Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norovirus iskee tänäkin talvena – osa ihmisistä on taudille immuuneja, muiden on lähes mahdotonta välttää tartunta

Hyvinvointi
 
Hannu Kivimäki
Tartunnan välttelyssä ahkera käsienpesu on tärkeää, mutta sekään ei takaa suojaa.
Tartunnan välttelyssä ahkera käsienpesu on tärkeää, mutta sekään ei takaa suojaa. Kuva: Hannu Kivimäki

Noroviruksen aiheuttama ripuli- ja oksennustautiepidemia on tältä talvelta vielä edessä. Miten virusta vastaan voisi suojautua?

Ahkera käsien peseminen saippualla ja vedellä on tärkeintä, mutta mikään konsti ei anna täyttä suojaa, sanoo infektiolääkäri Irma Koivula Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

”Kun esimerkiksi pikkulapsi saa viruksen ja alkaa oksennella, muiden perheenjäsenten on käytännössä mahdotonta suojautua tartunnalta. Oksennusroiskeita tulee paljon joka paikkaan, ja vain muutama viruspartikkeli riittää aiheuttamaan taudin.”

Kun Koivulan oma lapsi sairastui norovirukseen, hän teki kaikkensa välttyäkseen itse tartunnalta: piti hengityssuojainta, pesi käsiään ahkerasti saippualla, käytti käsidesiä ja siivosi kaikki kosketuspinnat. Tauti iski silti.

”Olen tullut siihen tulokseen, että jos joku perheenjäsenistä sairastuu ja itse välttää taudin, kyse on tuurista.”

Noroviruksen tarttumista edistää se, että se voi säilyä tartuntakykyisenä noin viikon.

”Eräs tuttavani järjesti illalliset viisi päivää perhe-epidemian jälkeen, ja vaikka perhe oli parantunut, osa vieraista sairastui”, sanoo infektiolääkäri Veli-Jukka Anttila Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Osa väestöstä, arviolta 5–20 prosenttia, on vuosittain immuuni norovirukselle. Vastustuskyvyn on todettu olevan yhteydessä muun muassa kudos- ja veriryhmään. Nämä eivät kuitenkaan suojaa kaikilta norovirustyypeiltä, joten seuraavana vuonna tauti voi jälleen iskeä.

Vastustuskyky voi kehittyä myös siten, että ihminen sairastuu noroviruksen aiheuttamaan tautiin, minkä jälkeen sama virustyyppi ei yleensä iske muutamaan vuoteen.

Yleensä tauti iskee Etelä-Suomeen joulun alla ja jatkuu kevääseen. Parina viime vuonna alku on Anttilan mukaan hieman viivästynyt.

Norovirusepidemioiden rajuus ja laajuus vaihtelee vuosittain. Vuonna 2006 virus aiheutti maailmanlaajuisen epidemian.

”Nyt odotellaan, milloin virus on taas muuntunut niin paljon, että se pääsee kunnolla iskemään väestöön”, Anttila sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!