Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Treenaaja, tankkaatko C-vitamiinia? Se voi kumota salitreenin tai juoksulenkin hyödyt

Hyvinvointi
 

Salitreenin tai juoksulenkin jälkeen nautitut suuret vitamiiniannokset saattavat kumota urheilusta saatuja hyötyjä. Urheilusuorituksen jälkeen ei siis kannata kumota tuopillista C-vitamiinijuomaa, vaikka tällaisen suosituksen olisikin kuullut.

Vitamiinijuomien nauttiminen ennen treeniä ja treenin jälkeen perustuu ajatukseen, että C- ja E-vitamiinin saattaisivat antioksidantteina suojata kehoa lihasten aineenvaihdunnan sivutuotteena erittyviltä kemikaaleilta, joita kutsutaan vapaiksi radikaaleiksi. Ne aiheuttavat kehossa niin sanottua hapettumisstressiä, jos kehon oma antioksidanttitoiminta ei puolustaudu riittävän tehokkaasti. Vaikka nämä reaktiot ovat osa kehon normaalia toimintaa, voivat ne liiallisena altistaa syövän ja sepelvaltimotaudin synnylle.

Esimerkiksi voimaharjoitus lisää hetkellisesti näiden vapaiden radikaalien määrää lihaksissa. Niinpä aikanaan kuntoilijat alkoivat järkeillä, että antioksidantit, kuten C- ja E-vitamiini voivat estää treenin aiheuttamaa hapettumisstressiä. Tämän uskottiin olevan lihasten kehittymisen kannalta hyvä asia.

Hiljalleen on alettu saada tutkimustuloksia siitä, ettei asia olekaan näin yksinkertainen. Terveillä ihmisillä saattaa jopa käydä päin vastoin. Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksella työskentelevän akatemiatutkija Juha Hulmin mukaan viime vuosina on huomattu, että runsas vitamiinitankkaus voi nimittäin estää lihasten kehittymisen.

”Olin tutkijana mukana viime vuonna julkaistussa norjalaistutkimuksessa, jossa seurattiin kahta voimailijaryhmää kymmenen viikon ajan. Toisille annettiin aina ennen treeniä ja treenin jälkeen yhteensä 1000 milligrammaa C-vitamiinia ja 235 milligrammaa E-vitamiinia. Toinen ryhmä sai lumevitamiineja. Huomattiin, että vitamiineja nauttineet kehittyivät toista ryhmää huonommin. Vastaavia tuloksia on aiemmin saatu myös kestävyysharjoittelussa”, Hulmi sanoo.

Hänen mukaansa voimaharjoitus siis todella lisää vapaiden radikaalien määrää, mutta ei huonolla tavalla.

”Jos näitä reaktioita aletaan estää isoilla antioksidanttiannoksilla, osa treenin hyvistä vaikutuksista blokkautuu. Tämä johtuu siitä, että vapaiden radikaalien muodostuminen käynnistää lihaksissa niiden kehittymistä edistäviä mekanismeja, ja siksi niitä ei kannata estää isoilla vitamiiniannoksilla”, Hulmi sanoo.

Isoilla annoksilla hän tarkoittaa noin 500 milligramman kerta-annosta C-vitamiinia ja noin 100 milligramman annosta E-vitamiinia. C-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on aikuisille 75 milligrammaa ja E-vitamiinin 8–10 milligrammaa. C-vitamiinia saa luontaisesti esimerkiksi kasviksista, marjoista ja hedelmistä.

”Niiden saantia ei kannata vähentää, mutta liiastakaan vitamiinien tankkauksesta ei ole toivottua hyötyä ainakaan lihasten kannalta”, Hulmi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!