Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntoilija, varo näitä treenivirheitä

Hyvinvointi
 
Helsingin Sanomat
Petteri Kivimäki
Moni treenaaja keskittyy näkyvimpien lihasten kasvattamiseen. Treeniä tarvitsee koko kroppa, tutkija Juha Hulmi (vas.) muistuttaa.
Moni treenaaja keskittyy näkyvimpien lihasten kasvattamiseen. Treeniä tarvitsee koko kroppa, tutkija Juha Hulmi (vas.) muistuttaa. Kuva: Petteri Kivimäki

Mihin treenimokiin komeita vatsalihaksia ja pyöreää peppua havittelevat voimatreenaajat sortuvat? Entä miten oikeasti kannattaisi treenata?

Lihastohtori-blogistaan tunnettu akatemiatutkija Juha Hulmi Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitokselta neuvoo, kuinka lihasvoimaa ja -massaa voi kehittää fiksusti. Hulmi on kirjoittanut lihasten ja voiman kasvattamisesta kertovan Lihastohtori-kirjan, joka ilmestyy ensi viikolla.

Liikaa proteiinia

Voimailevan ihmisen proteiinin tarve on 1,2–1,8 grammaa painokiloa kohden. Jos tavoitteena on kasvattaa lihaksia ja polttaa rasvaa, proteiinia olisi hyvä saada hieman enemmän, yleensä noin kaksi grammaa painokiloa kohden.

”Näistä edellä mainituista proteiinimääristä ei ole tutkimuksissa keskimäärin havaittu olevan haittaa luustolle, kolesterolipitoisuudelle, verensokerille tai verenpaineelle. Moni innokas salikävijä saattaa kuitenkin saada proteiinia tätäkin enemmän. Siitä voi olla monenlaista haittaa”, Hulmi sanoo.

Ensimmäinen ja merkittävin haitta on Hulmin mukaan rahanmeno. Ylimääräisestä proteiinista ei nimittäin ole hyötyä lihasten kasvattamisessa.

Toinen haitta tulee hieman mutkan kautta. Proteiini aiheuttaa helposti kylläisyyden tunnetta, ja tutkimuksissa on huomattu, että runsaasti proteiinia syövät saavat päivän aikana keskimäärin 100–200 kilokaloria tavallista vähemmän energiaa. Tämä johtuu siitä, että proteiini pitää hyvin kylläisenä, minkä vuoksi syömisen tarve vähenee hieman.

Jos treenaa paljon ja syö runsaasti proteiinia, saattaa käydä niin, että syö energiantarpeeseensa nähden liian vähän.

”Tällöin ihminen palautuu hitaammin, hänen vastustuskykynsä heikkenee ja mieliala laskee”, Hulmi varoittaa.

Lisäksi paljon proteiinia syövän ruokavalio saattaa muuttua liian yksipuoliseksi. Kun lautasella on koko ajan yksipuolisesti raejuustoa, rahkaa tai lihaa, monet terveyden kannalta tärkeät yhdisteet jäävät saamatta. Siksi proteiinilla ei pidä korvata muita ruoka-aineita.

Hulmin mukaan hyviä proteiininlähteitä ovat kana, kala, keitetyt kananmunat, hapatetut maitotuotteet, tietyt palkokasvit ja hera.

Treenaaminen alkaa täysillä

Yksi yleisimmistä treenimokista on aloittaa täysillä. Salille mennään muhkeat hauikset mielessä ja tartutaan liian suuriin painoihin. Se ei ole järkevä tapa treenata, sanoo Juha Hulmi.

Liian kovilla painoilla treenaamiseen liittyy suuri vammautumisriski.

Toinen ongelma on se, että liikkeet tehdään väärin, koska painot ovat liian suuret.

”Motivaatio loppuu liian aikaisin, koska treeni on niin raskasta. Näin leikki jää helposti kesken. Mutta miksi treenata liian kovaa, kun tuloksia saa helpomminkin?” Hulmi ihmettelee.

