Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vatsa ei kurni vain nälän takia – asiantuntija selittää, miksi maha murisee

Hyvinvointi
 
Pertti Nisonen
Muriseva ääni syntyy, kun kaasu liikkuu ahtaissa suolenmutkissa.
Muriseva ääni syntyy, kun kaasu liikkuu ahtaissa suolenmutkissa. Kuva: Pertti Nisonen

Pitkäksi venähtäneessä kokouksessa saattaa kuulla, kuinka nälkäisen vierustoverin vatsa murisee. Mutta mistä muille asti kantautuva ääni oikein syntyy?

Murina ei johdu vain nälästä, sanoo gastroenterologian erikoislääkäri Pia Manninen. Paksusuolessa ja vatsassa nimittäin kurnii koko ajan. Tyhjässä suolistossa ja vatsassa ääni vain kaikuu paremmin kuin kylläisenä.

”Paksusuoli on noin puolentoista metrin mittainen putki, joka tekee koko ajan aaltomaista supistumisliikettä. Liike vilkastuu ruokailun jälkeen ja silloin, kun on nälkä eli nälkä tavallaan provosoi liikettä. Supistelu panee liikettä myös kaasuihin, joita paksusuoleen muodostuu, kun bakteerit hajottavat ruoka-aineita. Muriseva ääni syntyy, kun tämä kaasu liikkuu ahtaissa suolenmutkissa”, Manninen sanoo

Hänen mukaansa ääni on kovempi, kun kaasu ajautuu ahtaaseen kohtaan, kuten maksan tai pernan mutkaan. Myös tyhjästä vatsalaukusta voi kantautua kovempi murina, sillä vatsalaukku on suolistoa isompi säkki, jolloin ääni kuuluu paremmin.

Vatsan murina on hyvin yksilöllistä. Toisilla vatsa kurnii kovaa ennen ruokailua, toisilla sen jälkeen. Jollain ei kuulu vatsasta tai suolistosta ulospäin pihahdustakaan. Tähän voivat vaikuttaa esimerkiksi suolistobakteerit ja ruokavalio. Palkokasvit tai sipuli lisäävät joillain ihmisillä suolistokaasujen syntymistä, jolloin myös murina saattaa lisääntyä.

Suolistoäänet voivat kertoa myös ihmisen terveydentilasta. Jos mitään ei kuulu, on syytä huoleen.

”Lääkärin perustutkimukseen kuuluu kuunnella vatsaa stetoskoopilla silloin, kun ihminen kertoo vatsaongelmista. Hälyttävä merkki on, jos ääniä ei kuulu. Esimerkiksi umpilisäkkeen- tai sappirakon tulehdus tai tulehtunut vatsakalvo saattaa lamaannuttaa supistusliikkeen”, Manninen sanoo.

Ei silti kannata huolestua, vaikka omasta vatsasta ei ulospäin kuulukaan kurinaa. Mannisen mukaan hiljaisistakin vatsoista kuuluu ääni, kun niitä kuunnellaan stetoskoopilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!