Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mindfulnessista apu moneen vaivaan

Hyvinvointi
 
Ville Männikkö
Meditaatio rentouttaa.
Meditaatio rentouttaa. Kuva: Ville Männikkö

”Hyväksyvän tietoisen läsnäolon tilaan” pyrkivästä mindfulness-meditaatiosta näyttää tutkimusten mukaan olevan apua yhä useampiin häiriöihin, kuten stressiin, uniongelmiin ja masennukseen. Yhdysvaltalaistutkijat osoittivat vastikään, että mindfulness lievittää kipua tehokkaammin kuin lumehoidot.

”Mindfulness on lyönyt itsensä läpi Suomessakin”, kertoo Helsingin yliopiston psykiatrian professori Tiina Paunio.

Hänen mukaansa mindfulness on käytännössä pikemminkin metodi tai tekniikka kuin varsinainen psykoterapian muoto.

Siihen liittyviä tekniikoita voidaan hänen mukaansa käyttää myös psykoterapioissa, kuten mindfulness-pohjaisessa kognitiivisessa terapiassa tai dialektisessa käyttäytymisterapiassa.

”Uskon, että sillä on runsaasti käyttömahdollisuuksia monissa psykologiseen stressiin ja stressinsäätelyyn liittyvissä terveyden ongelmissa. Aiheesta kaivataan kuitenkin vielä lisää tutkimusta”, Paunio sanoo.

Onko sitten kuka tahansa pätevä ohjaamaan mindfulness-mietiskeyä?

Paunion mukaan ongelmaa ei ole silloin, kun ohjaaja on esimerkiksi psykoterapeutti, psykologi, lääkäri tai sairaanhoitaja.

Jos ohjaajalla ei ole tällaista koulutusta, riskinä voi olla, että hän ei välttämättä tunnista, milloin asiakas tarvitsee lääketieteellistä apua.

Mindfulness-ohjaaja ja -kouluttaja Anneli Litovaara on samaa mieltä: ”Jos ohjaaja on itse hataralla pohjalla, hänellä ei ehkä ole taitoa ohjata ihmisiä, joilla on paljon ongelmia.”

Hänen edustamansa TaitoBan järjestää sekä mindfulness-kursseja että kouluttaa vuosittain 10–20 ohjaajaa. ”Haastattelemme henkilökohtaisesti kaikki hakijat ja valitsemme mieluiten sellaisia, joilla on terveys- tai sosiaalialan pohjakoulutus sekä kokemusta ihmissuhdetyöstä ja ryhmien kanssa toimimisesta.”

Uupumus tai piilevä masennus huomataan Litovaaran mukaan usein juuri mindfulness-harjoitusten yhteydessä. ”Kun ihminen pysähtyy kuuntelemaan itseään, hän huomaa oireita, jotka ovat aiemmin jääneet huomaamatta. Jos näin käy, kehotamme ilman muuta hakeutumaan lääkärin vastaanotolle”, Litovaara sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!