Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaloreiden laskeminen on ihmiselle liian vaikeaa – paras tapa laihtua on laskea suupalat, sanovat tutkijat

Hyvinvointi
 
Ville Männikkö
Uudessa laihdutusmenetelmässä saa syödä mitä vaan.
Uudessa laihdutusmenetelmässä saa syödä mitä vaan. Kuva: Ville Männikkö

Alkava joulusesonki on tunnetusti tuhoisaa aikaa vyötärölle. Amerikkalaistutkijat ovat kuitenkin keksineet uuden helpoksi väitetyn tavan pudottaa painoa jopa juhlapyhinä: suupalojen laskemisen.

Suupalojen laskeminen kannattaa aloittaa nyt, jotta menetelmä toimisi jouluna, sanoo Utahissa sijaitsevan Brigham Youngin yliopiston ravitsemustieteen professori Josh West. Asiasta kertoo New York Times.

Ihminenhän laihtuu, jos hän syö vähemmän kuin kuluttaa, West muistuttaa. Kehoon muodostuu energiavaje, jota täydentääkseen keho kääntyy omien energiavarastojensa eli rasvan puoleen. Ja silloin laihtuu.

Jotta tähän tilaan pääsisi, pitäisi ryhtyä laskemaan kaloreita.

”Ihmiset kuitenkin vihaavat kalorien laskemista, koska se on monimutkaista. Pitäisi tietää tarkasti, kuinka suuren määrän syö, paljonko kaloreita on kussakin ruoka-aineessa ja paljonko kaloreita keho käyttää”, West sanoo.

Hän alkoi miettiä, olisiko olemassa helpompi tapa.

West tutkimusryhmineen rekrytoi 61 vapaaehtoista 18–65-vuotiasta ylipainoista tai lihavaa miestä ja naista, jotka halusivat laihtua.

Heidät mitattiin ja punnittiin ja heille pidettiin kymmenen minuutin ohjeistus suupalojen laskemisesta: Jokainen pureksittu ja nielaistu suupala lasketaan. Mukaan otetaan kaikki syöty ruoka ja nesteet lukuun ottamatta vettä.

Jokaisen aterian ja välipalan jälkeen koehenkilöiden piti merkitä muistiin suupalojen määrä ja lähettää luku päivän päätteeksi tutkijoille.

Ruokailutottumuksia ei aluksi tarvinnut muuttaa millään tavalla.

Viikon kuluttua osa vapaaehtoisista jättäytyi pois tutkimuksesta, koska suupalojen laskeminen oli heidän mielestään liian työlästä.

Jäljellejääneet jaettiin kahteen ryhmään. Ensimmäisiä pyydettiin vähentämään suupalojen määrää 20 prosentilla, toisia 30 prosentilla. Ainoa ruokaan liittyvä ohje oli se, että kannattaa syödä sellaista ruokaa, että pienempikin määrä riittää tekemään kylläiseksi.

Kuukauden kuluttua kummankin ryhmän jäsenet olivat laihtuneet keskimäärin 1,6 kiloa. Painon pudotus oli likipitäen sama riippumatta siitä, oliko suupalojen määrää vähennetty 20 vai 30 prosentilla. West arvioi syyksi sen, että 30 prosenttia suupaloja vähentäneet olivat ryhtyneet syömään kaloripitoisempia ruokia.

Vaikka tutkimusaineisto oli pieni ja tutkimus kesti vain vähän aikaa, se osoitti, Westin mielestä, että suupalojen laskeminen on tehokas keino pudottaa painoa.

Hän kertoo itse laskeneensa suupaloja jo kolmen vuoden ajan. Sinä aikana hänen menettämänsä kilot eivät ole tulleet takaisin eikä hän ole kadottanut ruuan tuomaa nautinnon tunnetta, hän sanoo.

Jotta suupalojen laskemisella voisi estää ylimääräisten joulukilojen karttumisen, laskeminen pitäisi aloittaa jo nyt, West toteaa.

Merkitse muistiin joka ikinen suupala jonka pureskelet ja nielaiset. Tulevina pyhinä pidä kiinni suupalojen määrästä tai vähennä sitä 20 prosentilla – se näyttää Westin mukaan olevan laihtumisen kannalta tehokkainta.

”Suupalojen laskeminen ei kuitenkaan vapauta ketään kiinnittämästä huomiota perusasioihin. Muista syödä kasviksia ja hedelmiä ja valitse lihasta vähärasvainen vaihtoehto. Suupalojen vähentäminen ei auta, jos suupalat ovat jälkiruokaa”, West muistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!