esimerkiksi kotihoidossa seurata omaa tilaansa, Klefström pohtii.

Parhaimmillaan keksintö voi tuoda suuret säästöt syöpähoitoihin.

Hollantilaisten, yhdysvaltalaisten ja uumajalaisten tutkijoiden julkaisema artikkeli on käynyt läpi tiukan vertaisarvioinnin, mutta Klefström odottaisi vielä, että samat testit voitaisiin todentaa useissa muissakin laboratorioissa. Silti testi on hänen mukaansa lupaava.

Uumajan yliopiston tutkijat tekivät yhteistyötä hollantilaisten ja amerikkalaisten syöpätutkijoiden kanssa. Tutkimuksessa verinäytteitä kerättiin 283:lta henkilöltä. Heistä 228:lla oli syöpä ja 55 ei ollut.

Neljälläkymmenellä tutkimukseen osallistuneella syöpä todettiin hyvin varhaisessa vaiheessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!