Paras tapa saavuttaa lihasvoimaa on Hulmin mukaan nousujohteisuus. Siis se, että lisää painoja ja toistoja harjoittelun edetessä. Lihasten kehittyminen nimittäin perustuu siihen, että uusi kuorma tarjoaa hieman edellistä voimakkaampaa ärsykettä.

Sama treeni kesät talvet

Treeniohjelmaa kannattaa muokata noin kahden kuukauden välein. Lihakset eivät jatka kehittymistään yhtä tehokkaasti, jos ne eivät saa uusia ärsykkeitä kahden kolmen kuukauden välein. Uusi ärsyke voi tarkoittaa esimerkiksi osan liikkeistä korvaamista uusilla liikkeillä.

”Esimerkiksi jalkaprässin voi vaihtaa kyykkyihin. Näin lihas rasittuu hieman eri tavalla”, Hulmi sanoo.

Hän muistuttaa, ettei treeniohjelmaa kannata silti muutella liian usein, jotta lihakset ehtivät tottua edelliseen kuormitukseen.

Tavoite puuttuu

Lihaskuntoilijan yleinen virhe on, ettei treenille ole asetettu selkeää tavoitetta. Harjoitellessa tehdään sitä sun tätä.

Tällä tekniikalla voi Hulmin mukaan kehittyä ehkä vuoden tai pari. Sitten eteneminen tyssää.

”Jos treenaa sekaisin lyhyitä ja pitkiä sarjoja, välillä isoilla ja välillä pienillä kuormilla, treeni alkaa puuroutua jossain vaiheessa. Tällöin mikään liikesarja ei ärsytä lihaksia niin paljon, että ne kehittyisivät enää maksimaalisesti. Siksi salilla kävijän kannattaa asettaa itselleen selkeät tavoitteet ja mennä määrätietoisesti niitä kohti, jos haluaa kasvattaa lihasmassaa.”

Vain ulkonäöllä on väliä

Hulmin mukaan nuorilla miehillä on taipumusta keskittyä treenaamaan erityisesti hauiksia ja rintalihaksia.

Nuorilla naisilla huomio taas keskittyy monesti pakaroiden treenaamiseen. Tästä voi seurata hassun näköistä jälkeä.

”Yksipuolinen treenaaminen saattaa aiheuttaa ryhtihäiriöitä, mikä taas heikentää kehon toimintakykyä ja lisää vammariskiä. Eikä se ole esteettistäkään. Tasapainoinen kroppa miellyttää yleensä eniten silmää”, Hulmi sanoo.

Vaikka havittelee muhkeita pakaroita tai näyttäviä rintalihaksia, kannattaa treeniohjelmaan sisällyttää myös muiden lihasten kuormittamista.

Nopeustreeni unohtuu

Lihasvoimaa tavoittelevat keskittyvät usein nostamaan mahdollisimman raskaita painoja, mutta unohtavat, että myös nopeudesta on hyötyä voiman kehittämisessä.

”Räjähtävällä voimalla on tärkeä rooli muun muassa jalkakyykyssä ja penkkipunnerruksessa. Esimerkiksi jälkimmäisessä tanko jämähtää usein 10–20 sentin päähän rinnalta niin sanottuun jähmettymispisteeseen. Jotta tästä pääsee yli, pitää saada lisää räjähtävää voimaa, jolloin tanko nousee rinnalta vauhdilla”, Hulmi sanoo.

Hän neuvoo voimailijoita harjoittelemaan nopeusvoimaa 50–80-prosenttisella kuormalla siten, että toistoja tehdään yhdestä kolmeen ja sarjoja kahdesta viiteen. Nopeusvoimaa kannattaa tehdä harjoituksen aluksi.

Harjoittelusta on hyötyä paitsi tavoitteellisessa voimailussa myös ikääntyessä. Nopeusvoima laskee iän myötä ensimmäisenä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!