Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuukautissovellukset tietävät pms-oireet, karkkihimon ja ovulaation ajankohdan – ja niiden sanotaan poistavan häpeää

Hyvinvointi
 
Outi Pyhäranta / HS
Heidi ja Katariina, 19-vuotiaat oikeustieteen opiskelijat, käyttävät kuukautissovelluksia ja pitävät niitä tarpeellisina. He eivät kuitenkaan usko, että sovellukset sinsänsä tekisivät aihepiiristä puhumisesta helpompaa.
Heidi ja Katariina, 19-vuotiaat oikeustieteen opiskelijat, käyttävät kuukautissovelluksia ja pitävät niitä tarpeellisina. He eivät kuitenkaan usko, että sovellukset sinsänsä tekisivät aihepiiristä puhumisesta helpompaa. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Lääkäri kysyy, milloin viimeiset kuukautisesi alkoivat ja kuinka pitkä kierto on? Paperikalenterikaudella syntyneet naiset osaavat yleensä vastata kysymykseen, mutta toisin on nuorten tyttöjen laita.

”Siinä sitten muistellaan taaksepäin ja selataan kännykästä, että missä silloin oltiin ja mitä tehtiin, kun menkat alkoivat”, Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen kertoo.

Oman kehon seurantaan on tarjolla kuitenkin myös satoja digitaalisia sovelluksia, joilla erilaisia terveystietoja, myös kuukautisia ja niihin liittyviä ilmiöitä voi seurata.

Maailmalla kuukautissovellusten on kehuttu murtavan häpeää aihepiirin ympäriltä. Toimittaja Roni Caryn Rabin kirjoittaa The New York Timesissa, kuinka nuoret tytöt keskustelevat kuukautisista avoimesti ja kuinka kuutautissovellukset ovat auttaneet tekemään aihepiiristä luonnollisen puheenaiheen. Hän kertoi keskustelusta oman tyttärensä kanssa, jossa tytär tokaisi:

”Äiti, minua eivät kuukautiset nolostuta.”

Tytär oli ryhtynyt käyttämään sovellusta siksi, että hänellä oli niin kiire, ettei hänellä ollut aikaa ajatella, milloin seuraavat kuukautiset olivat tulossa.

Lääkärinä Miila Halonen toivottaa kuukautissovellukset tervetulleeksi.

”Ne toimivat raportointityökaluina ja antavat tarkempaa tietoa kuin pelkkien muistikuvien varassa eläminen. Nuorilla ei ole samanlaista tapaa pitää kirjaa kuukautisistaan kuin ehkä vanhemman sukupolven edustajilla on ollut”, Halonen sanoo.

Sovelluksia on erilaisia. Toisissa lasketaan pelkkää kiertoa, mutta monissa niihin on liitetty erilaisia päiväkirjoja, joihin voi kirjata monenlaista kuukautisiin ja omaan terveydentilaan liittyviä tietoja. Niihin voi kirjata pms-päivien kestoa, karkkihimoja, seksikertoja, päänsärkyjä ja muuta muistettavaa.

Oireiden ja tapahtumien kirjaaminen antaa tietoa siitä, mitä itselle tapahtuu, mutta sovellukset myös opettavat kuukautisiin liittyvään tietoa, varsinkin nuorille tai hyvin konservatiivisista kulttuureista tuleville. Tietoa saa myös siitä, että muillakin on samoja oireita ja tuntemuksia kuin itsellä.

Halonen muistuttaa, että nuorten tyttöjen kuukautiset ovat usein epäsäännöllisiä ennen kuin rytmi asettuu paikoilleen – eikä se kaikilla naisilla asetu koskaan. Silloinkin on hyvä, että on jotain ennusteita ja tietoa siitä missä mennään.

”Pitemmällä aikavälillä saa itselleenkin hyödyllistä tietoa omasta kierrosta”, Halonen sanoo.

Outi Pyhäranta / HS
Keskellä Clue-niminen sovellus, joka kertoo, että käyttäjällä on muutama ”pilvinen” päivä edessään. Vasemmalla Once ja oikealla WomanLog.
Keskellä Clue-niminen sovellus, joka kertoo, että käyttäjällä on muutama ”pilvinen” päivä edessään. Vasemmalla Once ja oikealla WomanLog.

Sovellukset muun muassa muistuttavat ovulaatiosta ja auttavat raskaaksi haluavia muistamaan, milloin aika on otollinen. Halonen kuitenkin muistuttaa, ettei kuukautissovelluksia pidä käyttää ehkäisykeinona, vaikka niistä saa tietoa muun muassa niin sanotuista varmoista päivistä, jolloin raskauden mahdollisuus on pieni.

Helsingin yliopiston kirjaston kahvilassa abi-infoa suunnittelevat 19-vuotiaat lakiopiskelijat Heidi ja Katariina, ovat sovellusten voimasta vähän eri mieltä. He eivät usko, että häveliäisyys murtuu sovelluksia käyttämällä, vaan osana aikuistumista.

”Nuorempana niistä ei niin kehdannut puhua, mutta kun kasvaa, niin se on samalla muuttunut yhä luonnollisemmaksi. Mutta ei nyt kavereiden kanssa edelleenkään siitä ensimmäisenä aloiteta keskustelua”, Katariina sanoo.

Heidi on käyttänyt Once-nimistä sovellusta noin vuoden ja on siihen tyytyväinen. ”Se kulkee luontevasti mukana niin kuin digitaalinen kalenteriksin.”

Katariina taas on juuri hukannut vanhan kännykkänsä – ja sinne meni tiedot.

”Ei tullut mieleen, että olisi pitänyt tallettaa niitä johonkin pilveen. Olen kuitenkin lähiaikoina menossa lääkäriin puhumaan ehkäisystä, niin olisi ollut hyvä, että tiedot olisivat jossain. Nyt niitä ei ole missään.”

Halosen mukaan nykytytöt puhuvat kuukautisistaan helpommin kuin aiemmin, mutta hän ei usko, että mobiilisovellukset olisivat vielä tulleet kovin laajasti suomalaisten keskuudessa käyttöön – tai sitten niistä ei meillä vielä puhuta.

”Mutta onhan kulttuurin muutoksesta muitakin esimerkkejä nyt ilmassa. Nuorten Demi-lehden keskusteluissa ei kyllä kuukautisia nolostella”, Halonen sanoo.

Lisäksi esimerkiksi amerikkalainen näyttelijä Lena Dunham on viime aikoina puhunut avoimesti endometrioosistaan ja omista kauheista kuukautiskivuistaan.

Viime keväänä Instagramissa kuitenkin syntyi valtava kohu, kun kuvataiteilija Rupi Kaur laittoi sovellukseen kuvan kuukautisvereen tahrautuneista housuistaan. Instagram ensin poisti kuvan ja nettikohun jälkeen hyväksyi sen.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!