Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Horkassa ulkoilun jälkeen? Näin karkotat vilutuksen

Hyvinvointi
 
Colourbox
Lenkillä tulee yleensä mukavan lämmin, mutta sen jälkeen saattaa paleltaa pahasti.
Lenkillä tulee yleensä mukavan lämmin, mutta sen jälkeen saattaa paleltaa pahasti. Kuva: Colourbox

Miksi ulkotreeniin jälkeen tulee kylmä?

Kehon pintaosat ja niissä oleva veri jäähtyvät parin kolmen sentin syvyydeltä. Pinnan verenkierto heikkenee, ja veri jää ihon pintaosiin. Kylmentymistä ei aina huomaa, koska rasituksen aikana elimistön sisälämpötila pysyy ennallaan.

Elimistön sisälämpötila alkaa laskea vasta muutaman minuutin kuluttua lenkin päättymisestä, kun viilentynyt veri lähtee liikkeelle. Jos elimistön sisälämpötila laskee esimerkiksi puoli astetta, siitä palautuminen voi kestää lepotilassa puolikin tuntia.

Vilun tunnetta voi myöhemmin aiheuttaa myös se, että verenkierto suuntautuu pois harjoituksessa käytetyistä lihaksista. Niin voi käydä aterian jälkeen. Kun verenkierto suuntautuu ruuansulatukseen, veri ei välttämättä kierrä enää yhtä tehokkaasti sormissa ja varpaissa.

Mitkä seikat vaikuttavat kehon kylmenemiseen?

Ulkolämpötilan lisäksi kosteus ja viima lisäävät kehon jäähtymistä. Etenkin kasvot ja niska voivat tuulessa jäähtyä paljon. Vaatetuksen lisäsi lämmön määrään vaikuttaa harjoituksen teho. Jos treeni on raskas, kehon pinnan jäähtymistä ei huomaa, vaikka lihaksiston pinnan kylmeneminen heikentääkin suorituskykyä.

Miksi pitkän treenin jälkeen olo tuntuu erityisen viluiselta?

Pitkässä treenissä kehon energiavarastot hiipuvat, jolloin keho ei tuota enää yhtä paljon lämpöä.

Myös nestehukka laskee suorituskykyä. Juominen voi viileällä säällä lenkkeillessä unohtua, mutta nestettä haihtuu silti hikoillessa.

Jos olo tuntuu kylmältä vielä pitkään treenin jälkeen, kyse voi olla siitä, etteivät kehon energiavarastot ole vielä täyttyneet.

Miten voin saada palelemisen loppumaan treenin jälkeen?

Treenin päätyttyä olennaista on saada kehoa kylmentävä kosteus pois iholta, eli päästä eroon hikisistä vaatteista nopeasti. Lämmin suihku ja sauna auttavat, mutta jos et pääse heti pesulle, vaihda kuivat vaatteet ja pue niitä paljon. Kannattaa myös kuivata märät hiukset, sillä keho luovuttaa suuren osan lämmöstään pään kautta.

Kuuman juoman tai keiton nauttiminen auttaa nostamaan kehon sisälämpötilaa tehokkaammin kuin kiinteä ruoka. Palelevia käsiä tai jalkoja voi kylvettää lämpimässä vedessä, jos ei kärsi sydänongelmista. Myös esimerkiksi pieni määrä punaviiniä laajentaa verisuonia, jolloin kädet ja jalat lämpenevät. Tähän kannattaa kuitenkin turvautua vain sisällä ja lämpimässä, koska muuten keho menettää lämpöä.

Voinko ennaltaehkäistä palelemista jotenkin?

Keholla on vähemmän keinoja vastata kylmään kuin kuumaan, mutta jotain on tehtävissä. Liikkua kannattaa erityisesti silloin, kun kehon sisälämpötila on korkeimmillaan, eli kello 14–18. Aamuyöllä ja aamulla lämpötila on matalimmillaan.

Unen vähyys ei suoraan vaikuta palelemiseen, mutta väsyneenä harjoittelun teho jää helposti vähäisemmäksi, jolloin vilu voi iskeä. Samoin voi käydä, jos lähtee lenkille vielä edellisestä treenistä voipuneena. Vastaavasti hyväkuntoinen lenkkeilijä pystyy pitämään treenin tehon aloittelijaa pidempään sellaisena, että lämpö pysyy päällä.

Jos paleleminen haittaa pahasti, kylmiin keleihin voi ensin totuttautua kevyesti ulkoilemalla. Parissa kolmessa viikossa keho yleensä sopeutuu lämpötilan muutoksiin.

Miksi minä olen treenien jälkeen vilukissa, vaikka muut eivät?

Paleleminen on usein yksilöllistä ja siihen vaikuttavat myös perintötekijät. Iän myötä lihasmassa ja verenkierto yleensä heikkenevät, jolloin kehon kyky tuottaa lämpöä laskee. Naiset voivat palella miehiä enemmän siksi, että heillä on keskimäärin vähemmän lihasmassaa. Miellyttäväksi koetun lämpötilan haarukka on myös naisilla pienempi kuin miehillä.

Alentunut verenpaine voi vaikuttaa palelemiseen, kun verenkierron teho laskee. Myös kehon koostumuksella on merkitystä, sillä rasva on hyvä eriste. Lisämunuaisen, kilpirauhasen ja sympaattisen hermoston toiminnalla ja hormonien säätelyllä on niin ikään vaikutusta.

Kysymyksiin vastasivat vanhempi tutkija Juha Oksa Työterveyslaitokselta ja Paavo Nurmi -keskuksen lääkäri Petri Kallio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!