Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveimmät suomalaiset asuvat Etelä-Suomessa – hakukoneen virhe on nyt korjattu

Hyvinvointi
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Sairastavuusindeksin mukaan suomalaiset ovat koko maassa hieman terveempiä kuin aikaisempina vuosina.
Sairastavuusindeksin mukaan suomalaiset ovat koko maassa hieman terveempiä kuin aikaisempina vuosina. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Yli 50 000 asukkaan kaupungeista terveimmät asukkaat ovat Espoossa ja Helsingissä, kun taas Kotkassa ja Kuopiossa sairastetaan eniten. Itä- ja Pohjois-Suomessa sairastetaan yhä enemmän ja vakavammin kuin Länsi-Suomessa.

Suomalaiset ovat kuitenkin hieman terveempiä kuin aiemmin, kertoo terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Laitos julkaisi torstaina tuoreimman sairastavuusindeksinsä, joka perustuu vuosien 2000–2012 tietoihin.

Itä- ja Pohjois-Suomessa esiintyy enemmän sepelvaltimotautia, aivoverisuonien tauteja, tuki- ja liikuntaelinsairauksia ja mielenterveyden häiriöitä kuin Länsi-Suomessa. Maakunnista Ahvenanmaalla ja Uudellamaalla asuu terveimmät ihmiset, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla sairaimmat.

Tapaturmat ja syöpätaudit jakaantuvat tasaisemmin koko maahan. Tapaturmia oli vähiten Espoossa ja eniten Rovaniemellä. Syöpäindeksi oli matalin Jyväskylässä ja korkein Kotkassa.

Sairastavuusindeksin mukaan suomalaiset ovat koko maassa hieman terveempiä kuin aikaisempina vuosina. Sairastavuus vähenee kaikissa ikäryhmissä. Sairaiden ihmisten määrä kuitenkin lisääntyy, koska iäkkäiden osuus väestöstä kasvaa.

”Monet hyvät muutokset elintavoissa näkyvät suomalaisten terveydessä, mutta myönteinen kehitys ei jatku itsestään. Toivomme, että alueet hyödyntävät sairastavuusindeksiä arvioidessaan alueensa tautitaakkaa ja tulevien palveluiden tarvetta”, toteaa THL:n tutkimusprofessori Seppo Koskinen tiedotteessa.

THL:n mukaan sairastavuusindeksin lukuja vertailtaessa on huomioitava, että hyvin toimiva terveydenhuolto seuloo, löytää ja hoitaa tauteja tehokkaasti, mikä voi näkyä indeksissä korkeampana sairastavuutena.

Sairastavuusindeksi kokoaa tiedot seitsemästä vakavasta sairausryhmästä. Nämä ryhmät ovat syövät, sepelvaltimotauti, aivoverisuonitaudit, tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, mielenterveyden häiriöt, tapaturmat sekä dementia.

Oman kotikuntasi sairastavuuden voit tarkistaa HS:n verkkosivuilta löytyvästä hakukoneesta.

Oikaisu 27.11. kello 10.00: Hakukoneessa ollut virhe on korjattu. Taulukon luvut olivat oikeat, mutta termit ”huonontunut” ja ”parantunut” olivat vaihtaneet paikkaa. Esimerkiksi Joensuun (vuonna 2002: 129,2 ja vuonna 2012 105.9), tilanteen kerrottiin huonontuneen, vaikka todellisuudessa se oli parantunut.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!