Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Torkutitko aamulla kelloa ja joit herättyäsi kahvin? Siksi olet väsynyt pitkin päivää

Hyvinvointi
 
Heini Sivonen
Aamukahvi kannattaa juoda vasta aamupäivällä, jotta sillä on virkistävä vaikutus.
Aamukahvi kannattaa juoda vasta aamupäivällä, jotta sillä on virkistävä vaikutus. Kuva: Heini Sivonen

Pimeän talviaamun voi aloittaa joko unenpöpperöisenä tai virkeänä. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen vinkkaa, kuinka herääminen on mahdollisimman kivutonta ja virkistävää.

Älä torkuta, se väsyttää entisestään

Torkuttamisella on jalo tarkoitus: varastaa vielä hetki unta, jotta herääminen ei tuntuisi niin vaikealta. Todellisuudessa torkuttamisen vaikutus voi olla täysin päinvastainen. Torkuttaja saattaa herätä väsyneempänä kuin silloin, kun herätyskello pirahti soimaan ensimmäisen kerran.

”Torkun painamisen jälkeen ihminen alkaa vaipua kevyeen uneen ja elimistö valmistautuu taas nukkumista varten, kunnes torkku keskeyttää tämän nopeasti. Niinpä ihminen saattaa herätä entistä väsyneempänä”, Timo Partonen sanoo.

Torkutus siis häiritsee ihmisen normaalia aamu-unta, joka on siirtymisiä kevyen perusunen syvempien vaiheiden ja rem-unen välillä. Mitä enemmän uneen tulee katkoja, sitä huonommin se virkistää.

Partosen mukaan paras ratkaisu on antaa itselleen armoa ja myöhäistää jo illalla herätysaikaa vaikkapa puolella tunnilla, jotta saa riittävät yöunet.

”Oikeastaan ainoa keino herätä virkeänä on se, että on nukkunut riittävän kauan.”

Anna valon herättää

Sarastusvalon on suomalaistutkimuksissa huomattu helpottavan heräämistä. Sängyn vierelle asetettu valo alkaa kirkastua hiljalleen puoli tuntia ennen suunniteltua heräämistä.

”Valo pääsee silmiin suljettujen luomien raoista, kun ihminen vielä nukkuu. Verkkokalvoilta on silmän pohjan kautta suora yhteys hermosoluihin, jotka säätelevät ihmisen sisäistä kelloa. Koska elimistö on herkkä valon vaikutuksille, 200–300 luxia voimakas valo riittää virkistämään”, Partonen sanoo.

Jotta sarastusvalon vaikutus toimii, sitä pitäisi käyttää säännöllisesti joka aamu. Suomalaistutkimuksen mukaan myönteinen vaikutus alkoi näkyä kuudennen aamun kohdalla. Partosen mukaan valon saaminen aamusta säännöllistää ihmisen uni-valverytmiä, joka taas johtaa unen laadun paranemiseen. Myös kirkasvalolampun säännöllinen käyttö virkistää.

Liiku aamusta

Myös hikiliikunnan tiedetään parantavan uni-valverytmiä, jos liikuntaa harrastetaan säännöllisesti vähintään kaksi kolme kertaa viikossa 45 minuutin ajan. Liian myöhään harrastettu liikunta voi heikentää herkkäunisten yöunia, mutta aamutuimaan kevyt liikunta piristää toivotusti. Aamuliikunnaksi sopii esimerkiksi kevyt jumppa, jooga tai kävely työpaikalle.

”Liikunta aktivoi sympaattista hermostoa hieman samaan tapaan kuin kahvi. Tämän lisäksi se nostaa ruumiin lämpöä ja virkistää ihmistä. Lämmön vaikutus näkyy luontaisessa vuorokausirytmissä. Vastustamaton väsymys liittyy siihen vaiheeseen, kun ruumiin lämpö kääntyy jyrkkään laskuun. Ennen hereille havahtumista lämpö lähtee taas nousuun. Siksi liikunta voi nopeuttaa virkistymistä”, Partonen sanoo.

Älä juo kahvia heti heräämisen jälkeen

Kahvin piristävä vaikutus liittyy osittain siihen, että se lisää kehossa stressihormoni kortisolin erittymistä. Se taas kiihdyttää aineenvaihduntaa ja saa kehon terästäytymään.

Heräämisen aikoihin kehon kortisolipitoisuus on kuitenkin luonnostaan huipussaan. Niinpä pian heräämisen jälkeen nautitun aamukahvin kofeiini ei pure sellaiseen ihmiseen, joka on tottunut juomaan kahvia, huomasivat amerikkalaistutkijat.

Kortisolitaso alkaa laskea pari tuntia heräämisen jälkeen, jolloin kofeiini saattaa vaikuttaa tehokkaammin. Aamukahvi kannattaa siis nauttia aikaisen aamun sijaan aamupäivällä, jos tavoittelee piristävää vaikutusta.

Älä unohda hiilareita aamiaiselta

Suuri määrä hiilihydraatteja nostaa verensokerin hetkessä pilviin ja aiheuttaa väsymystä. Sen sijaan ruisleivän tai aamupuuron verran nautittuna hiilihydraatit ovat omiaan piristämään.

”Verensokeri laskee yöllä, koska keho on ollut pitkällä paastolla. Siksi solut tarvitsevat aamulla energiaa. Elimistö pystyy käsittelemään hiilihydraatteja nopeasti ja näin aineenvaihdunta kiihtyy. Näin hiilihydraateilla on maltillisina annoksina virkistävä vaikutus”, Partonen sanoo.

Avaa ikkuna

Makuuhuoneeseen on yön aikana kertynyt hengitysilman hiilidioksidia. Siksi makuuhuoneen ikkunan avaaminen, kävely postilaatikolle tai happihyppely työmatkalla virkistää aivoja kummasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!