Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurin osa ihmisistä ei tarvitse huulirasvaa – rasva voi lisätä huulten rohtumista

Hyvinvointi
 
Laura Oja
Asiantuntijalääkäri Timo Vanton mukaan vitamiini- ja ravintoainepuutokset ovat erittäin harvinainen syy huulten rohtumiselle.
Asiantuntijalääkäri Timo Vanton mukaan vitamiini- ja ravintoainepuutokset ovat erittäin harvinainen syy huulten rohtumiselle. Kuva: Laura Oja

Joka viidennellä suomalaisella on taipumus atooppiseen ihoon. Se saattaa aiheuttaa myös huulten rohtumista, vaikka muuten ei oireista kärsisikään. Ongelma tulee esille juuri talvisaikaan, kun huoneistojen lämmittäminen kuivattaa sisäilmaa.

”Ihmisellä, jolla on atooppinen taipumus, on kuiva, kutiseva iho ja ainakin silloin tällöin ihottumaa, useimmiten taipeissa. Heillä saattaa olla myös allergista nuhaa. Se voi aiheuttaa nenän tukkoisuutta, jolloin on hengitettävä suun kautta. Tämä pahentaa entisestään huulten kuivumista ja rohtumista”, sanoo Allergia- ja astmaliiton asiantuntijalääkäri Timo Vanto.

Huulten kuivuminen voi johtaa siihen, että huulia tulee nuoltua. Se rohduttaa huulia entisestään, jolloin kierre on valmis.

Kuinka rohtuneita huulia pitäisi hoitaa?

Huulia ei kannata ainakaan kuoria, sillä se voi ohentaa huulten ihoa ja lisätä rohtumista entisestään, Vanto sanoo.

Myös vääränlainen huulirasva voi pahentaa asiaa. Rasvoissa voi olla hajuste- tai säilöntäaineita, jotka ärsyttävät huulten ihoa. Muutamissa tutkimuksissa on saatu tuloksia, joiden mukaan myös risiiniöljyn (castor oil) johdoksia sisältävät huulirasvat saattavat ärsyttää huulia niin, että voidetta on pakko lisätä koko ajan.

”Tilanne rauhoittuu vasta, kun tällaisen huulirasvan käytöstä luovutaan. Tilalle voi ottaa puhdistetun vaseliinin, jota voidellaan huuliin 1–2 kertaa päivässä”, Vanto sanoo.

UV-suojaa sisältäviä huulirasvoja Vanto käyttäisi vain silloin, kun on olemassa riski, että huulet palavat.

”Varsinkaan lapsille en suosittele UV-suojaa sisältäviä huulirasvoja, sillä osa niistä imeytyy ohuen ihon läpi herkemmin. Parasta on suojata iho muutoin”, Vanto sanoo.

Entä auttaisiko vitamiinien popsiminen rohtuneisiin huuliin?

Vanton mukaan vitamiini- ja ravintoainepuutokset ovat erittäin harvinainen syy huulten rohtumiselle.

”Aiemmin ajateltiin, että rohtumisen syynä on D- tai C-vitamiinin puutos, mutta viimeisen vuosisadan aikana tämä ei ole ollut enää todennäköinen selitys.”

Vanton mielestä suurin osa ihmisistä ei tarvitse huulirasvaa. Sitä on siis turha alkaa lisäillä tavan vuoksi, jos huulet eivät ole oikeasti kuivat.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!